Witam!!! mam problem z tv sharpem miamowicie górna część jest pocięta w małe pasy i jakby rozciągnięta a druga normalnie fonia chrapliwa . Po około 15min dotknołem paru elektrolitów przy trafie i się oparzyłem były super gorące . Wymieniłem wiele elektrolitów w ukłedzie trafa i w zasilaczu i nic to nie dało co dalej może ktoś się już z tym spotkał???
Oto dokładne dane tego tv z dekla K7185 BM.V5
F 7185 BMN.6
DUNTK 71 85 BM
SHARP 70CS-05S
SERIA 792 7146 80
KU 04 266
Ja to podejrzewam że jakieś diody w układzie odchylania padły ale tak jak miernikiem sprawdzałem to niebyły przebite ale i tak je wymienie!!!???
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSharp 70CS-05S problem z połową obrazu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Te gorące elektrolity to pewnie wina zawyżonego napięcia po stronie wtórnej.
Zmierz napięcie B+, wymień koniecznie kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej.
Te diody o których wspominasz też mogą mieć upływność.
Te paski u góry ekranu to zazwyczaj uwalone (upływność, utrata pojemności) kondensatory w układzie odchylania pionowego, więc winy szukaj tam, choć nie wykluczone, że elementy półprzewodnikowe mogą mieć upływność np. te wspomniane diody.
Po prostu wszystkie elki w pionie do wymiany czy wskazują dobrze na mierniku czy nie, to się wymienia bez pomiarów w TV.
Zmierz napięcie B+, wymień koniecznie kondensatory elektrolityczne po stronie pierwotnej.
Te diody o których wspominasz też mogą mieć upływność.
Te paski u góry ekranu to zazwyczaj uwalone (upływność, utrata pojemności) kondensatory w układzie odchylania pionowego, więc winy szukaj tam, choć nie wykluczone, że elementy półprzewodnikowe mogą mieć upływność np. te wspomniane diody.
Po prostu wszystkie elki w pionie do wymiany czy wskazują dobrze na mierniku czy nie, to się wymienia bez pomiarów w TV.