Witam, sprawę rozpatrzałem na innym forum ale z powodu takiego ze sprawa jest pilna i sa już pewne postępy a pewnie rozwiązanie bliskie ale poprzednie forum tymczasowo nei chodzi chciałem przedstawić problem od początku.
No wiec tak na poczatku występowały, pojawiło się zanikanie obrazu powłączeniu TV. Zanikał obraz, pojawial sie i zanikał i tak kilka razy od momentu załaczenia, czasami całkiem siadł obraz i wtedy lekko pukłem od tyłu obudowę albo docisnalem wtyczke od anteny podejrzewam ze jakiś element nie stykal lub cos podobnego, i wszystko wracalo do normy.
jednak od pewnego czasu wogole TV odmówil posłuszeństwa, tzn połczeniu do sieci, pali się dioda od StandBy i jak daję start na pilocie to tylko błyśnie dioda i koniec.
Sprawdzalem więc od początku, napięcia za przetwornicą oki, poszedłem dalej do trafo WN. I wszystkie napięcia były ale nei było wogole 200V na 9 nózce trafo.
Przesledziłem linię 138V i okazało się że winny był spalony rezystor bezpiecznikowy Ru5 0,75W 1 Ohm. Wstawilem nowy, napięcie 138V pojawilo się na nózce trafo i trafo zaczelo dzilać. jednak po właczeniu zasilania słychać takie "pikanie z pewną częstotliwością", po ponownym wylutowaniu rezystora brak reakcji ale i brak pikania. wlutowałem od nowa, wsadziłem między C-E tranzystora WN BU508AF żarówkę 60W, odpalilem i trafo działa, tzn jest sprawne, słychać że WN wchodzi na kineskop, chociaż po żarówce jest to kilkanaście Voltów. Sprawdziłem zatem tranzystor WN, i po sprawdzeniu okaząło się ze mial przebicie pomiedzy C-E a nawet bramką. Po jego wylutowaniu i pracy na żarówce "pikanie ustało". Kupiłem nowy BU508AF i podstawilem. Odpaliłem TV z pilota, WN weszło, kineskop żarzy i jest obraz, czyli wszystko jak należy, elegancko.
Ucieszylem się bo myślalem ze problem rozwiązany.
Ale otóż nie ! No więc po próbie zabrałem się za wyłączenie odbiornika z sieci i złozenie go z myslą ze jest już "sprawny". Ale po wyłączeniu zasilania i ponownym włączeniu, znowu słyszę ikanie z pewną stałą częstotliwością". Sprawdziłem, znowu BU508AF, sprawdzilem - USZKODZONY. Znowu przebicie na C-E. Szlag.
Podłączyłem znowu żarówkę, zmierzyłem napięcie i jest 135V na kolektorze, jednak podczas wyłączania TV na kolektorze rośnie napięcie, nastepuje skok napięcia do ok. 145V i widać wyraźnie że żarówka podczas wyłączania TV (pilotem) jaśniej ząświeci.
Tak więc mam pytanie o co chodzi, czy może jakieś kondensatory są odpowiedzialne za odprowadzanie WN podczas wyłaczania odbiornika albo do zabezpieczenia przed wzrostem napięcia powrotnego? Bo na mój gust musi chyba coś być uwalone skoro następuje taki skok napięcia na tym tranzystorze.
Powtarzam, TV działa dopóki go nie wyłączę, jak wyłączę automatycznie BU508AF jest przebijany na C-E, skoro na 60W żarówce jest skok na 145V to normalnie na samym tranzystorze tam musi być ogromne napięcie, przynajmniej ponadprogowe.
Proszę o pomoc.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV Finlux 5021(S)
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Przy żarówce 40W na E-C jest 140V dalej po wymianie kondensatorów i elektrolitu w gałęzi 136V 47uF/250V.
Po wyl zasilania dalej napięcie wzrasta i przebija ten tranzystor. Co jest, masakra ! Sterowanie bramką jest oki. Wiem że do bramki idzie jakiś dzielnik złożony z 6 rezystorów 3,3k od transformatora sterującego, może ktoś wie ile powienno być za transformatorkiem sterującym jeszcze przed dzielnikiem napięcia? Ale kurcze dalej to nie wyklucza tego tętnienia napięcia po wył. zasilania.
Prosze o dalsze sugestie co robić bo dopóki to napięcie nei będzie stabilne to nie wsadzę tam BU,a innej metody niż żarowka nie ma, żeby podwyższyc tam napięcie na tym tranzystorze miedzy E-C i sprawdzić jak wysokie napięcie tam się pojawia przy wył. zasilania ?
Dodam że kondensatory płaskie wymieniłem na te z dopuszczalnym napięciem do 2kV a ten zaraz przed tranzystorem na kolektorze, czyli 10n na 3kV zamiast 1600V.
Sprawdziłem też diodę DZ3 na tym dzielniku przed bramką BU, jest oki. w sumie wszystko od rzystora - bezpiecznikowego o którym pisalem aż do trafa sprawdziłem na linii 138V sprawdziłem. Wydaje mi się że jest "bicie" napięcia od strony kolektora, czy jakiejś diody moze nie sprawdziłem? Albo Zenera? Może to też być taki efekt, że przez nią tak podbija napięcie ? hmm
//Dodane:
Własnie zauwazyłem ze Cz15 na oznaczeniu miał .33nK a według schematu powinien być 1nF dla tego kineskopu (kineskop to Toshiba) czy to moz być powodem? , odpiszczcie co Wy na to, ten kondensator może być po prostu "za wolny" a tranzystor BU jest chyba zasilany impulsowo, załaczany - wyłączany z dużą prędkością - tak wnioskuję to oscylografach na schemacie. Ponieważ linia 136V przed rezystorem bezpiecznikowym Ru5 jest oki, wymienię wszystko co jest dalej aż do trafa i dzielnik przed bramką BU, możę podpowiedzcie jaki zamiennik zamiast BU wsadzić ale z takim samym układem lecz na wyższe napięcie progowe ? - tak zeby nie wymieniać go co chwilę, najwyzej poleci rezystor bezpiecznikowy ale 6 zł po raz któryś wydawać to trochę strata pieniędzy !
Jak to wszystko nie pomożę to chyba Trafo ma gdzieś przebicie, bo już prawie wszystko wykluczyłem więc....
Po wyl zasilania dalej napięcie wzrasta i przebija ten tranzystor. Co jest, masakra ! Sterowanie bramką jest oki. Wiem że do bramki idzie jakiś dzielnik złożony z 6 rezystorów 3,3k od transformatora sterującego, może ktoś wie ile powienno być za transformatorkiem sterującym jeszcze przed dzielnikiem napięcia? Ale kurcze dalej to nie wyklucza tego tętnienia napięcia po wył. zasilania.
Prosze o dalsze sugestie co robić bo dopóki to napięcie nei będzie stabilne to nie wsadzę tam BU,a innej metody niż żarowka nie ma, żeby podwyższyc tam napięcie na tym tranzystorze miedzy E-C i sprawdzić jak wysokie napięcie tam się pojawia przy wył. zasilania ?
Dodam że kondensatory płaskie wymieniłem na te z dopuszczalnym napięciem do 2kV a ten zaraz przed tranzystorem na kolektorze, czyli 10n na 3kV zamiast 1600V.
Sprawdziłem też diodę DZ3 na tym dzielniku przed bramką BU, jest oki. w sumie wszystko od rzystora - bezpiecznikowego o którym pisalem aż do trafa sprawdziłem na linii 138V sprawdziłem. Wydaje mi się że jest "bicie" napięcia od strony kolektora, czy jakiejś diody moze nie sprawdziłem? Albo Zenera? Może to też być taki efekt, że przez nią tak podbija napięcie ? hmm
//Dodane:
Własnie zauwazyłem ze Cz15 na oznaczeniu miał .33nK a według schematu powinien być 1nF dla tego kineskopu (kineskop to Toshiba) czy to moz być powodem? , odpiszczcie co Wy na to, ten kondensator może być po prostu "za wolny" a tranzystor BU jest chyba zasilany impulsowo, załaczany - wyłączany z dużą prędkością - tak wnioskuję to oscylografach na schemacie. Ponieważ linia 136V przed rezystorem bezpiecznikowym Ru5 jest oki, wymienię wszystko co jest dalej aż do trafa i dzielnik przed bramką BU, możę podpowiedzcie jaki zamiennik zamiast BU wsadzić ale z takim samym układem lecz na wyższe napięcie progowe ? - tak zeby nie wymieniać go co chwilę, najwyzej poleci rezystor bezpiecznikowy ale 6 zł po raz któryś wydawać to trochę strata pieniędzy !
Jak to wszystko nie pomożę to chyba Trafo ma gdzieś przebicie, bo już prawie wszystko wykluczyłem więc....
Ja tam widzę po stronie pierwotnej w aplikacji TDA4605 elektrolity dwa 1µF i 47µF.
Rozumiem, że wymieniłeś Cz15, Cz14, Cz16, Dz11 i Dz12 - podmień to bez mierzenia. Takie coś się wstawia zawsze nowe.
W czasie pracy (z wlutowanym tranzystorem) napięcie na nodze 7 trafa wynosi około 138V?
Napisz czy napięcie na żarówce jest stabilne.
Czy BU508 w czasie pracy grzeje się mocno?
Rozumiem, że wymieniłeś Cz15, Cz14, Cz16, Dz11 i Dz12 - podmień to bez mierzenia. Takie coś się wstawia zawsze nowe.
W czasie pracy (z wlutowanym tranzystorem) napięcie na nodze 7 trafa wynosi około 138V?
Napisz czy napięcie na żarówce jest stabilne.
Czy BU508 w czasie pracy grzeje się mocno?