Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięGrundig ST63-720 - problem z odchylaniem pionowym
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam!
Mam następujący problem : podczas oglądania telewizji znika obraz i pojawia sie wąski poziomy pasek na srodku ekranu. Wiem ze to cos z odchylaniem pionowym, ale ten pasek pojawia sie tylko na jakiś czas, a potem obraz powraca do normy. Ostatno po wystąpieniu usterki wyłaczyłem i włączyłem ponownie TV i było OK. Tak więc moje pytanie - jakie elementy sa "podejrzane" o czasową niesprawność.
Dzięki za odpowiedź.
Mam następujący problem : podczas oglądania telewizji znika obraz i pojawia sie wąski poziomy pasek na srodku ekranu. Wiem ze to cos z odchylaniem pionowym, ale ten pasek pojawia sie tylko na jakiś czas, a potem obraz powraca do normy. Ostatno po wystąpieniu usterki wyłaczyłem i włączyłem ponownie TV i było OK. Tak więc moje pytanie - jakie elementy sa "podejrzane" o czasową niesprawność.
Dzięki za odpowiedź.
-
- -
Mam problem z Grundigiem st63-720. Od jakiegoś czasu zanika obraz tak jakby zanikało żarzenie kineskopu (obraz ciemnieje i robi się niewidoczny, przy zaniku nie zmienia się geometria obrazu ). Po kilku minutach obraz powraca. Po nagrzaniu się odbiornika usterka zanika. Czyściłem złącza kineskopu, sprawdzałem obecność zimnych lutów, ale nic nie pomaga. Fonia oraz przełączanie kanałów działa cały czas prawidłowo. Co jeszcze powinienem sprawdzić. Nie mam schematu.
Witam.Mam problem z Grundigiem st63-720. Od jakiegoś czasu zanika obraz tak jakby zanikało żarzenie kineskopu (obraz ciemnieje i robi się niewidoczny, przy zaniku nie zmienia się geometria obrazu ). Po kilku minutach obraz powraca. Po nagrzaniu się odbiornika usterka zanika. Czyściłem złącza kineskopu, sprawdzałem obecność zimnych lutów, ale nic nie pomaga. Fonia oraz przełączanie kanałów działa cały czas prawidłowo. Co jeszcze powinienem sprawdzić. Nie mam schematu.
Sprawdź stabilnośc tego żarzenia.
Powumieniaj elektrolity po stronie wtornej.
Sprawdź czy na Pk masz stabilne 200V czy czasem ono nie zanika.
Niewykluczone, że jest to wina "kończącego się" trafa WN.
Sprawdź rezystor w G2 (siatka druga) tam zazwyczaj jest wartosc 1M wymień go bez pomiarów.
re
tak jak kolega pisze-koniecznie zacznij od tegoPrawdopodobnie wystarczy poprawić luty na układzie od odchylania pionowego i wtyku cewek odchylających. Dobrze również popoprawiać inne znalezione 'zimne luty'.
ps.
The End to nie wina trafa WN
Re: re
No tak. Żimne luty to jedna sprawa a to co napisałem to druga, bo też może być.tak jak kolega pisze-koniecznie zacznij od tegoPrawdopodobnie wystarczy poprawić luty na układzie od odchylania pionowego i wtyku cewek odchylających. Dobrze również popoprawiać inne znalezione 'zimne luty'.
ps.
The End to nie wina trafa WN
Miałem takie przypadki to napisałem, może akurat.