Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTelewizor sam sie wyłącza
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam mam w domu TV Panasonic model Tx-21S3TP. I od pewnego czasu zeby go wlaczyc czeba wcisnac przycisk power na TV wlaczyc zasilanie inaczej nie wlaczy sie.Tzn przy probie wlaczenia go najperw zasilanie potem przycisk wlacza sie i odrazu gasnie i miga dioda na TV.Moj tata mowi ze to przycisk padl choc mi sie nie wydaje.Co wy na to?co radzicie?
damy rade Endzik .postaram sie dzialac w nast tygodniu.Problem w tym ze pewnie w az jednym moim sklepie elektronicznym w miescie pewnie ich nie bedzie
[ Dodano: 23-06-2006, 19:25 ]
Kondensatory wymienilem i TV naprawiony.Dzieki wielkie dla END'a . Mam takie male pytanko skąd wiedziales ze to akurat te kondensatory sa wadliwe
[ Dodano: 24-06-2006, 07:09 ]
No i stalo sie .TV chodzil dobrze caly wczorajszy dzien.Dzis rano znowu wlaczam TV i znowu sie wylącza.Macie jakies sugestie
[ Dodano: 23-06-2006, 19:25 ]
Kondensatory wymienilem i TV naprawiony.Dzieki wielkie dla END'a . Mam takie male pytanko skąd wiedziales ze to akurat te kondensatory sa wadliwe
[ Dodano: 24-06-2006, 07:09 ]
No i stalo sie .TV chodzil dobrze caly wczorajszy dzien.Dzis rano znowu wlaczam TV i znowu sie wylącza.Macie jakies sugestie
Wymeń kodnensatory C810, C811, C817 (End, nie absolutnie nie odbierz tego jako złośliwość!)No i stalo sie .TV chodzil dobrze caly wczorajszy dzien.Dzis rano znowu wlaczam TV i znowu sie wylącza.Macie jakies sugestie
A tak poważnie, to nie znam się na TV, aczkolwiek sądzę, żeby była (jest) to wina nie elementów biernych, tylko jakiegoś cholernego układziku, którego pewno nie da się kupić i wymienić. Myślę, że pownieneś zapytać się w serwisie, czy spotkali się z czymś takim i jak krzykną rozsądną cenę za naprawę to daj do nich tego Panasonic'a. Być może i tak będzie to taniej, niż kombinowanie w ciemno, kupowanie przeróżnych elementów, wymienianie bez skutku.
Pozdr.
P.S.
Nie wiem, ale może to wyłączanie ma coś wspólnego z timerem na wyłączanie TV (o ile masz coś takiego)? Chociaż mało prawdopodobne...
Nie wymyśliłem sobie nic...
petersz --> nawet nie wiesz jak cięzkie życie mają serwisanci z wymianą częsci, czasami pomiar wykazuje, że cześc jest ok, a w rzeczywistości lipa...
Ale robicie jak chcecie...
Napisałem Ci żebyś wymienił te kondensatory, bo być może zawyżają się napięcia po strónie wtórnej i coś się przegrzewa.
Czy kondensatory elektrolityczne po stronie wtórnej nie sa spuchnięte?
Czy tranzystor linii nie grzeje się zbytnio?
Napisz ile razy miga dioda, te migania to są kody awarii ale nie wiem czy w tych TV jest tak jak w SONY.
Napisz ile razy miga.
Gdybym miał to przed sobą na stole, to wszytsko wygląda inaczej, gorzej się "naprawia przez internet"...
Pozatym, nie pisałem o wymienia jakichś drogich elementów ale powiem wam, że każdy serwisant "na wejscie" wymienia kondy po stronie pierwotnej - nawet profilaktycznie.
Zwłaszcza w starszych TV.
petersz --> nawet nie wiesz jak cięzkie życie mają serwisanci z wymianą częsci, czasami pomiar wykazuje, że cześc jest ok, a w rzeczywistości lipa...
Ale robicie jak chcecie...
Napisałem Ci żebyś wymienił te kondensatory, bo być może zawyżają się napięcia po strónie wtórnej i coś się przegrzewa.
Czy kondensatory elektrolityczne po stronie wtórnej nie sa spuchnięte?
Czy tranzystor linii nie grzeje się zbytnio?
Napisz ile razy miga dioda, te migania to są kody awarii ale nie wiem czy w tych TV jest tak jak w SONY.
Napisz ile razy miga.
Gdybym nie miał pojęcia o TV to owszem, może i bym zaniósł ale... nigdy nie będzie tak, że naprawa w serwisie będzie tańsza.yć może i tak będzie to taniej, niż kombinowanie w ciemno, kupowanie przeróżnych elementów, wymienianie bez skutku.
Gdybym miał to przed sobą na stole, to wszytsko wygląda inaczej, gorzej się "naprawia przez internet"...
Pozatym, nie pisałem o wymienia jakichś drogich elementów ale powiem wam, że każdy serwisant "na wejscie" wymienia kondy po stronie pierwotnej - nawet profilaktycznie.
Zwłaszcza w starszych TV.
Właśnie o to mi chodziło. Przecież naprawdę trudno naprawić coś przez internet, zwłaszcza rzeczy takie jak TV. Chodzi mi konkretnie o nieudane próby wymieniania elementów, co może pociągnąć za sobą koszty, sporo nerwów i czas. Co więcej, samemu można coś nabroić rozkręcając czy grzebiąc w TV, także... Chciałem tylko uśwadomić Mulkey'aGdybym miał to przed sobą na stole, to wszytsko wygląda inaczej, gorzej się "naprawia przez internet"...
Pozdr.
P.S.
Sorry, za off topic.
A jeszcze apropo tego naprawiania przez internet...
Mam kilku znajomych serwisantów i nie jest nam az tak ciężko się dogadać w razie problemu, ale trzeba jednak mieć jakieś doświadczenie - nie piszę o sobie, ale...
Pozatym jak pisałem, proponuje wymianę podstawowych i groszowych elementów które bardzo często siadają i są przyczyną awarii innych bloków TV.
Mam kilku znajomych serwisantów i nie jest nam az tak ciężko się dogadać w razie problemu, ale trzeba jednak mieć jakieś doświadczenie - nie piszę o sobie, ale...
Pozatym jak pisałem, proponuje wymianę podstawowych i groszowych elementów które bardzo często siadają i są przyczyną awarii innych bloków TV.
Dioda po wlączeniu przyciskiem na Tv pusuje bezustannie caly czas w regularych odstepach czasu co sek gasnie i swieci i tak ciagle.a jeszcze pytanie : Sprawdzalem kondensatory miernikiem niektore pokazywaly opor przez sek i pomiar znikal .Sa wadliwe? bo z innymi wynik mialem caly czas widoczny.I to za kazdym zakresie miernika.Tranzystor lini a oznaczenie jego bo nie orientuje sie ktory to? .kondensatory nie sa spuchniete
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Są dobre, to oznacza, że mają pojemność.Sprawdzalem kondensatory miernikiem niektore pokazywaly opor przez sek i pomiar znikal
Pusty(nienaładowany) kondensator po podłączeniu do źródła prądu ma bardzo małą rezystancję wewnętrzną. W czasie ładowania ta rezystancja rośnie. Ponieważ omomierz "wypuszcza" z siebie prąd ładujący kondensator, są takie a nie inne zachowania miernika. I jest to poprawne.
Jaka to była wartość? Coś mi tu przebiciem pachnie...bo z innymi wynik mialem caly czas widoczny
Kiedyś też miałem taki przypadek, że TV sam się wyłączał. Okazało się, że nawaliła w nim duża kość i trzeba było ją wymienić. Koszt wymiany był niewielki - w końcu TV został naprawiony przez znajomego Nie konieczni e musi to być wina kondensatorów.A tak poważnie, to nie znam się na TV, aczkolwiek sądzę, żeby była (jest) to wina nie elementów biernych, tylko jakiegoś cholernego układziku, którego pewno nie da się kupić i wymienić.
Ja mam taki sam problem z telewizorem deawoo model K20C5NT, tylko sprawa wyglada troszke inaczej tj jak sie wlaczy z przycisku i pogra troche wylacza sie albo gra sobie spora ilosc czasu i jak sie go wylaczy z pilota to nie idzie juz go wlaczyc Czy pomozecie mi stwierdzic co jest grane i co nalezy wymienic? Pozdro
Kondensatory po stronie pierwotnej i sprawdź zasilanie procesora.Ja mam taki sam problem z telewizorem deawoo model K20C5NT, tylko sprawa wyglada troszke inaczej tj jak sie wlaczy z przycisku i pogra troche wylacza sie albo gra sobie spora ilosc czasu i jak sie go wylaczy z pilota to nie idzie juz go wlaczyc Czy pomozecie mi stwierdzic co jest grane i co nalezy wymienic? Pozdro
Te co wymieniłeś są po stronie wtórnej.END czy ta sa moze te kondensatory 3300uf 16v , 2200 uf 16v, 1000uf 25v , jak tak to czy je wymienic ?Kondensatory po stronie pierwotnej i sprawdź zasilanie procesora.
Ps. co znaczy po pierwotnej stronie
Mi chodzi o stronę pierwotną, czyli tam gdzie zaczyna się cały zasilacz/przetwornica.
Zazwyczaj w sterowaniu tranzystora kluczujacego (w zasilaczu) znajduje się jakiś scalak i to właśnie w jego obrębie wymieniasz kondensatory elektrolityczne.
One są zazwyczaj o małych pojemnosciach 1-47uF i napięciu pracy 50-63V.
Tylko uważaj na HV.
P.S. Strona pierwotna to ta ktora jest nie odizolowana galwanicznie od sieci za pomoca transformatora.