Właśnie odszdłem od stołu - TV działa.
Dzięki za pomoc End!
Pozdrawiam.
P.S. Z tym BU501 to był strzał??
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięORION pali pierwszy bazpiecznik 2,5A
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Hej!Właśnie odszdłem od stołu - TV działa.
Dzięki za pomoc End!
Pozdrawiam.
P.S. Z tym BU501 to był strzał??
To może napisz co zrobiłeś, może ktoś kiedyś będzie miał podobny problem.
Bardzo się ciesze, że udało Ci się naprawić ten TV
Co do BU508AF (nie BU501 ) jakoś tak intuicyjnie... a co myślisz?
Hehe, myślałem, że to po prostu tranzystor, który często pracuje w takiej konfiguracji w TVCo do BU508AF (nie BU501 ) jakoś tak intuicyjnie... a co myślisz?
Więc teraz co zostało zrobione:
- wymiana kiklu elektrolitów po stronie wtórnej przetwornicy
- wymiana większości elektrolitów po stronie pierwotnej
- nowy tranzystor oraz scalak nim sterujący
- nowy bezpiecznik
- posprawdzałem też wszystkie diody i elektrolity zasilacza tak na wszelki wypadek
Dzięki za pomoc i pozdrawiam
[ Dodano: 01-10-2006, 10:04 ]
I znów jest coś nie tak z tym samym telewizorem. Po włączeniu obraz przez jakiś czas "faluje" - podobnie do falowania monitora w trybie rozmagnesowywania. "Falowanie" odbywa się w pionie i po jakimś czasie ustępuje. Gdzie może tkwić problem? Chciałbym zadziałać za wczasu i usunąć usterkę zanim zepsuje się coś większego.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 01-10-2006, 10:13 ]
I znów jest coś nie tak z tym samym telewizorem. Po włączeniu obraz przez jakiś czas "faluje" - podobnie do falowania monitora w trybie rozmagnesowywania. "Falowanie" odbywa się w pionie i po jakimś czasie ustępuje. Gdzie może tkwić problem? Chciałbym zadziałać za wczasu i usunąć usterkę zanim zepsuje się coś większego.
Pozdrawiam.