Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięORION pali pierwszy bazpiecznik 2,5A
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam!
Znów przyszła trwoga więc znów proszę o pomoc.
TV Orion w którym niedawno "majster" wymienił kilka kondensatorów (Orion) regularnie się wyłączał, siadł na dobre - w ogóle nie pali się dioda kontrolna. Rozebrałem, poprawiłem po majstrze kondensatory - poodrywał ścieżki i te "wisiały" w powietrzu, wymieniłem bezpiecznik 2,5A. Po skręceniu nic, zero reakcji. Znów rozebrałem i niestety znów spalony bezpiecznik...
Proszę o poradę gdzie rozpocząć poszukiwania usterki?
Pozdrawiam.
TV Orion w którym niedawno "majster" wymienił kilka kondensatorów (Orion) regularnie się wyłączał, siadł na dobre - w ogóle nie pali się dioda kontrolna. Rozebrałem, poprawiłem po majstrze kondensatory - poodrywał ścieżki i te "wisiały" w powietrzu, wymieniłem bezpiecznik 2,5A. Po skręceniu nic, zero reakcji. Znów rozebrałem i niestety znów spalony bezpiecznik...
Pozdrawiam.
Re: ORION pali pierwszy bazpiecznik 2,5A
Wyciągnij tranzystor linii i wepnij między E a C żarowkę 60W.Witam!
Pozdrawiam.
Włącz i zmierz na niej napiecie.
Napisz ile wynosiło napiecie.
Sprawdzimy w ten sposób czy przetwornica startuje.
To na razie tyle.
Tzn. tak... podaj dokładny model jak już będziesz mógł to poszukamy razem schematu.Właśnie, schemat.... gdybym to ja go miał.... teraz nie ma mnie przy obiekcie naprawy i nawet nie wiem jaki to dokłądnie model.
A uświadom mnie, czy gdyby rzeczywiście przetwornica nie włączała się to mogłoby to skutkować tak jak dzieje się to u mnie - wywalać pierwszy bezpiecznik?
Pozdrawiam.
Co do przetwornicy, to dokładnie nie jestem w stanie nic powiedzieć, bo nie wiem jak wygląda przetworka - są różne.
Ogolnie jeśli wywala głowny bezpiecznik to sprawdzałbym od początku, czyli mostek prostujący i tranzystor mocy w przetwornicy.
Może być też, że wtorna strona przeciąża przetwornice i wywala bezpiecznik po pierwotnej - ale to własnie moje domniemania, bo schematu brak i nie wiem co tam siedzi.
Z drugiej strony przeciążona przetwornica powinna próbkować - w momencie gdy strona wtórna ją przeciąża.
Ale miałem przypadki, że wywalało od razu bezp. stąd własnie ta żarowka.
Możemy oczywiście zacząć od początku i dopiero po stwierdzeniu, że pierwotna strona jest ok, lub po jej naprawie włączyć w tranzystor linii żarówkę między E a C zapobiegnie to przeciążeniu strony pierwotnej i jej uszkodzeniu.
Wtedy zabierzemy się za stronę wtórną.
Ale zamotałem... ale mam nadzieję, że rozumiesz o co mi chodzi +/- staram się wyjaśnić jak najprościej o co chodzi.
No i właśnie teraz przydałby się schemat...Witam!
Posprawdzałem trochę po kolei i wiem że padł tranzystor w części zasilacza. Niestety jedyny na nim napis to 9535 i za diabła nie mogę go znależć w sklepach... może wiecie jaki jest jego odpowiednik?
Pozdrawiam.
Oczywiscie wymiana elektrolitów po stronie pierwotnej konieczna.
Oczywiście Tylko co to da, gdy tranzystora brakNo i właśnie teraz przydałby się schemat...Witam!
Posprawdzałem trochę po kolei i wiem że padł tranzystor w części zasilacza. Niestety jedyny na nim napis to 9535 i za diabła nie mogę go znależć w sklepach... może wiecie jaki jest jego odpowiednik?
Pozdrawiam.
Oczywiscie wymiana elektrolitów po stronie pierwotnej konieczna.
Napisz jeszcze ktory to tranzystor na płytce drukowanej - który nr.
A Tobie proponuję zrobić pomiary napięć ukladu TEA2261
Podaję napięcia na TEA2261:
nóżka/napięcie w V
1/0
2/0
3/0.03
4/0
5/0
6/2.5
7/2.4
8/0
9/3.0
10/2.5
11/2.5
12/0
13/0
14/0.9 (OUTV+)
15/11.9
16/13.2 (VCC)
Jeśli masz oscyloskop to załączę oscylogramy.
Tranzystor możesz spróbować BU508 izolowany bez diody.
Jeśli TEA2261 okaże się ubity to sprawdź rezystor w zasilaniu i powymieniaj wszystkie elektrolity w jego aplikacji.
A Tobie proponuję zrobić pomiary napięć ukladu TEA2261
Podaję napięcia na TEA2261:
nóżka/napięcie w V
1/0
2/0
3/0.03
4/0
5/0
6/2.5
7/2.4
8/0
9/3.0
10/2.5
11/2.5
12/0
13/0
14/0.9 (OUTV+)
15/11.9
16/13.2 (VCC)
Jeśli masz oscyloskop to załączę oscylogramy.
Tranzystor możesz spróbować BU508 izolowany bez diody.
Jeśli TEA2261 okaże się ubity to sprawdź rezystor w zasilaniu i powymieniaj wszystkie elektrolity w jego aplikacji.