Witam.
Kilkuletni monitor 17" zawsze pracował bezawaryjnie. Od kilku dni zauważalne były minimalne zmiany w szerokości obrazu. Objawiało się to tym, że na ułamek sekundy obraz się zwężał po bokach o jakieś 0.5cm z każdej strony. Na koniec działo się to dosyć często, ale nie przez cały czas używania. Potem obraz się zwęził o wiele bardziej i tak już został. Jak to obecnie wygląda, możecie zobaczyć tutaj
Domyślam się, że usterka dotyczy synchronizacji poziomej obrazu. Póki co, szukam schematu. Opcje OSD działają poprawnie oprócz oczywiście rozszerzeania w poziomie, nawet zwężać się nie da.
Jeśli ktoś zna bliżej ten problem, proszę o porady i pomoc w naprawie.
Monitor: LG 17" 775N Studioworks
Dzięki bardzo wszystkim pomocnym.
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięAwaria monitora LG 775N Studioworks
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Dzękuję bardzo za zainteresowanie i chęć pomocy
Otworzyłem wczoraj obudowę. Po analizie obwodów można stwierdzić, że spalił się element o oznaczeniu DMV 1500M. Google powiedziało mi, że jest to jedna z częstszych ustereck w tych monitorach, znalazłem też aplikację tej podwójnej diody.
Problem w tym, że u mnie nie można jej kupić, w sklepie TME też nie widzę. Gdzie to można zamówić? Element nie jest drogi, bo kosztuje około 10 PLN.
Schematu nie znalazłem niestety, tylko niedziałające linki. Chyba pozostaje wymiana elementu i sprawdzenie czy działa.
Otworzyłem wczoraj obudowę. Po analizie obwodów można stwierdzić, że spalił się element o oznaczeniu DMV 1500M. Google powiedziało mi, że jest to jedna z częstszych ustereck w tych monitorach, znalazłem też aplikację tej podwójnej diody.
Problem w tym, że u mnie nie można jej kupić, w sklepie TME też nie widzę. Gdzie to można zamówić? Element nie jest drogi, bo kosztuje około 10 PLN.
Schematu nie znalazłem niestety, tylko niedziałające linki. Chyba pozostaje wymiana elementu i sprawdzenie czy działa.
No... Nareszcie widzę wszystko we właściwych rozmiarach. Już mi się w oczach mieniło od patrzenia w TV.
Element wymieniony, poskręcane wszystko i przetestowane. Działa jak należy, więc to tylko była ta dioda.
Koszt 10 PLN.
Polecam ten sklep, świetny kontakt i ekspresowa wysyłka. Minimalna kwota zamówienia 20 PLN.
Panowie End i k3048 wielkie dzięki za wsparcie.
Pozdrowionka.
Element wymieniony, poskręcane wszystko i przetestowane. Działa jak należy, więc to tylko była ta dioda.
Koszt 10 PLN.
Polecam ten sklep, świetny kontakt i ekspresowa wysyłka. Minimalna kwota zamówienia 20 PLN.
Panowie End i k3048 wielkie dzięki za wsparcie.
Pozdrowionka.
Awaria monitora LG 775N Studioworks
Dzięki temu postowi naprawiłem taki właśnie monitor;usterka polegała na tym ,że przy jednej nodze diody DM1500m był zimny lut (pęknięcie lutu);dziękuje takze koledze kt óry dostarczył schemat monitora;pozdro!!