Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Cdrom nie działa

Awatar użytkownika
mulkey
-
-
Cdrom nie działa

Postautor: mulkey » 21 cze 2006, o 10:04

Posiadam w domu stary CDrom BTC model BCD F563E. Kuzyn prosil ze gdybym mu to naprawil bylby wdzieczny.Wiem ze mozna kupic juz nowy cd za 50 zl wiem to ale moze uda naprawic sie usterka : po podpieciu do kompa ,,nie widzi" CDrom w moj komputer.Cdrom podlaczalem do dwoch PC zeby sie upewnic w obydwu nie widzi CDROM.Pomozecie?

Awatar użytkownika
piterino_16
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: piterino_16 » 21 cze 2006, o 10:13

ma on zworke z tyłu?musisaz ja tak ustawić żeby zgadzała się z portem do którego podpinasz czyli jesli podpinasz pod Primary Slave to musisz zworke z tyłu Cd romu ustawić na Primary Slave i sprawdź w biosie może po prostu nie jest ustawione w biosie żeby widział cd
pozdro

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 cze 2006, o 11:24

Prosta zasada... żeby było jasne, ze CD-ROM w ogole działa musi wykryć go BIOS.
Jak nie ma w BIOS-ie to nie ma w systemie, logiczne...
Załatw sprawę ze zwrokami i sprawdź czy masz automatyczne wykrywanie urządzeń w BIOSie.

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 21 cze 2006, o 13:11

No ustawilem te zworki i bios widzi CDROM. Tylko teraz jak wlacze plytke to nie otwiera jej zawartosci tylko wyskuje. F:\ nie jest dostepny.......Wlozylem Cd to srodka i tylko takie minimalne drgania plyty sa poczym ustaja i wyskakuje blad ze nie jest dostepny... :?

gavi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: gavi » 21 cze 2006, o 13:38

Niestety po prostu Twój CD-rom cierpi na to na co cierpią wszystkie stare napędy - ma albo zakurzony albo uszkodzony laser. Przy czym zakurzony to znaczy ,ze kurz jest najprawdopodobniej na lustrze wewnątrz i nie da się go w zasadzie oczyścić ( słyszałem ,że ludzie czyszczą to przy pomocy ultradźwięków, ale sam tego mnie sprawdziłem). Uszkodzenie lasera najczęściej polega na zmetnieniu soczewki lub uszkodzeniu którejś z diód. Niestety, w wiekszości wypadków naprawdę nie opłaca się regenerować starych napędów bo nawet jeśli ruszą jako tako, to mogą źle czytać niektóre płyty - szczególnie nagrywane - a na pewno będa wysypywać się na zarysowanych nośnikach. Oszczędność wydaje się być w tym wypadku zupełnie nieuzasadniona, no chyba że ktoś jest bardzo cierpliwy i nie irytują go ciągłe problemy z czytaniem plików i instalacją programów.
Pzdr.
W

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 21 cze 2006, o 15:28

Zgadzam się z wypowiedzią kolegi gavi

Dodam jeszcze od siebie.

Rozkręc CD-ROM - u góry pod najlejką na obudowie masz krązek, wypchbij go od środka (te namagnesowane kółko.
podłącz do kompa CD-ROM'a i odpal PC, wsadź płytę i połóż wyciągnięty krązek na środku płyty (On trzyma CD żeby nie skakała).
Zobacz czy kręci się płyta w ogóle i czy słuchac prace lasera.
Nie nachylaj się nad soczewką, tam występuje dosyć silne (jak dla oka) promieniowanie IR którego nie widzimy ale które może oślepić RAZ NA ZAWSZE.
Oglądnij soczewkę lasera i jak zakurzona to delikatnie przeczyść.

Awatar użytkownika
Futrzaczek
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Futrzaczek » 21 cze 2006, o 20:04

Oglądnij soczewkę lasera i jak zakurzona to delikatnie przeczyść.
Tylko oglądaj ją, kiedy wyłączysz komputer :)
Słyszałem kiedyś taki dowcip: Wiesz, ile razy można zajrzeć do wnętrza włączonego lasera? Dwa razy. Raz jednym okiem, raz drugim :)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”