Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZasilacz do magnetowidu Akai VS-F16
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Posiadam magnetowid Akai VS-F16, który służył mi prawie bezawaryjnie przez 11 lat. Przez te 11 lat był intensywnie wykorzystywany i niestety padł zasilacz. Konstrukcja tego zasilacza jest dla mnie niezrozumiała a poza tym nie posiadam żadnego schematu więc trudno mi eksperymentować z zastępczym zasilaczem. Może ma ktoś ten model magnetowidu z innym uszkodzeniem niż zasilacz a chciałby się go pozbyć ?
-
- -
Owszem, zgadzam się z tym. W tym sęk, że w układzie zasilacza znalazłem połączenia, których nie rozumię przez co nie mogę dojść do tego jakie napięcie wychodzi z zasilacza a tym bardziej jaką ma wydajność prądową i gdzie to zmierzyć. Co prawda stwierdziłem to po dość pobieżnych oględzinach ale niestety nie mogę poświęcić temu zagadnieniu więcej czasu dlatego poszukuję gotowego rozwiązania mojego problemu.Zasilacz jak zasilacz, magnetofonu nie interesuje, co, lub, jaki go zasilacz zasila, ważne jest tylko napięcie zasilania i pobór prądu,...
Poza tym jeśli chodzi o elektronikę stosowaną w magnetowidach to zostałem trochę w tyle w tym temacie i bez schematu mam problem w rozpoznaniu układu.