Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Zasilacz do magnetowidu Akai VS-F16

Awatar użytkownika
Tur
-
-
Kontaktowanie:
Zasilacz do magnetowidu Akai VS-F16

Postautor: Tur » 15 cze 2006, o 17:34

Posiadam magnetowid Akai VS-F16, który służył mi prawie bezawaryjnie przez 11 lat. Przez te 11 lat był intensywnie wykorzystywany i niestety padł zasilacz. Konstrukcja tego zasilacza jest dla mnie niezrozumiała a poza tym nie posiadam żadnego schematu więc trudno mi eksperymentować z zastępczym zasilaczem. Może ma ktoś ten model magnetowidu z innym uszkodzeniem niż zasilacz a chciałby się go pozbyć ?

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 15 cze 2006, o 18:25

Witam! Zasilacz jak zasilacz, magnetofonu nie interesuje, co, lub, jaki go zasilacz zasila, ważne jest tylko napięcie zasilania i pobór prądu, napisz, jakim napięciem był zasilany ten magnetofon, a na pewno coś się wymyśli. Na pewno coś na zasilaczu będzie pisać!
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Tur
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Tur » 15 cze 2006, o 23:52

Zasilacz jak zasilacz, magnetofonu nie interesuje, co, lub, jaki go zasilacz zasila, ważne jest tylko napięcie zasilania i pobór prądu,...
Owszem, zgadzam się z tym. W tym sęk, że w układzie zasilacza znalazłem połączenia, których nie rozumię przez co nie mogę dojść do tego jakie napięcie wychodzi z zasilacza a tym bardziej jaką ma wydajność prądową i gdzie to zmierzyć. Co prawda stwierdziłem to po dość pobieżnych oględzinach ale niestety nie mogę poświęcić temu zagadnieniu więcej czasu dlatego poszukuję gotowego rozwiązania mojego problemu.
Poza tym jeśli chodzi o elektronikę stosowaną w magnetowidach to zostałem trochę w tyle w tym temacie i bez schematu mam problem w rozpoznaniu układu.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”