Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

przegrywanie z magnetowidu?

kasiakasia
przegrywanie z magnetowidu?

Postautor: kasiakasia » 19 kwie 2006, o 15:29

Mam magnetowid 2-głowicowy. Planuję kupno drugiego 4 lub 6-głowicowego (cokolwiek to znaczy :P ) i zastanawiam się,czy nie będę miała problemów przy przegrwaniu kaset z jednego na drugi,przy odtwarzaniu kaset nagranych na tym pierwszym,itp... Dajcie znać! :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 19 kwie 2006, o 18:28

Obrazek Tak mozesz sobie kupic i :no: powinno byc z tym zadnych problemow :idea: tylko teraz raczej przechodzi sie na DVD lub VCD a magnetowidy w mojej opinii to zabytek z tam tego wieku Obrazek

radzio
Moderator
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: radzio » 19 kwie 2006, o 19:34

Tak, a co z setkami kaset VHS które mamy w domu? Wyrzucić? Prawda że na kasetach VHS trudno już kupić cokolwiek z nowości, ale zwykle sporo ich mamy z róznymi własnymi nagraniami... Przegranie z VHS na DVD trwa i sporo kosztuje (jak kaset jest większa ilość może wyjść całkiem niezła sumka).

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Re: przegrywanie z magnetowidu?

Postautor: marecki » 20 kwie 2006, o 17:16

... zastanawiam się,czy nie będę miała problemów przy przegrwaniu kaset z jednego na drugi...
Problemy możesz mieć jeżeli będziesz chciała przegrać kasety zabezpieczone przed kopiowaniem... ale i na to są sposoby 8)

Różnica między magnetowidem 2, 4 a 6-głowicowym jest taka że im większa liczba głowic odczytujących tym lepszej jakości obraz podawany jest na TV...

Inwestowanie dzisiaj w sprzęt typu VHS (myślę o magnetowidach) jest chyba małoopłacalne bo zwykłe DVD za 150-180.- (notabene które czyta wszystko łącznie z DivX`ami... :!: ) jest chyba w Twoim zasięgu. A mając dostęp do komputera zapewne masz dostęp także do filmów .avi
Tak, a co z setkami kaset VHS które mamy w domu? Wyrzucić?
Radzio ja też z żalem patrzę na jeden raz nagrane Basf'y czy TDK'i które leżą gdzieś w kącie i chyba trafią właśnie na śmietnik...

Świat się zmienia... :lol:

MarekET
-
-

Postautor: MarekET » 3 cze 2006, o 15:45

Witam .
Temat troche stary ale teraz dopiero go znalazłem , może zamisat inwestować w nowy magnetowid który i tak przy przegrywaniu pogorszy jakość nagrania to lepiej zainwestować w coś co umożliwi przegranie materiału z kasety VHS poprzez komp na DVD . Można to robić na różne sposoby korzystając z wejść video karty graficznej i wejść audio karty dżwiekowej i oczywiście używając odpowiedniego oprogramowania zrobić z VHS np MPEG2 a później już tylko na DVD . Można też użyc np. takich urządzeń http://sklep2.hdp.com.pl/?sess_id=4ad3c ... adcb8d3f6f , cennowo są tam różne rzeczy to i można coś dobrać według swoich możliwości .

Awatar użytkownika
Tur
-
-
Kontaktowanie:

Re: przegrywanie z magnetowidu?

Postautor: Tur » 15 cze 2006, o 17:26

Inwestowanie dzisiaj w sprzęt typu VHS (myślę o magnetowidach) jest chyba małoopłacalne bo zwykłe DVD za 150-180.- (notabene które czyta wszystko łącznie z DivX`ami... :!: ) jest chyba w Twoim zasięgu.
Nie chciałbym być nieuprzejmy ale muszę wtrącić swoje trzy grosze. Uważam, że powyższa odpowiedź jest pozbawiona sensu. Po raz kolejny ktoś oferuje komuś odtwarzacz DVD zamiast magnetowidu. To samo proponowali mi różni sprzedawcy gdy 4 lata temu szukałem odpowiedniego magnetowidu. Bardzo mnie to irytuje ponieważ magnetowid i odtwarzacz DVD to całkowicie odmienne urządzenia i jedno drugiego na pewno nie zastępuje. Co najwyżej uzupełnia, a to wielka różnica. Takie porównanie robi tylko wodę z mózgu u niewtajemniczonych użytkowników wspomnianego sprzętu. Jeśli już koniecznie chcemy komuś zaproponować nowocześniejsze rozwiązanie zastępujące całkowicie magnetowid to powinniśmy porównać go do nagrywarki DVD (z twardym dyskiem lub bez - tu bez znaczenia), bo dopiero to urządzenie może być pełnym następcą magnetowidu.
Tak, a co z setkami kaset VHS które mamy w domu? Wyrzucić?
Radzio ja też z żalem patrzę na jeden raz nagrane Basf'y czy TDK'i które leżą gdzieś w kącie i chyba trafią właśnie na śmietnik...

Świat się zmienia... :lol:
radzio ma rację. Ilość kaset a właściwie zawartość tych kaset może być poważnym argumentem za tym, aby nadal używać magnetowidu. Owszem można przerzucić nagrania VHS na DVD ale, jak wspomiał już radzio, wiążą się z tym określone problemy. Dla niektórych są one błahostką ale dla innych są jakąś tam barierą i nie należy się temu dziwić. Zgodzę się z tym, że jeżeli w grę nie wchodzą żadne stare zasoby na kasetach VHS a tylko to co dopiero będziemy rejestrować w przyszłości to warto zastanowić się nad zasadnością kupna sprzętu VHS. W tym momencie rzeczywiście warto postawić na DVD ale nagrywarkę a nie odtwarzacz.
Tak na marginesie to dziwi mnie powszechnie panująca opinia, że należy używać zawsze możliwie najnowocześniejszych urządzeń. Skąd takie przekonanie ? Nigdzie nie jest napisane, że musimy korzystać z najnowszych rozwiązań technicznych. Jeśli możliwości starego sprzętu komuś wystarczają to niech używa takiego sprzętu. I jeśli pyta się o coś na temat tych starych urządzeń to należy na temat odpowiadać a nie wciskać mu kit, że jest zacofany i powinien zrezygnować z tego co ma i koniecznie postawić na nowsze. Rzecz gustu.
Padają propozycje przeniesienia zawartości kaset VHS na DVD. Zgoda, można to zrobić. Ale czy po np. 10 latach gdy na porządku dziennym będą urządzenia i nośniki znacznie lepsze od DVD a po np. 20 latach jeszcze lepsze to za każdym razem mam przenosić swoje zasoby video na coraz to nowszy nośnik na coraz to nowszym sprzęcie ? Nie popadajmy w paranoję.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”