Witam...
Poradźcie mi w takiej sprawie zanim oddam sprzęt do naprawy... Stary i poczciwy TV Elemis 25" służył sobie bez zastrzeżeń dopóki nie spotkała go taka przypadłość...
Podczas normalnej eksploatacji dało się usłyszeć ciche iskrzenie (taki odgłos) bez żadnych efektów na obrazie. Po kilku godz. pojawiły się tak silne wyładowania (jakby rzędu setek Volt) mimo iż żadnych iskier i "płomieni" z tyłu tv nie było widać. Obrazł znikł z ekranu który zrobił się czarny. Jedynie centralnie u góry kineskopu pojawiły sie białe świecące smugi w dół ekranu (no i te wyładowania).
Czy ktoś na podstawie tego opisu może mi w czymś pomóc? Miejsce tego TV zajął już nowy 29" ale szkoda ten wyrzucić czy "ładować" po kilkaset zł w naprawę. Nie wiem też czy sam bym podjął się takiej naprawy bo chciałbym jeszcze trochę pożyć...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV Elemis - uszkodzenie WN?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Jak wiadomo trafa WN się nie naprawia tzn. nie klei...
Ale... ja parę razy kleiłem i z dobrym skutkiem, weź jakis klej na bardzie zywicy epoksydowej i obklej trafo tam gdzie przebija.
Jak nie pomoże to do wymiany trafko niestety.
P.S. Podaj dokładny model tego trafa co tam siedzi (jest na nim nadruk) zobaczymy ceny.
Co do wymiany samego trafa to jest to naprawdę wręcz bardzo proste, wystarczy wylutowac nogi i wyciągnąc trafo po czym załozyć nowe.
Ale... ja parę razy kleiłem i z dobrym skutkiem, weź jakis klej na bardzie zywicy epoksydowej i obklej trafo tam gdzie przebija.
Jak nie pomoże to do wymiany trafko niestety.
P.S. Podaj dokładny model tego trafa co tam siedzi (jest na nim nadruk) zobaczymy ceny.
Co do wymiany samego trafa to jest to naprawdę wręcz bardzo proste, wystarczy wylutowac nogi i wyciągnąc trafo po czym załozyć nowe.