Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z telewizorem SAMSUNG model CX-3312Z
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Cześć. Mam problem z telewizorem Samsung (choć w środku właściwie wszystko związane jest z Toshiba)...zaczęło się od tego , że trzeba było długo czekać aż się rozgrzeje. Jak się rozgrzał wyłączył sie a potem można było bez problemu go włączyć. Obecnie nie załącza się w ogóle:( Czy to może być wina kondensotorów elektrolitycznych (telewizor jest dość stary)?? Czy jest mozliwosc dostania skądś schematu takiego telewizora??
Dzieki wszystkim za pomoc!!!
Dzieki wszystkim za pomoc!!!
Jeśli chcesz schemat to podaj dokładny model TV i chassis.
Przyczyn nieodpalania TV może być wiele, nie podałeś żadnych danych pomiarowych, bo pewnie ich nie zrobiłes
Czy TV po włączeniu POWER przechodzi w stan czuwania czy w ogóle nie reaguje na włączenie go do sieci ?
Czy może TV włącza się i słychać jak startuje WN ale nie ma obrazu ?
Cięzko Ci pomóc, bo nie napisałeś w sumie nic, co mogłoby naprowadzić nas na rodzaj usterki.
Podaj więcej szczegułów.
Przyczyn nieodpalania TV może być wiele, nie podałeś żadnych danych pomiarowych, bo pewnie ich nie zrobiłes
Czy TV po włączeniu POWER przechodzi w stan czuwania czy w ogóle nie reaguje na włączenie go do sieci ?
Czy może TV włącza się i słychać jak startuje WN ale nie ma obrazu ?
Cięzko Ci pomóc, bo nie napisałeś w sumie nic, co mogłoby naprowadzić nas na rodzaj usterki.
Podaj więcej szczegułów.
Faktycznie nie mierzyłem bo dopiero odzyskałem pożyczony sprzęt. A więc jak włączam go do sieci do dioda od Stand By załącza się na chwile po czym przygasa. Słychać też lekkie piszczenie w okolicy przetwornicy....elektrolit 100uF koło TDA 4601 wygląda mi na dość mocno napuchnięty. Telewizor to SAMSUNG model CX-3312Z. jesli miałby ktoś schemat to będę wdzięczny. Póki co biore sie za pomiary.....hej.
Najpierw sprawdź czy przetwornica startuje, żarówka między E a C tranzystora linii.
Powinno być na niej około 120V.
Układ TDA 4601 najprowdopodobniej do wymiany, ten kondensator to na 100% koło niego.
Schematu poszukam.
Pomierz napięcia na nogach tego TDA i napisz jakie są.
Sprawdź elektrolity 160V-250V w przetwornicy po stronie wtórnej.
Profilaktycznie możesz je podmienić, bo i tak pewnie już by się przydało (kilka lat pracy)
To na początek
Powinno być na niej około 120V.
Układ TDA 4601 najprowdopodobniej do wymiany, ten kondensator to na 100% koło niego.
Schematu poszukam.
Pomierz napięcia na nogach tego TDA i napisz jakie są.
Sprawdź elektrolity 160V-250V w przetwornicy po stronie wtórnej.
Profilaktycznie możesz je podmienić, bo i tak pewnie już by się przydało (kilka lat pracy)
To na początek
A jeszcze pytanko...czy mam wylutować ten tranzystor i sprawdzic wtedy napięcie między C a E??Jaką użyć żarowkę??
[ Dodano: 26-01-2006, 20:12 ]
Hmm....a wiec wylutowałem BU508. wstawiłem żarówkę i napięcie na niej wyszło 298V. Problem w tym, że po paru min delikatnie strzeliło-żarówka zgasła i cisza:(
Niestety to nie Fuse
Pomóżcie....co mogło pójść??I gdzie dalej szukać przyczyny??
Hmm....a wiec wylutowałem BU508. wstawiłem żarówkę i napięcie na niej wyszło 298V. Problem w tym, że po paru min delikatnie strzeliło-żarówka zgasła i cisza:(
Niestety to nie Fuse
re
prosze schemat
Oczywiście wylutować ten tranzystor, i nie pomylić wyprowadzeń E B C (zobacz nota aplikacyjna BU508).A jeszcze pytanko...czy mam wylutować ten tranzystor i sprawdzic wtedy napięcie między C a E??Jaką użyć żarowkę??
Niestety to nie Fuse
Czy jesteś pewien, że wlutowałeś dobrze tą zarówkę ( między E a C) bo coś mi tutaj nie gra...czy może już to zrobiłeś na wlutowanym tranzystorze ?
Zrób pomiary czy jest napięcie na kondzie 100uF 400V.
Czy przetwornica próbkuje po włączeniu TV ?
Schemat trochę niczytelny i ciężko się czegoś dopatrzeć, napisz mi nr. tranzystora na płytce (tego BU508) czy to jest Q401 ?
Włącz na tej żarówce i względem masy zrób pomiar tego (IC801 na schemacie) TDA4601 (każdą nogę) PIN6 to masa
Wymien wszytskie elektrolity w koło tego TDA4601 i diode D805 z tego co widzę na schemacie.
P.S. Nie matrw się, naprawimy to
- Załączniki
-
- print screen.JPG
- (77.99KiB)Pobrany 184 razy
Hej! A więc sprawa ma sie tak, że żarówka nie świeci(wlutowana jest dobrze)...nie ma też napięcia na C807(100u/400WV),nie wspominająć już o TDA 4601. Napiecie ginie w okolicy układu prostowniczego (tego chyba mostka Gretza). Widzi mi się, że rezystor R801 robi rozwarcie...elektrolity powymieniałem po stronie pierwotnej. teraz wymienie te diody o których pisałeś The End i ten rezystor. Dam znać co się bedzie działo i mam nadzieje że pomożecie! A tak na marginesie dlaczego żartówkę trzeba wlutowac na BU (między C i E) a nie na stronie wtórnej żeby odciąć reszte układu w celu zabezpieczenia??
Ps.Dzięki za schemat!!!
Ps.Dzięki za schemat!!!
Sprawa widać jest prosta, ubity jest mostek prostujący albo coś przed nim, sprawdź kolejno i w ten sposob dojdziesz co jeszcze po stronie pierwotnej nie gra.Hej! A więc sprawa ma sie tak, że żarówka nie świeci(wlutowana jest dobrze)...nie ma też napięcia na C807(100u/400WV),nie wspominająć już o TDA 4601. Napiecie ginie w okolicy układu prostowniczego (tego chyba mostka Gretza). Widzi mi się, że rezystor R801 robi rozwarcie...elektrolity powymieniałem po stronie pierwotnej. teraz wymienie te diody o których pisałeś The End i ten rezystor. Dam znać co się bedzie działo i mam nadzieje że pomożecie! A tak na marginesie dlaczego żartówkę trzeba wlutowac na BU (między C i E) a nie na stronie wtórnej żeby odciąć reszte układu w celu zabezpieczenia??
Ps.Dzięki za schemat!!!
Jeśli nie ma napięcia na kondzie 100uF/400V to nie będzie go nigdzie dalej stąd na TDA4601 brak napięc (logiczne ).
Żarówkę wpinamy po to by stwierdzić czy przetwornica nie jest przeciążona (ZWARTE KONDENSATORY, PRZEBITE TRANZYSTORY ITP. )
Napisz jeszcze czy ten tranzysor BU508 pracuje w zasilaczu przetwornicy czy w linii trafa WN, bo czasami są dwa i możemy się przez to nie zrozumieć...