Witam wszystkich uzytkownikow i moderatorow,poniewaz zwracam sie o pomoc 1szy raz na tym forum.Mm nastepujacy problem;
Chyba konczy mi sie monitor SONY CPD 110ES 15' mam go 5lat,zawsze byl
ok,a teraz od paru dni ma taki objaw ze wydaje takie pykniecie i nagle jakby
odswezal obraz i wyglada to tak,ze obraz podczas tego pykniecia jakby sie chcial powiekszyc jakby sie dopiero mial wlaczyc ,pokazac ten efekt trwa ulamek sekundy i podczas
tego procesu powiekszenia obraz jest jakby o wiele jasniejszy niz
normalnie oraz wydaje mi sie,ze po tym mignieciu,drgnieciu jakby przez moment byl caly nie ostry jakby rozmyty.Tak jak napisalem wyzej to wszystko trwa sekunde.Robi sie tak w kilkunastominutowych odstepach,choc nie mierzylem z zegarkiem i zaczyna tak migac jakies 30-40min po wlaczeniu.Choc takie pykanie delikatne trzaski slychac przez moment w prawej dolnej czesci obudowy zaraz po wlaczeniu i potem za kazdym razem jak jak jest to migniecie i jak otwieram jakas strone oraz gdy sie
zapala z czuwania.
Przepraszam ze moze opisalem to w nie zrozumialy sposob,ale bardziej obrazowo nie
potrafie tego wyrazic,ale mam nadzieje ze dala kogos kto sie na tym zna,to
takie objawy beda jednoznacznie oznaczaly ze jest na wykonczeniu
np.jakis kondensator.
Dzwonilem do serwisu sony,ale oni nie odpowiadaja na zadne pytania
telefonicznie,zrobia ekspertyze wezma kase i powiedza co jest do naprawy,ale
najpierw pare zloty w plecy )O;
Ja nie wiem co to za objawy,boje sie tylko,zeby sie tylko nie zapalil,bo mama siada
czasami do pc,a w poniedzialek bede go zmuszony zawiezc chyba do jakiegos serwisu w Lodzi,a jutro
chyba kupie gasnice na wszelki wypadek.Strasznie sie martwie zeby to nie oznaczalo kupna nowego monitora )o:::::::::lub jakiejs kosztownej naprawy.
Zaznaczam ze przeczytalem posty dotyczace tego modelu na forum,zeby nie zadawac pytania bez sensu i nie znalazlem podobnych pytan.Na innych forach elektronicznych tez nikt mi niestety nie udzelil odpowedzi,choc sadze ze dla fachowca sa to proste objawy.
Jesli ktos wie co to moze byc,to prosze o odpowiedz,a jesli objawy opisane przeze mnie wg was oznaczalyby takze padajacy trafopobielacz i wymaiane tego kondensatora (jamicon) to ile w przyblizeniu za taka naprawe moga zawolac w jakim serwisie,lub jesli to jakas inna usterka ,to prosze o jakas przyblizona kwote za jej usuniecie.Czy wogole oddac go do serwisu czy lepiej kupic samemu np;to trafo i kondensator i zawolac kogos z gazety zeby wymienil na miejscu w domu.Przepraszam z gory ,ze o to pytam ale koszty tej naprawy juz mnie przerazaja.Aha,jeszcze jedno czy z takimi objawami,moge go spokjnie jeszcze uzywac przez 14 dni,czy lepiej jednak w poniedzialek zaczac naprawiac,bo eksploatujac go w takim stanie jeszcze bardziej go sie uszkodzi,a co za tym idzie zwiekszy koszty naprawy.Mam nadzieje na uzyskanie rzeczowych odpowiedzi,bo problem dla mnie jest powazny,dlatego prosze PILNIE was o pomoc.
z gory wszystkim dziekuje i pozdrawiam amicco@o2.pl
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSONY CPD 110ES 15'Co robic?Prosze pilnie o rade.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam, wygląda to na uszkodzenie trafa WN, rozkręć monitor i spróbuj zlokalizować te "pyknięcia", zobacz czy kondensatory w zasilaczu (po stronie wtórnej) nie są spuchnięte.
Monitor raczej się nie zapali
Profilaktycznie przelutuj Pk (płytka kineskopu) mogły powstać zmine luty po tych 5 latach użytkowania, to samo w okolicach trafa WN - oglądnij dobrze płytę i poszukaj (lupa -lubh dobre oko ) popękanych miejsc lutowniczych.
Podaj dokładny model tego monit.
P.S. Stawiam na ubite trafo WN... ale niestety moge się mylić, bo problem opisałeś bardzo "biednie".
Profilaktycznie przelutuj Pk (płytka kineskopu) mogły powstać zmine luty po tych 5 latach użytkowania, to samo w okolicach trafa WN - oglądnij dobrze płytę i poszukaj (lupa -lubh dobre oko ) popękanych miejsc lutowniczych.
P.S. Stawiam na ubite trafo WN... ale niestety moge się mylić, bo problem opisałeś bardzo "biednie".
Dziekuje amicco SONY 110
Witam dziekuje serdecznie ze odpisal Pan na moje pytanie.Dawno nie bylem na internecie i dopiero dzisaj przeczytalem odpowiedz.Te obiawy migania obrazu opisalem jako laik,bo nie znam sie na elektronice.Wtedy jak je opisywalem takie drgania i pykniecia robily sie kilka razy na godzine.Po jakims tygodniu zmiejszyly swoja czestotliwosc do 2-4 razow w ciagu paru godzin dzialania monitora.Mam prosbe wyczytalem gdzies na jakims forum ze oprocz trafopobielacza i popuchnietych kondensatorw moze to tez byc przetwornica i ze warto wymienic kondensator 330uf?400V(jamicon)bo ponoc w niektorych egzemplarzach jest montowany tej marki,nz jakis inny.Prosze napisac mi jakie by byly przyblizone koszty zakupu trafo WN przetwornicy i tego kondensatora.Bo ma przyjechac do mnie kolega ktory skalda wzmacniacze hi-fi i powedzal mie ze jesli ktos mi poda symbole elementow ktore trzeba wymienic to on mi je przelutuje,bo na czesciach do monitorow sie nie zna.Jesli to dla Pana nie bylo by za wielkim klopotem oczywiscie.Ponizej dane monitora z programu EVEREST ;Witam, wygląda to na uszkodzenie trafa WN, rozkręć monitor i spróbuj zlokalizować te "pyknięcia", zobacz czy kondensatory w zasilaczu (po stronie wtórnej) nie są spuchnięte.
NAZWA SONY CPD 110GS/EST
ID MONITORA-SNY0C50
TYP MONITORA-15"CRT
DATA PRODUKC.-YDZIEN 35/1999
NUMER SERYJNY-5701737
Jesli to mozliwe to prosze odpisac mi na amicco@o2.pl lub dac jakis sygnal na gg5826135
Serdecznie dziekuje i pozdrawiam Maciej K.
Witam, niech na początek Twój kolega przelutuje okolice transformatora WN i płytkę kineskopu - niech dobrze oglądnie całą płytę główną monitora od strony druku (zwłaszcza miejsce zasilacza).
Kondensator na razie zostaw.
Przetwornica to nie jest jeden element - składa się z kilkudziesięciu elementów (strona pierwotna i wtórna zasilacza)
W tej właśnie przetwornicy moga znajdowac się spuchnięte kondensatory !
Zwróć też uwagę, że są one na 105C (czyli elektrolity impulsowe) więc nie wstawiaj czasem na 85C (zwykłe elektrolity).
Kondensator na razie zostaw.
Przetwornica to nie jest jeden element - składa się z kilkudziesięciu elementów (strona pierwotna i wtórna zasilacza)
W tej właśnie przetwornicy moga znajdowac się spuchnięte kondensatory !
Zwróć też uwagę, że są one na 105C (czyli elektrolity impulsowe) więc nie wstawiaj czasem na 85C (zwykłe elektrolity).