Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNie czyta płyt CD Sony MHC-650
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Proszę o pomoc!!!
Mam Mini-Wieże Sony MHC- 650 , przestała mi czytac płyty, czyściłem laser ale nie pomogło.
Co robic [/code]
Mam Mini-Wieże Sony MHC- 650 , przestała mi czytac płyty, czyściłem laser ale nie pomogło.
Co robic [/code]
Re: Nie czyta płyt CD Sony MHC-650
A czy laser choć próbuje czytać ? Kręci płytą ? Przesówa się ?Proszę o pomoc!!!
Co robic
Żadnej płyty nie czyta? Zobacz, czy tą płytę odczytuje np. CD-ROM... Jeśli czyszczenie lasera nie pomogło, to możesz spróbować jeszcze rozkręcić napęd, przeczyścić go z kurzu, nasmarować jak potrzeba itd... Jednak jak nie czujesz sie "na siłach", to lepiej nic nie rób, bo możesz tylko pogorszyć sprawę... Lepiej będzie wówczas oddać sprzęt do serwisu. Pozdr.
Czyściłem laser, ale to nie pomogło ,jeżeli chodzi o napęd to kręci, ale nie widzi płyty.
Przeczytałem tu na forum coś o podkręcaniu Lasera. Ale nie wiem którym potencjometrem, jestem początkującym Elektronikiem więc nie będę nic ruszał.Dzięki za Odpowiedż może też kiedyś w czymś pomogę. Pozdrawiam...
Przeczytałem tu na forum coś o podkręcaniu Lasera. Ale nie wiem którym potencjometrem, jestem początkującym Elektronikiem więc nie będę nic ruszał.Dzięki za Odpowiedż może też kiedyś w czymś pomogę. Pozdrawiam...
Zaraz pod laserem jest na tasmie wlutowany taki mini PR-ek i nim dalikatnie (zaznaczając sobie markerem miejsce fabrycznego ustawienia) kręcisz pierw w lewo i później zaleznie od tego czy coś odczyta czy nie w druga stronę...Pamiętaj ! kręć powoli i bardzo małymi "kroczkami" i za każdym razem sprawdzaj czy czyta.Prawie z każdą, niektórych nawet nie kręci.
Ale w 100% nie czyta ani orginałów ani nagrywanych.
Pozdrawiam...
P.S. Takie coś robi się z oscyloskopem ale z braku laku można i tak
z tego co pamiętam to w tej wieży jest laser KSS213. dla tego typu lasera prawidłowy poziom sygnału RF wynosi 1,2V (p-p) i to jest właśnie to co sprawdzamy oscyloskopem. na plytce powinien być punkt opisany RF, jeśli nie znajdziesz to bez schematu raczej będzie trudno... poza tym sygnał ten pojawia się dopiero wtedy, gdy laser juz próbuje czytać płytę, jeśli padł zupełnie, to RF nie zobaczysz... jęśli po kręceniu tak jak opisywał The End laser "zaskoczy" to wtedy ustaw te 1.2V jeśli nie to wymieniaj laser. to jeden z tańszych typów. jak dobrze poszukasz to dostaniesz za około 30zł
Aha... KSS213 ma jeszcze literkę A B C lub D...( A występuje najrzadziej) ja mimo że nie jest to zgodne z zasadami sztuki serwisowej wymieniam nie patrząc na literkę... zawsze działa... ten z literką D posiada dodatkowo klapkę która chroni soczewkę w stanie spoczynku
Aha... KSS213 ma jeszcze literkę A B C lub D...( A występuje najrzadziej) ja mimo że nie jest to zgodne z zasadami sztuki serwisowej wymieniam nie patrząc na literkę... zawsze działa... ten z literką D posiada dodatkowo klapkę która chroni soczewkę w stanie spoczynku