Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Wylutowywanie z płytki dwustronnej!!!

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:
Wylutowywanie z płytki dwustronnej!!!

Postautor: małysz » 26 lis 2005, o 14:25

Witam!
Jakie znacie sposoby wylutowywania elementow w obudowach typu PDIP z płytki dwustronnej z metalizacja otworów??? Oczywiście tak żeby ten element był jeszcze do użytku.
Zaznaczam że odsysacz w tym przypadku był poprostu do bani mimo to że to taki z wyższej półki (za 80 zł.)

Prosze was o pomoc bo już sie zaczynam załamywać.

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 26 lis 2005, o 14:33

uzywałem kiedyś stacji Veller z pompką odsysającą-automat pięknie się rozlutowywało płytę...taka miałem w pracy..zwykły odsysacz to mordega nawet ten za 80 zł

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 26 lis 2005, o 14:45

:) opalarka do farby taka mocniejsza suszarka do wlosow :P nagrzewasz plytke stukasz i wszystko wylatuje podwarunkiem ze nozki nie sa pozaginane :wink:
:D

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 26 lis 2005, o 15:55

Tylko czy jak płytkę podgrzeje to czy te układy które na niej są będą do użytku jeszcze???
Dzieki za pomysły. Musze odważyć sie je wypróbować.
W końcu RAZ KOZIE ŚMIERĆ.

Czajnik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Czajnik » 26 lis 2005, o 18:59

Pewnie że tak... sama temperatura zadko uszkadza układy.. no chyba ze przesadzisz.... jak masz stacje to polecam przystawki do rozlutowywania.. kosztują kilka dych ale warto...

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 27 lis 2005, o 20:03

Witam!
Mam ELWIKA.
Tyle że jak narazie mam dostęp tylko do opalarki z regulacja temperatury do 600 stopni celcjusza.
Będe musiał spróbować, może i tym się uda a z czasem i przystawki trzeba bedzie kupić.

[ Dodano: 28-11-2005, 18:44 ]
Witam!
Niestety nic nie wyszło z podgrzewania punktów lutowniczych opalarką. Zanim cyna się rozpusci to powierzchnia płytki idzie z dymem. Ale popróbuje jeszcze jakichś kombinacji alpejskich.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”