Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

DECK SONY TC-K315-CZUJNIK OBROTÓW PADŁ-JAKI TO ELEMENT

marc07
-
-
Kontaktowanie:
DECK SONY TC-K315-CZUJNIK OBROTÓW PADŁ-JAKI TO ELEMENT

Postautor: marc07 » 21 lis 2005, o 08:25

Mam decka SONY TC-K315 w którym czujnik obrotów NJL5165K jest uszkodzony. Objaw taki że kaseta jest odtwarzana chwilę (ze 2 sek) i ponieważ czujnik elektroniczny cały czas wskazuje 0000 to odtwarzanie zostaje zatrzymane

Gdzie moge dostać taki element? Dodam ze w Gdańsku zwiedziłem wszyskie sklepy elektroniczne

Obrazek

Obrazek Obrazek
kliknij aby powiększyć zdjęcia

Temat przeniosłem The End

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 21 lis 2005, o 10:22

Z tego co widzę na zdjęciach jest to zwykły transoptor refleksyjny ( odbiciowy ). Jeżeli jesteś pewien, że on jest uszkodzony ( co wydaje mi się dziwne, a bardzo łatwo taki transoptor sprawdzić) to możesz go zastąpić transoptorem CNY 70 - też refleksyjny tylko ma trochę krótsze nóżki. Ten jest dostępny w TME.

marc07
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marc07 » 21 lis 2005, o 10:36

własnie nie bardzo wiem jak sprawdzić go- może podpowiesz? Znaczy diodę nadawczą sprawdzałem (jak zwykłą diodę) i w żadna stronę nie przewodzi (co jest nieco dziwne) a fototranzystor tez nie przewodzi ale to raczej normalne przy pomiarze Kol<->Emit.

A co do CNY 70 to ma on w katalogu napisane ze dystans od reflektora= 0,3mm , natomiast ten oryginalny ma dystans 0,7mm, więc wydaje mi się że wiązka może przy nieco większej szczelinie nie zostać prawidłowo odbita. Ale to tylko moja teoria... a czy w praktyce różnica odległości rzedu ok 0,5mm ma róznicę to nie wiem...

wiertacz
-
-

Postautor: wiertacz » 21 lis 2005, o 11:16

W nocie katalogowej dla CNY70 do testowania jest używana szczelina 0,3 mm a w nocie dla NJL jest szczelina 0,4 mm. Według mnie nie ma to większego znaczenia. Diodę nadawczą sprawdza się tak jak opisałeś, najlepiej miernikiem cyfrowym z funkcją sprawdzania diód. W kierunku przewodzenia powinna nieć spadek napięcia ok. 0,9 do 1V dlatego, że jest to emiter podczerwieni. Fototranzystor bez oświetlenia powinien mieć dużą rezystancję, a po oświetleniu powinna ona spaść.

marc07
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marc07 » 21 lis 2005, o 11:17

Dziekuje, jak wróce z pracy to sprawdzę go jescze raz...

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”