Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

TV Clatronic CTV225MST

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
TV Clatronic CTV225MST

Postautor: end » 8 paź 2005, o 08:41

Witam, dostałem takie oto TV z uwaloną podstawką kineskopu i spalonym układem w układzie odchylania.
Układ podmieniłem na nowy LA7830 i elektrolity w jego obrębie.
Prawdopodobnie układ ten padł, bo podkręcono za duże napiecie pot. VR901 a powinno być 120V na żarówce wpiętej między E a C (Q402) napięcie to ustawiłem na 120V
Tranzystor lini 2SD1555 podmieniłem na BU508AF.
Odpaliłem TV i ruszył...
Jednak screen na trafie WN był trochę rozkręcony mocno i pojawiły się przebicia w podstawce.
Zmniejszyłem screen i włączyłem TV lekko odkręcając scrreen, pojawił się śnieg 8)
Jednak obraz jest strasznie zamazany i niestabilny...co znaczy niestabilny?
Tzn. raz ciemniejszy raz jaśniejszy i tak na przemian, to samo ma się od ostrości obrazu.
Kręcenie FOCUS daje jakieś rezultaty ale niestety niezadowalające, bo nie moge wyregulować idealnie ostrego obrazu...
I mam pytanie do forumowiczów, bo niestety na trafie WN są zamazane oznaczenia i nie wiem co moge tam wsadzić (jakie nowe trafo), bo podejżewam iż "winowajcą" jest własnie uwalone trafo WN.
Jakie trafo WN siedzi w tym TV ?
A może to nie jest wina trafa?...

ROM
-
-

Postautor: ROM » 8 paź 2005, o 22:14

Wymień podstawkę.Niewykluczone, że po przebiciach na iskrowniku nie pracuje prawidłowo.Często też, pogorszenie właściwości dielektrycznych materiału, powoduje właśnie uloty napięcia i przeskoki na iskrowniku.

P.S.
O widzę, że też dołączyłem do żółtego grona :).

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 paź 2005, o 23:10

Podstawka wymieniona na nówkę.
Sprawdzę z tym trafem, podmienie je na inne, zobaczymy jak sie spisze nowe trafko.
Już znalazłem zamiennik za AFS217 - HR8621
P.S. Bo jesteś "stały bywalec" a ja to widzę :twisted:

ROM
-
-

Postautor: ROM » 9 paź 2005, o 18:12

W takim razie trafko powinno pomóc.Zdarza się, że układy regulacyjne szwankują.Ma to zazwyczaj miejsce, w przypadku pęknięć w ich okolicy.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 19 paź 2005, o 11:30

Witam, no i podmiana trafa WN dała pożądany efekt. :)
Jednak pojawił się nsatępny problem, uszkodzony LA7830 (odychlanie) podał chyba jakieś za duże napiecie na V Drive (nóżka 29) układu TA8659AN i go uszkodził :cry:
Obraz jest ale skacze na wszystkie strony raz to z dołu w górę , raz na boki....
Niestety nie mam sondy do oscyl. i nie moge zbadać przebiegu :cry:
W każdym razie powalczę jeszcze trochę z tym TV, choć szczerze pisząc....mam już dosyć tego TV... :roll:

[ Dodano: 20-10-2005, 14:37 ]
Dla pewności podmieniłem TA8659AN i efekt nadal ten sam.
Podałem sygnał z DVD a AV i obraz też skacze z dołu w dórę i zrywa na boki.
Macie jekieś pomysły?

[ Dodano: 20-10-2005, 16:43 ]
Powodem usterki był uwalony scalak TXT o symbolu SAA5246.
On powodował skakanie na wszystkie strony obrazu.
Wlutowałem kondensator 0.22uF między nóżkę 8 a 12 i obraz jest stabilny.(obejście TXT :twisted: )
Oczywiście na razie tak to zostawiam i zobaczę jak będzie zachowywał się TV.
Dzięki wszystkim za odp.
P.S. Powymieniałem też kondy 100uF 160V i 10uF 250V oraz 10uF 250V na Pk
Obraz miałem poszarpany w poziomie.
Teraz TV cieszy oko :twisted:
Pozdr. i dzięki szczególne serwisantom fachowcom którzy mi pomagają w sytuacjach gdy jestem zielony 8)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”