Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWyświetlacz w wieży Sony
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Co może być przyczyną słabszego świecenia niektórych linii?
Da się to jakoś poprawić?
Da się to jakoś poprawić?
- Załączniki
-
- Image001.jpg (15.55KiB)Przejrzano 3656 razy
czarutek
jeżeli masz taką możliwość, spróbuj delikatnie
przetopić punkty lutownicze, może jest jakieś mikropęknięcie?
taki "ananas" nie zawsze oznacza zgaśnięcie segmentów...
ta lampa jest podłączona do kontrolera "na krótko", czy są
po drodze jakieś rezystory - popatrz po ścieżkach, jak są
popraw może wszystkie punkty lutownicze na trasie sterownik-lampa....
i napisz co się dzieje...
tasza
jeżeli masz taką możliwość, spróbuj delikatnie
przetopić punkty lutownicze, może jest jakieś mikropęknięcie?
taki "ananas" nie zawsze oznacza zgaśnięcie segmentów...
ta lampa jest podłączona do kontrolera "na krótko", czy są
po drodze jakieś rezystory - popatrz po ścieżkach, jak są
popraw może wszystkie punkty lutownicze na trasie sterownik-lampa....
i napisz co się dzieje...
tasza
ale wiesz, moim zdaniem coś za równo i do tego poziomo,A mogło to się już wypalić....
VFD jak umiera to się słabiej swiecą całe pola,
pewne siatki są cześciej używane, inne rzadziej - kliniczny sample
to VFD z magnetowidów - pola "zegarkowe" pracują cały czas,
reszta "dorywczo"...
Niech Kolega sprawdzi połączenia, jak to nie pomoże, będziemy dumać dalej....
tasza
Tasza, no mam taką nadzieję, że coś tam się osłabiło w połączeniach.
Endzie, jak przy ostatniej okazji 'lizałem tam paluchem', to zapalały się wszystkie segmenciki jasno i równomiernie, więc chyba jeszcze żyją.
Przy najbliższej okazji się do tego dobiorę i posprawdzam jak radzicie. Dam znać. Dzięki!
Endzie, jak przy ostatniej okazji 'lizałem tam paluchem', to zapalały się wszystkie segmenciki jasno i równomiernie, więc chyba jeszcze żyją.
Przy najbliższej okazji się do tego dobiorę i posprawdzam jak radzicie. Dam znać. Dzięki!
Rozebrałem, zdemontowałem płytkę z wyświetlaczem, przelutowałem wszystkie punkty, wypucowałem SAFEWASH 2000...
Zamiast zrobić Wam jakieś skany, nie mogąc się doczekać złożyłem, żeby sprawdzić efekty.
Właściwie to samo. "Właściwie" - bo na pewno wiele słabiej świecących punktów przetasowało się z tymi dotychczas dobrymi. Ki czort?
Zamiast zrobić Wam jakieś skany, nie mogąc się doczekać złożyłem, żeby sprawdzić efekty.
Właściwie to samo. "Właściwie" - bo na pewno wiele słabiej świecących punktów przetasowało się z tymi dotychczas dobrymi. Ki czort?
Moze jakiech przesluchy pomiedzy wyjsciami , sciezkami sterujacymi ukladu rejestru, mam to samo na niektorych wyswietlaczach moich maszyn . Z uplywem czasu niektore kropki dotychczas zgaszone zapalaja sie ale bardzo slabym swiatlem. Wyglada to jakby liczba miala cien , wyswietlacze pracuja w bardzo niesprzyjajacych warunkach kuchni , goraco i duzo oleju wiec plytki zaczynaja byc pokryte lepkim brudkiem. Moje VFD jest sterowane napieciem 35V. Powodzenia