Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z TV
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Cześć.
Mam televizor Telestar i z nim problem.
Od razu mówię, że nie jestem pewny czy to właściwy dział?
Ale do rzeczy, Mam czysty obraz, ale od jakiegoś tygodnia na najnizszych częstotliwościach (z zakresu odbieranego przez moją głowicę) zaczęły się pojawiać poziome kreski i kropki w kolorze białym.
Na wyższych częstotliwościach nie ma tego problemu, obraz jest czysty.
Podejrzewałem, że to wina kablówki, ale na innym telewizorze wszystkie proramy są idealne, tylko u mnie jest coś nie tak.
Jeżeli możecie mi poradzić, lub podać gdzie mogę spytać (forum).
Sławek
Mam televizor Telestar i z nim problem.
Od razu mówię, że nie jestem pewny czy to właściwy dział?
Ale do rzeczy, Mam czysty obraz, ale od jakiegoś tygodnia na najnizszych częstotliwościach (z zakresu odbieranego przez moją głowicę) zaczęły się pojawiać poziome kreski i kropki w kolorze białym.
Na wyższych częstotliwościach nie ma tego problemu, obraz jest czysty.
Podejrzewałem, że to wina kablówki, ale na innym telewizorze wszystkie proramy są idealne, tylko u mnie jest coś nie tak.
Jeżeli możecie mi poradzić, lub podać gdzie mogę spytać (forum).
Sławek
Troszke jasny jest Twoj opis. Czy te biale kreski, kropki sa na calym ekranie (cos ala rybki plywajace w akwarium) czy tylko widoczne na pierwszej lini (gora) obrazu? Jesli akwarium to sprawdz glowice telewizyjna zwlaszcza zasilanie tego zakresu na ktorym sa te zakucenia. A jesli to jest gora obrazu to mozliwe ze to sa sygnaly telegazety ktory jakims sposobem sa wyswietlane
Tak faktycznie obraz wygląda jakbym potrzył na rybki w akwarium.
A może jakaś podpowiedź jak to sprawdzić, pytam bo nie miałem jeszcze okazji reperować tV I nie lubie niepodzianek po odkręceniu obódowy.
[ Dodano: 31-08-2005, 21:04 ]
I jeszcze coć.
Właśnie sprawdziłem z magnetowidem.
Otóż, nagrywam ten program co jest zakłócony. Przez chilę jest włączony TV, a zachwilę wyłącvzyłem go., Jak jest włączony to nagrywa z zakłóceniami, a jak wyłącze to zakłócenia z nagrywanego obrazu znikają.
I też tylko dolne zakresy częstotliwości.
Chyba jakaś przetwornica, ale kóra i jak to naprawić.??
Proszę o pomoc.
Sławek.
A może jakaś podpowiedź jak to sprawdzić, pytam bo nie miałem jeszcze okazji reperować tV I nie lubie niepodzianek po odkręceniu obódowy.
[ Dodano: 31-08-2005, 21:04 ]
I jeszcze coć.
Właśnie sprawdziłem z magnetowidem.
Otóż, nagrywam ten program co jest zakłócony. Przez chilę jest włączony TV, a zachwilę wyłącvzyłem go., Jak jest włączony to nagrywa z zakłóceniami, a jak wyłącze to zakłócenia z nagrywanego obrazu znikają.
I też tylko dolne zakresy częstotliwości.
Chyba jakaś przetwornica, ale kóra i jak to naprawić.??
Proszę o pomoc.
Sławek.
Zamiast rozkręcać TV (przy okazji może się coś uszkodzić ), to sprawdż wtyczkę antenową, przewód antenowy, rozgałęźnik itp.
W szczególności zwróć uwagę na to, aby oplot kabla był solidnie połączony z obudową wtyczki.
- jeżeli używasz do połączeń pomiędzy TV, a VCR cienkiego kabelka od wyposażenia magnetowidu to go wymień !.
- czy magnetowid nie znajduje się tuż pod telewizorem, w okolicach jego bloków odczylania ?.Spróbuj przestawić magnetowid w inne miejsce.
W szczególności zwróć uwagę na to, aby oplot kabla był solidnie połączony z obudową wtyczki.
- jeżeli używasz do połączeń pomiędzy TV, a VCR cienkiego kabelka od wyposażenia magnetowidu to go wymień !.
- czy magnetowid nie znajduje się tuż pod telewizorem, w okolicach jego bloków odczylania ?.Spróbuj przestawić magnetowid w inne miejsce.
No właśnie NIE.
Pojawia się tylko na niskim odbieranym paśmie.
Im program jest odbierany na wyższej częstotliwości tym bardziej zanika.
Np u mnie kanał S-12 (225MHz) występują silne zakłócenia, a już dla K-63(ok. 800MHz) w ogóle nie ma, a nie jest to wina kablówki bo sprawdzałem na innych TV (podłączyłem pod ten sam przewód) nie ma żadnych problemów.
Pojawia się tylko na niskim odbieranym paśmie.
Im program jest odbierany na wyższej częstotliwości tym bardziej zanika.
Np u mnie kanał S-12 (225MHz) występują silne zakłócenia, a już dla K-63(ok. 800MHz) w ogóle nie ma, a nie jest to wina kablówki bo sprawdzałem na innych TV (podłączyłem pod ten sam przewód) nie ma żadnych problemów.
Tak jak wczesniej napisalem wyglada mi to ze cos jest nie tak z glowica. Z tego co powiedziales telewizor jest podlaczony przez magnetowid po wejsciu antenowym. Podlacz ten telewizor bezposrednio do anteny i zobacz czy on zakloca inne odbiorniki w domu. Mozliwe ze sianie jest z ukladow wejciowych glowicy
ROzebrałem dzisiaj TVi troszkę posprawdzałem i zauważyłem, ze:
1. Dotykam ręką głowicy i nic się nie dzieje.
2. jedną reką mam dotkniętą głowicę a drogą zbliżam do transformatora WN i przewodu WNdo kineskopu (oczywiście niedotykam WN) i zakłócenia sie ZWIĘKSZAJĄ.
Czy to znaczy że coś nie tak z trafopowielaczem, czy jednak z głowicą.????
Pordźcie!
1. Dotykam ręką głowicy i nic się nie dzieje.
2. jedną reką mam dotkniętą głowicę a drogą zbliżam do transformatora WN i przewodu WNdo kineskopu (oczywiście niedotykam WN) i zakłócenia sie ZWIĘKSZAJĄ.
Czy to znaczy że coś nie tak z trafopowielaczem, czy jednak z głowicą.????
Pordźcie!
zapoznaj sie z tym postem tam jest (przyblizony) opis glowicy tv. Bo z Twoich informacji nic nie wynika ktore zakresy sa ok a ktore do bani. Nie odpowiedziales na proponowane testy wiec in out Dziwne ze tv ma wplyw na obraz odbierany przez magnetowid bo magnetowid jest pierwszy czyli dostaje czysty sygnal i dopiero przesyla sygnal dalej. Dlatego zrob takie o to testy odlacz antene od tv (tego co zakuca) podlacz do magnetowidu inny tv i zobacz jak zmienia sie obraz jesli wlaczysz ten nieszczesny tv. Drugi odbieraj sygnal przez magnetowid ale wysylaj sygnal do tv nie po wejsciu antenowym (to ma byc nie podlaczone) tylko po wejsciu euro i zobacz czy dalej sa rybki