To stało się nagle, bez żadnej ingerencji.
Mój TV włącza się, ale nie ma obrazu.
Na parę sekund pokazuje się ok 15 cieniutkich, poziomych lini i znika wszystko.
W głośniku przez te pare sekund słychać szum, a potem cisza.
Cały czas słychać jakieś skwierczenie.
Na kanale AV pokazuje się cieniutki niebieski pasek na samej górze.
???
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięawaria - Grundig T463 CTI ROM cityline - Pomocy!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Sorry za głupie pytanie,
ale jak sprawdza się kondensatory?
Mam miernik uniwersalny, ale jestem początkującym w tej dziedzinie
Doszła jeszcze jedna ważna rzecz!!!
W PODSTAWCE KINESKOPOWEJ ISKRZY !!!
Odłączyłem wszystko od płytki kineskopowej i zostawiłem tylko kabel z powielacza i dalej iskrzyło.
Czy to wina powielacza?
Muszę wymienić na nowy?
Odłączyłem wszystko od płytki kineskopowej i zostawiłem tylko kabel z powielacza i dalej iskrzyło.
Czy to wina powielacza?
Muszę wymienić na nowy?
Kondensatory sprawdzamy miernikiem pojemności, jednak w ten sposób można sprawdzić ich pojemność ale nie można wykryć innych usterek.Sorry za głupie pytanie,
Czy to wina powielacza?
Muszę wymienić na nowy?
Np. kondensator mierzony "na sucho" może wykazywac 100% sprawności a gdy poda się mu normanle napięcie, to albo robi zwarcie albo traci pojemnośc lub odwrotnie.
Dlatego najlepiej wymieniać kondensatory elektrolityczne bez pomiarów(mówię o kondach pracujących w przetwornicach TV), kondensatory pracujące w przetwornicach TV pracują w naprawdę ciężkich warunkach.
Kondensatory koło tranzystora odchylania, rzędu nF też wymień na nowe, zwłaszcza w bazie tranzystora jak i między C a E
Powielacz jest o.k. jeśli nie ma przebić na jego obudowie i nie robi zwarć.
Podmień podstawkę na nową, czasami tak się zdarza, że w podstawkach są przebicia więc trzeba je wymieniac na nowe albo po prostu sprawne.
Podstawek się nie naprawia jak by co
Mam właśnie TV w domu, w którym podstawka też padła i próbowałem zrobić to róznymi klejami itp. ... nie da się i tyle, trzeba nową.
P.S. Elektrolity można też mierzyć ustawiając miernik na OHM i zakres najlepiej 20M wtedy do rozładowanego konda przykładamy końcówki pomiarowe + i - powinno wykazywać (na poczatku) zwarcie i po chwili stopniowo rosnąć aż do nieskończoności.
Wtedy taki kond uważa się za dobry, jednak ten pomiar nie jest dokladny, bo nie wiemy jaka jest pojemność.
Po prostu "na szybkiego" można zrobic taki pomiar gdy zalezy nam na szybkiej diagnozie czy czasem delikwent nie robi nam gdzieś zwarcia...