Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięekran czarny
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
2 tygodnie temu zozjechał mi się obraz w tv. górna i dolna nie mieściła się w ekranie , natomiast srodkowa się ścisnęła do środka. Dziś włączam a tu nic; ciemno tylko głos, ciemność i nic, nie ma cyferek wskażnikó tylko głos , co to ma być . Philips 25 cali, 8 lat
Re: ekran czarny
Na początek może podasz jaki to model? (chassis) Bo tutaj wróżki nie mamy ...2 tygodnie temu zozjechał mi się obraz w tv. górna i dolna nie mieściła się w ekranie , natomiast srodkowa się ścisnęła do środka. Dziś włączam a tu nic; ciemno tylko głos, ciemność i nic, nie ma cyferek wskażnikó tylko głos , co to ma być . Philips 25 cali, 8 lat
Napiszę Ci co masz sprawdzić, ale najpierw napisz jaki model i chassis.(na tylniej obudowie powinna być, co to za model i jakie chassis).
Pozdr.
P.S. Masz może miernik uniwersalny albo voltomierz?
czarny ekran
Otóż, właśnie....Masz może miernik uniwersalny albo voltomierz?
philips 25PT4101/58P chyba o ten nr chodzi
Dobra, schematu poszukam.
A Ty sprawdź czy:
-koneskop żarzy
-czy startuje WN
-Tranzystor odchylania BU1508D nie jest czasem uszkodzony (taki duży na radiatorze)
-Kondensatory w okolicach tego tranzystora, zwłaszcza elektrolity.
-Sprzwdź kondensator ceramiczny w układzie kolektora tranzystora kluczującego odchylania pionowego, czy nie jest pęknięty... częste uszkodzenie.I czy nie ma zimnnego lutu na gniazdzie cewek odchylających.
[ Dodano: 18-08-2005, 11:19 ]
Zapomniałem dodać, sprawdź czy masz +200V na Pk (Płytka kineskopu)
Podkręć też trochę siatke i zobacz czy nie wychodzą linie powrotu.
Oczywiście pod warunkiem, że WN startuje.
Daj znać.
A Ty sprawdź czy:
-koneskop żarzy
-czy startuje WN
-Tranzystor odchylania BU1508D nie jest czasem uszkodzony (taki duży na radiatorze)
-Kondensatory w okolicach tego tranzystora, zwłaszcza elektrolity.
-Sprzwdź kondensator ceramiczny w układzie kolektora tranzystora kluczującego odchylania pionowego, czy nie jest pęknięty... częste uszkodzenie.I czy nie ma zimnnego lutu na gniazdzie cewek odchylających.
[ Dodano: 18-08-2005, 11:19 ]
Zapomniałem dodać, sprawdź czy masz +200V na Pk (Płytka kineskopu)
Podkręć też trochę siatke i zobacz czy nie wychodzą linie powrotu.
Oczywiście pod warunkiem, że WN startuje.
Daj znać.