Witam, mam problem z tym TV.
Dostałem go już uszkodzonego, okazało się że uwalony jest tranzystor lini odchylania BU508AF.
Na początu myślałem, że po prostu dostał przebicia i padł więc wymieniłem na nowy.
Nowy niestety spalił się w sekundę robiąc się bardzo gorący i przebity w każdą stronę.
I tutaj mam pytanie, czy to jest wina uszkodzonego układu TDA8140?
Badane kondesnatory C802, C803, C804, C805, C807 wykazały dobrą pojemność i nie wydają się uszkodzone a na razie nie mam jak podmienić na inne.
Mieszkam na takiej wiosce, że części muszę zamawiać zawsze w sklepach internetowych
Można jakoś sprawdzić czy czasem ten TDA8140 nie jest uszkodzony?
Niestety na razie nie posiadam oscyloskopu więc czuję, że będzie Ciężko.
Proszę o porady jak to naprawić, sprawdzić.
W załączniku jest schemat
[ Dodano: 15-07-2005, 13:01 ]
Dodam jeszcze, że TV na sztucznym obciążeniu zachowuje się normalnie przetwornica startuje.
Diody koło trafa WN są o.k.
Podejżewam trafo WN albo TDA8140
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTrilux TAP2511 TSP-X
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witaj, sterowanie BU odbywa się za pomocą układu TDA8140 który podobno często pada z powodu przegrzania.
Zainstaluje mu radiatorek jakiś i po sprawie.
Zobaczymy co będzie powymianie tego scalaczka
Dzięki za odp.
Pozdr.
[ Dodano: 31-07-2005, 13:17 ]
No i jednak trafo WN jest o.k. a TDA8140 padnięty więc problem już rozwiązany
Pozdr.
Zainstaluje mu radiatorek jakiś i po sprawie.
Zobaczymy co będzie powymianie tego scalaczka
Dzięki za odp.
Pozdr.
[ Dodano: 31-07-2005, 13:17 ]
No i jednak trafo WN jest o.k. a TDA8140 padnięty więc problem już rozwiązany
Pozdr.
No powinien, ale w tym TV jakoś dziwnie ciepło ma być odprowadzane przez nóżki układu polutowane do masy i kawałka aluminiowej blaszki...(radiator)Przecież ten układ oryginalnie znajduje się na radiatorze.......Zainstaluje mu radiatorek jakiś i po sprawie.
A ja chcę radiator założyć na krzemową część układu