Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z zasilaczem TV

kedzi1
-
-
Kontaktowanie:
Problem z zasilaczem TV

Postautor: kedzi1 » 18 lut 2005, o 22:16

Próbuje naprawić stary telewizor TRISTAR FA2180. Problem wygląda tak: Najpierw po włączeniu piszczała przetwornica zasilacza, na ekranie poziome pasy wymieszane z obrazem. Po czasie zaczynał pracować ale coraz więcej czasu na to potrzebował. No i przetwornica wyła coraz głośniej. Było tak aż przestał się włączć. Po naciśnięciu Stand-By pstryknie tylko przekaźnik i nic. Przetwornica zasilacza na tranzystorze. Przekaźnik w jednym z pbwodów wyjściowych transformatora.

Prosze o pomoc jeśli cos wiesz, jeśli ktoś ma schemat to bardzo prosze o kontakt.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 lut 2005, o 03:37

Pionowe pasy? hm coś mi tutaj wygląda na "uwalone" trafo WN.
Sprawdź kondy. elektrol. po pierwotnej i wtórnej stronie przetwornicy.
P.S. u mnie właśnie stoi TV z podobną usterką...posprawdzaem już wszystko...Trafo do wymiany.
P.S. sprawdź tranzystor odchylania pewnie będzie uwalony (BU508 lub podobny)

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: PICIA » 20 lut 2005, o 15:10

Pionowe pasy? hm coś mi tutaj wygląda na "uwalone" trafo WN.
Sprawdź kondy. elektrol. po pierwotnej i wtórnej stronie przetwornicy.
P.S. u mnie właśnie stoi TV z podobną usterką...posprawdzaem już wszystko...Trafo do wymiany.
P.S. sprawdź tranzystor odchylania pewnie będzie uwalony (BU508 lub podobny)
jakby bylo uwalone trafo wn to by nic nie widzial.... :)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 20 lut 2005, o 16:03

Zobaczymy jak podmienię na nowe.
Bo u mnie problem jest taki ze obraz jest z pasami i jak reguluje to na Pk to za chwile ciemnieje, podkręce to znów widać za mocno pasy...
Pytałem serwisanta dla pewności i powiedział że to trafo.
A jak Ty myślisz? Jak nie trafo to co?

kedzi1
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kedzi1 » 22 lut 2005, o 20:49

Waśnie wymieniłem wszystkie elektrolity na otoczeniu trafopowielacza i odchylania, oraz tranzystor kluczujący trafopowielacz (sprzedawca dał mi BU2508DF zamiast D1555 jako zamiennik). Odpaliłem TV tym razem włączył się. Na środku ekranu coś na chwile się pojawia małego, potem znika. Czarny ekran, przy wyłączaniu odbiornika błyska na chwile. Przetwornica strasznie piszczy.
Po dołączeniu anteny przetwornica ucichła. Czysty dzkięk, ekran czarny.
OSD zniekształcone w pionie, ale kolory i szerokość zachowana. Na panelu czołowym jest pokrętełko opisane: V-HOLD. Jak kręce to czasem coś z obrazy się pojawi ale silnie zpłaszczone do poziomej lini szer 3cm.

Jak koledzy sugerują to właśnie może być trafopowielacz uwalony. A moze kondensatry stałe lub co innego? Do czego służy PRek w zasilaczu oznaczony B.adj?Może trzeba coś wyrególować?

Awatar użytkownika
peter falk
-
-

Postautor: peter falk » 9 mar 2005, o 21:08

Po pierwsze: to na dobrego wyzyskiwacza trafiłeś w sklepie. Pamiętaj że BU2508 nie jest w żadnym wypadku zamiennikiem D1555, a jest droższe i nie ma zbyt dobrej sławy;
drugie: musisz wyregulować dokładnie napięcie zasilające H i do tego służy ów potencjometr oznaczony B.adj. -być moze na płycie jest opis jakie na być wartościowo owe napięcie;
trzecie: padnięty układ pionu lub zaniżone napięcie je zasilające i być moze pochodzi ono z trafopowielacza - do sprawdzenia wszystko na tej gałęzi.

kedzi1
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: kedzi1 » 12 mar 2005, o 14:42

Wielkie dzięki.

Jeżeli chodzi o odchylanie pionowe to pewien uprzejmy pan w serwisie RTV mi to podpowiedział (pozdrawiam). W poniedziałek wymienie scalaczka, zobaczymy czy sie bujnie. A co do regulacji to nic nie znalazłem. Być może nie będzie trzeba rególować...
A jak by co to jak to zrobić na oko (patrząc na obraz np.) ???

[ Dodano: 14-03-2005, 17:34 ]
Dziś wymieniłem scalak odchylania pionowego - AN5521. Niestety stan telewizora pozostał bez zmian. Zmierzyłem napięcia na nim:
1 - GND - 0V (punkt odniesienia dla pomiarów)
2 - Output - ok 21V
3 - Suply Voltage for Output - 30.5
4 - Input - 0 do 0,9V
5 - Trigger Pulse Input 0V
6 - Pulse Amp Output ok 23V
7 - VCC - 27

Niby dobrze sam nie wiem. Pomocy kto wie gdzie dalej szukać usterki ???

Josep
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Josep » 19 cze 2005, o 19:52

Jak wygląda sprawa z zimnymi lutami ??

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”