witam
dzis popsul mi sie TV. Nie ma dzwięku. Tylko przy podglaszaniu slychac jakies ciche trzaski w glosnikach. Wie ktos co moze byc przyczyna???? Dzwięk od pewnego czasu sie psul teraz zniknal calkiem. Mam telewizor grundiga dosc stary model, niestety sam nie wiem nawet jaki.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTV bez dzwięku
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
- peter falk
- -
No to będzie problem skoro nie wiemy co mamay naprawiać . Modeli grundiga jest dużo, a może i więcej.
Podaj chociaż obsadę scalaczków w tym OTV, chociaż parę, zwłaszcza podaj typ mikrokontrolera - cos się dobierze ze schematów.
Nie ma podanego typu chassis na tylnej ściance w stylu CUCxxxx
Nie ma tam takiego scalaczka jak TDA6200?
Podaj chociaż obsadę scalaczków w tym OTV, chociaż parę, zwłaszcza podaj typ mikrokontrolera - cos się dobierze ze schematów.
Nie ma podanego typu chassis na tylnej ściance w stylu CUCxxxx
Nie ma tam takiego scalaczka jak TDA6200?
witam
wiec tak na tylnej sciance TV jest napisane ST 555 text. Do srodka nie zagladalem jeszcze gdzy bez schematu z moim doswiadczeniem i tak nic nie zrobie;/. Gdzybym wiedzial gdzie mniej wiecej szukac uszkodzenia to juz co innego, a tak to nawet nie wiem czy znajde modul odpowidzeialny za dzwiek.
[ Dodano: 05-06-2005, 09:55 ]
aha zapomnialem dodać jest z tylu napisane równeć CUC4500
wiec tak na tylnej sciance TV jest napisane ST 555 text. Do srodka nie zagladalem jeszcze gdzy bez schematu z moim doswiadczeniem i tak nic nie zrobie;/. Gdzybym wiedzial gdzie mniej wiecej szukac uszkodzenia to juz co innego, a tak to nawet nie wiem czy znajde modul odpowidzeialny za dzwiek.
[ Dodano: 05-06-2005, 09:55 ]
aha zapomnialem dodać jest z tylu napisane równeć CUC4500
Kolego, serwis RTV głównie opiera się na pomiarach napięć i elementów.
Bardzo ciężko coś zrobić bez pomiarów napięć
Trzeba uważać też na wysokie napięcia które można napotkać własnie w TV
U Ciebie akurat usterka lezy gdzie indziej niż WN, na szczęście.
Można odesłać Ciebie do serwisu RTV w takim wypadku i było by to najbardziej rozsądne.
Jednak z drugiej strony, jak tak patrzę na siebie to własnie tak jak Ty podobnie dochodziłem do wszystkiego, poznawałem..
Jeśli umiesz czytać schematy to poczekaj, być może uda mi się załatwić na dzisiaj to napiszę Ci co i jak masz zrobić.
Innaczej Ci nie wytłumaczę
Ale gdyby tak pomysleć logicznie i dojśc po przewodach głośnikowych...to na 100% zlokalizujesz końcówkę mocy (wzmacniacz)
Zapewne będzie to scalak serii TDA ale ze względu na to, że wzmacniacze są różne to nie chcę Ci nic sugerować.
Pamietaj, pomiary to zawsze bardzo pewna diadnoza a szukac uszkodzenia domyślnie poprostu też nie ma sensu.
Bardzo ciężko coś zrobić bez pomiarów napięć
Trzeba uważać też na wysokie napięcia które można napotkać własnie w TV
U Ciebie akurat usterka lezy gdzie indziej niż WN, na szczęście.
Można odesłać Ciebie do serwisu RTV w takim wypadku i było by to najbardziej rozsądne.
Jednak z drugiej strony, jak tak patrzę na siebie to własnie tak jak Ty podobnie dochodziłem do wszystkiego, poznawałem..
Jeśli umiesz czytać schematy to poczekaj, być może uda mi się załatwić na dzisiaj to napiszę Ci co i jak masz zrobić.
Innaczej Ci nie wytłumaczę
Ale gdyby tak pomysleć logicznie i dojśc po przewodach głośnikowych...to na 100% zlokalizujesz końcówkę mocy (wzmacniacz)
Zapewne będzie to scalak serii TDA ale ze względu na to, że wzmacniacze są różne to nie chcę Ci nic sugerować.
Pamietaj, pomiary to zawsze bardzo pewna diadnoza a szukac uszkodzenia domyślnie poprostu też nie ma sensu.
ok zajrze do dobiornika, moze cos znajde jak nie to pozostaje serwis RTV, schematy umiem czytac, chcociaz ze schemat TV to narazie jak dla mnie spore wyzwanie. Sam przewidywalem ze to moze byc ten ukladzik, bylbym wdzieczny za jakies uwagi, pozdrawaim
[ Dodano: 05-06-2005, 22:56 ]
no wiec tak rozkrecilem dzis odbiornik, i wzmacniacz tzn ukladzik TDA 2009 wydaje sie byc ok. Kiedy miernikiem dotylame nozek wejscia w glosnikach slychac bylo 'trzaski'. Zamontowany prowizorycznie moj wlasny wzmacniacz wpiety na wejscia telewizorowego zachowywal sie identycznie jak tamten. Podczas przelaczania programow glosniki na chwile wydawaly jakis dziwek, a potem nastawala cisza. Wydaje mi zie ze problem nie tkwi raczej we wzmacniaczu dzwieku;/ co to jeszcze moze byc ???? prosze o pomoc z gory dziekuje
[ Dodano: 05-06-2005, 22:56 ]
no wiec tak rozkrecilem dzis odbiornik, i wzmacniacz tzn ukladzik TDA 2009 wydaje sie byc ok. Kiedy miernikiem dotylame nozek wejscia w glosnikach slychac bylo 'trzaski'. Zamontowany prowizorycznie moj wlasny wzmacniacz wpiety na wejscia telewizorowego zachowywal sie identycznie jak tamten. Podczas przelaczania programow glosniki na chwile wydawaly jakis dziwek, a potem nastawala cisza. Wydaje mi zie ze problem nie tkwi raczej we wzmacniaczu dzwieku;/ co to jeszcze moze byc ???? prosze o pomoc z gory dziekuje
- peter falk
- -