Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Laptop - cdrom - styk szwankuje?

elemid
-
-
Kontaktowanie:
Laptop - cdrom - styk szwankuje?

Postautor: elemid » 29 maja 2005, o 11:59

Witam.

Mam taki problem. Przy włożeniu płyty do czytnika CD (w laptopie) sprzęt dokonuje detekcji włożonego nośnika, co powoduje kilka charakterystycznych trzasków.

Niestety, od jakiegoś czasu, bez względu na to, czy w czytniku jest, czy nie ma płyty, cd-rom, sam od siebie zaczyna szukać płyty. Robi się to irytujące bo to się ostatnio zdarza bardzo często, a system Windows wyświetla zaraz wskaźnik płytki zamiast strzałki. I tak po kilka razy pod rząd. Czasami pomaga otwarcie i mocniejsze zamknięcie szuflady CD.

Zapewne jakiś styk nawala, ale ja nie wiem, gdzie tego styku szukać, a jeśli już go znajdę, to czy da się coś z tym zrobić...? Zapewne wiąże się to z rozkręcaniem laptopa? A może się mylę?

No i kolejne pytanie - ktoś mi opowiadał kiedyś, że po rozkręceniu laptopa, przy próbie uruchomienia wyskakiwało później żądanie wpisania odpowiedniego kodu. (hasło, po rozkręceniu? Możliwe?).

[ Dodano: 01-06-2005, 12:15 ]
Coś widzę, że tutaj cienko... Otworzyłem temat również tutaj: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic305326.html

Może ktoś tutaj jeszcze coś doda...

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”