Padł mi monitor Belinea 15' - stracił się czerwony kolor. Naprawiłbym sam,
tylko nie wiem co poszło. Pewnie jakiś tranzystor, albo... układ scalony? Gdzie
tego szukać?
To raczej standardowy problem - może ktoś poda mi gdzie tego szukać? To wylutuje i skocze do elektronicznego po nowy? Nie chce ładować kolejnego 50 zł za kolejną naprawe tego monitora...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj się[Naprawa monitora] brak czerwonego koloru
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Witam, dokładnie jak napisał Kubus
Poruszaj wtyczką przy monitorze, jak nic to sprawdź czy nie masz koło gniazda jakichś zimnych lutów.
A w ostateczności padł tranzystor lub scalak w RGB na Pk lub jakiś rezystor w szeregu R (red).
Zacznij od najprostszych rzeczy czyli gniazda i samego kabla.
Napisz też czy na Pk są same tranzystorki czy jest jakiś scalak.
Poruszaj wtyczką przy monitorze, jak nic to sprawdź czy nie masz koło gniazda jakichś zimnych lutów.
A w ostateczności padł tranzystor lub scalak w RGB na Pk lub jakiś rezystor w szeregu R (red).
Zacznij od najprostszych rzeczy czyli gniazda i samego kabla.
Napisz też czy na Pk są same tranzystorki czy jest jakiś scalak.
re
ja proponuje tak;
- sprawdzić omomierzem wg opisu wtyczki czy jest bezpośrednie przejscie na PK -plytka kineskopu,jesli tak to zdejmij płytkę z koneskopu przeczyść styki oraz bardzo delikatnie styki na samym kineskopie.
ale tez na początek zdejmij obudowę monitora i poruszaj kablem sygnałowym jak i PK jesli sie pojawi to masz zimny lut-zły styk
ps
podaj dokładnie model tego monitora Belinea-postaram ci napisac krok po kroku co sprawdzić
- sprawdzić omomierzem wg opisu wtyczki czy jest bezpośrednie przejscie na PK -plytka kineskopu,jesli tak to zdejmij płytkę z koneskopu przeczyść styki oraz bardzo delikatnie styki na samym kineskopie.
ale tez na początek zdejmij obudowę monitora i poruszaj kablem sygnałowym jak i PK jesli sie pojawi to masz zimny lut-zły styk
ps
podaj dokładnie model tego monitora Belinea-postaram ci napisac krok po kroku co sprawdzić
- peter falk
- -