Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z radiem zamochodowym Sony XR-U330
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Re: Problem z radiem zamochodowym Sony XR-U330
No to wygląda na upalenie końcówki mocyZ tego co wiem to gość, który jest właścicielem twierdzi iż przy podłączaniu pomylił sie i podłączył zasilanie + tam gdzie powinien natomiast masę podłączył poprzez obwód wyjścia sygnału na głośnik. Trochę chyba zamieszałem. Za wszelki sugestie dziękuję i pozdrawiam.
Tutaj raczej przedwzmacniacz się nie uszkodził tylko własnie ta końcówka.
Jak sprawdzić?
Sprawdzić na jakiej końcówce mocy mamy zrobione radio, pewnie scalak heheh bo jak by nie...norma
Ściągamy note aplikcyjną wzmacniacza i według noty podłączamy sygnał z wyj liniowego (np. z kompa) "na krótko" do jednej z nóżki IN scalaka i sprawdzamy zachowanie się samej końcówki mocy
Może tak być, ludzie mają różne metody na sprawdzanie, ta jest taka chyba wręcz "łopatologiczna".
Re: Problem z radiem zamochodowym Sony XR-U330
Ja myśle że szkoda na to czasu bo zdecydowana większość końcówek m.cz. w tego typu sprzęcie pracuje w układzie mostkowym i dlatego pomiar napięć na wyjściach głośnikowych w zupełności wystarczy (powinna być połowa napięcia zasilania).Ściągamy note aplikcyjną wzmacniacza i według noty podłączamy sygnał z wyj liniowego (np. z kompa) "na krótko" do jednej z nóżki IN scalaka i sprawdzamy zachowanie się samej końcówki mocy
Natomiast z praktyki serwisowej wiem że jakiekolwiek zwarcie wyjść głośnikowych do (+) czy (-) zazwyczaj bywa dla wzmacniaczy mostkowych śmiertelne.
Ps.W wyschnięte elektrolity nie wierze.
re
z całą odpowiedzialnoscią-końcówka mocy do wymiany!!