Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z radiem zamochodowym Sony XR-U330

LucASWw
-
-

Postautor: LucASWw » 20 lut 2005, o 23:24

Raczej elektrolity na kanale audio wyzionęły ducha.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Re: Problem z radiem zamochodowym Sony XR-U330

Postautor: end » 21 lut 2005, o 09:25

Z tego co wiem to gość, który jest właścicielem twierdzi iż przy podłączaniu pomylił sie i podłączył zasilanie + tam gdzie powinien natomiast masę podłączył poprzez obwód wyjścia sygnału na głośnik. Trochę chyba zamieszałem. Za wszelki sugestie dziękuję i pozdrawiam.
No to wygląda na upalenie końcówki mocy :(
Tutaj raczej przedwzmacniacz się nie uszkodził tylko własnie ta końcówka.
Jak sprawdzić?
Sprawdzić na jakiej końcówce mocy mamy zrobione radio, pewnie scalak heheh bo jak by nie...norma ;)
Ściągamy note aplikcyjną wzmacniacza i według noty podłączamy sygnał z wyj liniowego (np. z kompa) "na krótko" do jednej z nóżki IN scalaka i sprawdzamy zachowanie się samej końcówki mocy :)
Może tak być, ludzie mają różne metody na sprawdzanie, ta jest taka chyba wręcz "łopatologiczna".

dex28
-
-
Kontaktowanie:

Re: Problem z radiem zamochodowym Sony XR-U330

Postautor: dex28 » 21 lut 2005, o 20:46

Ściągamy note aplikcyjną wzmacniacza i według noty podłączamy sygnał z wyj liniowego (np. z kompa) "na krótko" do jednej z nóżki IN scalaka i sprawdzamy zachowanie się samej końcówki mocy :)
Ja myśle że szkoda na to czasu bo zdecydowana większość końcówek m.cz. w tego typu sprzęcie pracuje w układzie mostkowym i dlatego pomiar napięć na wyjściach głośnikowych w zupełności wystarczy (powinna być połowa napięcia zasilania).
Natomiast z praktyki serwisowej wiem że jakiekolwiek zwarcie wyjść głośnikowych do (+) czy (-) zazwyczaj bywa dla wzmacniaczy mostkowych śmiertelne.

Ps.W wyschnięte elektrolity nie wierze.

Awatar użytkownika
PICIA
-
-
Kontaktowanie:

re

Postautor: PICIA » 22 lut 2005, o 09:31

z całą odpowiedzialnoscią-końcówka mocy do wymiany!!

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”