Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Neptun M 547 problem z pal'em

tyktyk
-
-
Kontaktowanie:
Neptun M 547 problem z pal'em

Postautor: tyktyk » 17 lut 2005, o 21:21

W tym tv jest moduł pal\secam zbudowany na czeskich kościach tesli. Podczas oglądania zdaża sie że kolory zanikają pomimo bardzo dobrego sygnału. Mam w domu też neptuna m 547 bt (ciut nowszy) ale w nim ten moduł jest zbudowany na tda. Podstawiłem ten moduł do tego tracącego kolory tv i wszystko było ok. Po zamnianie powrotnej problem wrócił pomimo wymniany wszystkich elektrolitów w tym module. Moje pytanie brzmi: Czy ktoś miał taki problem a jesli tak to jak sie go pozbył???

pozdrawiam tyktyk

twazny
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: twazny » 30 mar 2005, o 19:54

Odpowiedż prawdopodobnie spóżniona,ale; zwykle przyczyną takich kłopotów jest powolne starzenie się kwarcu.Nie należy go wymieniać (b.rzadko),a jedynie delikatnie podstroić ceramiczny trymer który jest obok.Zdarza się w niektórych aplikacjach brak takowego, wówczas jest zastąpiony kond.mikowym 10-33pF. wystarczy w jego miejsce wlutować trymer i stroić niemetalowym wkrętakiem.Rezonator kwarcowy jest blisko ukł.scal.dek.PAL 3510,4510 itp.Oczywiście zdarza się też nieprawidłowy impuls SC,ale niestabilna praca dekodera jest charakterystyczna dla niedostrojonego kwarcu (8.87 Mhz,4.43Mhz).Powodzenia.

ROM
-
-

Postautor: ROM » 23 kwie 2005, o 23:12

Częściej jednak jest to wina trymera, (jeśli występuje), a także filtru dzwonowego.W drugim Neptunie prawdopodobnie sygnal dochodzący do filtru jest wyższy, dlatego dekoder pracuje stabilnie, gdyż dostaje wyższy sygnał chromy.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”