Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Sterowanie Tunerem DIORA AS 502

Awatar użytkownika
Kubus
-
-
Sterowanie Tunerem DIORA AS 502

Postautor: Kubus » 13 gru 2004, o 10:21

Witam,

W najblizszych dniach zamierzam stac sie posiadaczem tunerka radiowego DIORA AS 502. Tunerek ten posiada mozliwosc sterowania pilotem, ale za posrednictwem wzmacniacza z odbiornikiem podczerwieni, poprzez specjalne polaczenie. Niestety takowego wzmacniacza nie mam i narazie nie planuje takiego zakupu.
Orientujecie sie czy istnieje mozliwosc dorobienia odbiornika podczerwieni, jak wyglada protokul starowania tym tunerkiem przez to zlacze?

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 13 gru 2004, o 22:40

Hmm, nie widziałem tego tunerka, ale możliwe, że potrzebny Ci będzie odbiornik podczerwieni taki jak jest w urządzeniach RTV. Po prostu zasilasz go z 5V podłaczasz i działa ;) Tylko skąd weźmiesz pilota :)

Awatar użytkownika
Kubus
-
-

Postautor: Kubus » 13 gru 2004, o 22:56

Mam pilota uniwersalnego :)
Zalaczam serwisowke
Załączniki
tunerB.jpg
tunerA.jpg

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 13 gru 2004, o 23:17

Tak po mojemu to ten odbiornik powinien pasować, weź 5V z zasilania procka podłącz pod zasilanie odbiornika, mese pod mase, a wyjście pod tą linie co idzie na tranzystor i do portu procka. Powinno działać :)
A jesteś pewien że w tym pilocie masz kody sterujące swoim tunerkiem ?? :)

Awatar użytkownika
Kubus
-
-

Postautor: Kubus » 13 gru 2004, o 23:23

Kodow na pilocie bede szukal.... a jaki odbiornik zastosowac, jakis z tych scalonych 3- nozkowych?, ktory model?

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 13 gru 2004, o 23:27

Tak, zastosuj któryś z tych scalonych 3 nóżkowych. Zobacz na chemat pilota do PC Girder, tam jest dokłądny typ odbiornika. Z pamięci nie pamietam, ale weź jakieś stare urządzenie ze sterowaniem pilotem i wylutuj z niego taki odbiornik :)

Awatar użytkownika
Kubus
-
-

Postautor: Kubus » 13 gru 2004, o 23:40

Wlasnie dorwalem serwisowke wzmacniacza, ktory posiada taki odbiornik i dopatrzylem sie, ze sygnal z odbiornika podczerwieni (SBX1619-51) przechodzi przez jakies tranzystory, idzie do procka wzmacniacza i na wyjscie do sterowania tunerem/cd wiec chyba nie powinienem miec problemu z dobudowaniem samego odbiornika podczerwieni :D

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 13 gru 2004, o 23:51

Podłącz od razu pod to wejścei odbiornik bez żadnych tranzystorów :) Myślę że powinno zadziałać :)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”