Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Monitor CTX VL550

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-
Monitor CTX VL550

Postautor: Wojtek » 6 lis 2004, o 13:44

Ma ktoś może schemat do tego monitora CTX VL550 , właśnie draństwo padło, brak jakiejkolwiek reakcji, nic się nie swieci jedyna co sprawdziłem to jest napięcie po wyprostowaniu na kondensatorze C808 (jeśli dobrze odczytałem) ok310V czyli dobrze. Na razie dalej nic nie robię - potrzebuję schemat, będę wdzięczny za ewentualne wskazówki co najpierw sprawdzić.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 6 lis 2004, o 15:11

:) Nie dysponuje schematem ale z tego co piszesz oznacza ze wogole nie uruchamia sie zasilacz. Sprawdz czy w obowdzie przetwornicy (uzwoje pierwotne musi byc kluczowane) jest jakis scalak czy tranzystor i jesli tranzystor to go sprawdz a jesli scalak to moze sprobuj zciagnac jego aplikacje. Wyglada na to ze trazystor ma przerwe albo nie jest wysterowany. :wink:
:D

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 6 lis 2004, o 15:19

Tak na to wygląda ale nie chciałem płyty demontować póki nie będę miał schematu, a elementy z przetwornicy są po prostu bez demontażu płyty niewidoczne, jedynie od strony "druku" mam symbole elementów i ze schematem łatwiej by było coś sprawdzać.

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 6 lis 2004, o 15:52

:) Wiem ze schemat jest nie odzowny zwlaszcza jak sie nie robi takich rzeczy na codzien wiem ze dysponujesz oscyloskopem i proponuje na podstawie druku przesledzic (rozrysowac) obwod pradowy zasilania uzwojenia pierwotnego (zregoly caly blok jest wydzielony na plycie i jedynie polaczony transfomatorem z reszta ukladu). Ale to wtedy gdy nie znajdziesz schematu a rozkrecanie tak czy siak Cie nie ominie. A sprawdzenie elementu kluczujacego nic Cie nie kosztuje (juz sie nie wymadrzam) :wink:
:D

Awatar użytkownika
Wojtek
-
-

Postautor: Wojtek » 6 lis 2004, o 16:15

Pewnie zrobię tak jak piszesz bo jest to jedyne sensowne rozwiazanie bez schematu.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”