Z powodu głośnej pracy głowicy , nasmarowałem oś od strony silnika i bębna głowicy.
Po tej operacji straciłem wizję ( widać tylko coś w rodzaju piły).
Co zrobić aby przywrócić wizję? Czy po przesmarowaniu mogła podnieść się prędkość obrotowa głowicy i jak ją wyregulować (choć przyhamowanie nie powoduje pojawienia obrazu).
To stary Funai który jeszcze chodził zanim się za niego zabrałem. Help Mi plis!!!
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBrak obrazu z Magnetowidu.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Re: Brak obrazu z Magnetowidu.
1. Czy do tego "smarowania" zdejmowałeć mosiężny pierścień siedzący na osi głowicy i trzymajacy od dołu cały zespół ? Jesli tak to będzie pewien kłopot.nasmarowałem oś od strony silnika i bębna głowicy.
Po tej operacji straciłem wizję !
2.Jeśli nie ruszałeś w/w pierścienia a ograniczyłęś się jedynie do zdjęcia dolnego talerzyka z magnesami i samego silnika drumu sprawa jest prosta - po prostu wystarczy odwrócić ten dolny talerzyk o 180 stopni.
W magnetowidzie VHS obraz czytają głowice umieszczone naprzemiennie - gdy jedna w trakcie obrotu bębna niejako "schodzi z taśmy" to druga umieszczona naprzeciwko właśnie na taśmę "wchodzi" Wten sposób zachowana jest ciagłośc czytania śladu.
Każda z głowic ma oddzielny wzmacniacz który jest właczany gdy głowica m a kontakt z taśmą - gdy znajduje się poza nią wzmacniacz jest wyłaczany aby nie wprowadzać śmieci do sygnału.
O tym która głowica jest włączana decyduje magnesik umieszczony na dolnym talerzyku
Jeśli talerzyk załozysz odwrotnie - czytana będzie głowica znajdująca się poza taśmą , a ta z sygnałem bedzie wyłączona.
Jesli ruszyłeś pierścień - będzie kłopot bo zmieniłęś zależność pomiędzy położeniem głowic a połozeniem tegoż magnesika określającego fazę drumu i punkt przełaczania głowic. Moze wtedy się tak zdarzyć ,że bedziesz widział np. tylko jedna trzecią obrazu od góry , areszta szumy.
Pzdr.
W