cze
dostałem monitor OPTIVIEW 14L OPTIMUSA ale zepsuty. zauważyłem że są na płytce 2 rezystorki dobrze przypalone przy powielaczu.
Po zmierzeniu ich wartości włączyłem monitor żeby sprawdzić objawy. jeden z nich zaczął się iskrzyć.
po wyłączeniu i paru godzinach "postoju", zmierzyłem ponownie wartość tych rezystorków i była o około 8Kohm mniejsza niż poprzednio (może są naładowane kondensatorki, ale podczas obydwóch pomiarów odczyt miałem stabilny)
pytanie: czy ktoś wie jak sprawdzić wartość tych rezystorów spalonych bez schematu, lub czy ktoś ma schemat do tego monitora.
Na chwile obecną to mam zamiar podłączyć potencjometr i testować od największej wartości. rezystory są 0.25W i 0.5W więc chyba nie zaświecę jak żarówka od wysokiego napięcia
będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięspalony rezystor w monitorze
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Miałem podobny przypadek w TV koło trafa spaliły się dwa rezystorki ale po dokładnych oględzianach udało się ustalic jakie miały kolory psaków.
Wstawiłem nowe....a tutaj kupa dymu po załaczeniu...
Okazało się że akurat w tej ścieżce był kondensatorek elektrolityczny który sprytnie robił mi zwarcie po dostaniu napięcia...Po wymianie, TV odpalił i gra do dzisiaj
Sprawdź jakie elementy są połączone z tymi rezystorkami.
Szukałeś schematu na elektrodzie?
Wstawiłem nowe....a tutaj kupa dymu po załaczeniu...
Okazało się że akurat w tej ścieżce był kondensatorek elektrolityczny który sprytnie robił mi zwarcie po dostaniu napięcia...Po wymianie, TV odpalił i gra do dzisiaj
Sprawdź jakie elementy są połączone z tymi rezystorkami.
Szukałeś schematu na elektrodzie?
Podeślij schemat to bym coś pomyślał z tobą
dimus@simplusnet.pl
dimus@simplusnet.pl
byłem wczoraj w elektroniku i mają cholernie duże rezystory 2W (chyba polskie albo ruskie!!) musze jechać do innego elektronika.
wiem że nie czytelny ledwo sam się doczytałem i jeszcze żeby go ściągnąć musiałem zapłacić na elektrodzie!! - ale jak ma to iść na utrzymanie serwisu to jakoś to przełknę
zastanawiam się czy wlutowywać o takiej wartości jak na schemacie, skoro w tym miejscu są inne.
czy przerwa w rezystorze R603 miał związek z przypaleniem się R602??
którędy popłyną prąd skoro R604 i R617 nawet się osmoliły!! obydwa 0.25W
co prawda R603 też jest 0.25W, ale płynący prąd uszkodził by też któryś z powyższych (chyba).
wiem że nie czytelny ledwo sam się doczytałem i jeszcze żeby go ściągnąć musiałem zapłacić na elektrodzie!! - ale jak ma to iść na utrzymanie serwisu to jakoś to przełknę
zastanawiam się czy wlutowywać o takiej wartości jak na schemacie, skoro w tym miejscu są inne.
czy przerwa w rezystorze R603 miał związek z przypaleniem się R602??
którędy popłyną prąd skoro R604 i R617 nawet się osmoliły!! obydwa 0.25W
co prawda R603 też jest 0.25W, ale płynący prąd uszkodził by też któryś z powyższych (chyba).
ok wymieniłem i zaczął się kopcić R603 jak go odlutowałem żeby zrobić przerwę w obwodzie to zaczął kopcić się R602.
Nawet gdy dałem R603 1W to nic nie pomogło.
chciałbym pomierzyć napięcia ale nie mam jak bo rezystory się kopcą, coś innego poszło tylko jeszcze nie wiem co
może ten trafo WN się spalił, podaje mi o wiele wyższe napięcie niż powinien
ale mam wrażenie że to działa jak sprzężenie zwrotne, układ zasilający trWN nie wykrywa napięcia i podwyższa je co skutkuje paleniem się rezystorów.
C350 elektrolit sprawdzałem jest dobry nawet go wylutowałem.
Nawet gdy dałem R603 1W to nic nie pomogło.
chciałbym pomierzyć napięcia ale nie mam jak bo rezystory się kopcą, coś innego poszło tylko jeszcze nie wiem co
może ten trafo WN się spalił, podaje mi o wiele wyższe napięcie niż powinien
ale mam wrażenie że to działa jak sprzężenie zwrotne, układ zasilający trWN nie wykrywa napięcia i podwyższa je co skutkuje paleniem się rezystorów.
C350 elektrolit sprawdzałem jest dobry nawet go wylutowałem.