Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

potrzebuje dławika 10mH skad go wziazc ?

andrzej_jo
-
-
potrzebuje dławika 10mH skad go wziazc ?

Postautor: andrzej_jo » 18 cze 2004, o 23:57

witam wszystkich....
ostatnio zrodzila mi sie mysl uzycia urzadzenia o nazwie KAPACZ DRECZYCIEL lecz niestety nie moge nigdzie dostac do niego jednej czesci a mianowicie dławika 10mH skad go wziazc ? (zjezdzilem juz troche sklepow z elektronika i nic, moze mam pecha czy co )
moze da sie wyciagnac go z jakiegos starego urzadzenia? jak go rozpoznac ? niby wiem jak mniej wiecej wyglada ten caly dlawik ale po czym poznac ze wlasnie jest te 10mH?
mysle kurcze bo mam stary walniety zasilacz MGB-300ATX i widze ze na plytce jest ich pare, moze z nich by sie cos nadawalo :) hehehe
malo sie znam na tym :oops: i licze na pomoc

z gory dzieki , POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
peter falk
-
-

Postautor: peter falk » 19 cze 2004, o 21:07

Tu masz niezłą ofertę dławików
http://www.radiohobby.com.pl/cgi-bin/pa ... 6931879068
pamietaj, że każdy dławik oprócz indukcyjności ma też swoją rezystancję, a więc w efekcie końcowym tzw dobroć, a także max prąd jaki mże przez jego uzwojenia płynąć.
Żeby jednak znaleść na złomie elektr. jakiś dławiczek niestety musisz posłużyć się miernikiem L, innej metody, w miarę prostej, pomiaru indukcyjności nie ma.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”