Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z amplitunrem YAMAHA

danieldor
-
-
Problem z amplitunrem YAMAHA

Postautor: danieldor » 26 kwie 2004, o 21:07

Czesc.Mam problem z amplitunerem firmy Yamaha, a mianowicie chodzi o to ze przy podłączeniu kolumn w obu kanaalach A i B cos jest nie tak z wejsciami na lewe kolumne tzn.jak graja bardzo cicho to nic się nie dzieje a gdy zwiększa się glośność zaczyna LEWA kolumna charczeć(im glośniej tym wieksze charczenie!!).Kolumny są nowe i w 100% sprawne. :?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 27 kwie 2004, o 18:08

A wzmacniacz działał wcześniej dobrze?
Czy po podłaczeniu tych kolumn coś zrobiło się nie tak?

danieldor
-
-

Postautor: danieldor » 27 kwie 2004, o 18:58

Tzn. kupilem go na giełdzie elek. we Wrocku, tam jak sprawdzalismy było wszystko OK, przez ok 1,5 miesiąca stał bo nie miałem kolumn, a po podlączeniu okazało się że własnie lewe wyjścia są coś nie tak.NIE MAM POJECIA CO TO MOZE BYĆ??

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 kwie 2004, o 10:51

Czyli tylko lewy kanał źle gra?
Rozkręcałeś go?
Mierzyłeś napięcie na zasilaczu?
Wiesz jak sprawdzić sam stopień końcowy tego wzmacniacza?

danieldor
-
-

Postautor: danieldor » 28 kwie 2004, o 12:50

Nie wiem jak to sprawdzić.Jak podłšczam obie kolumny to jak grajš cicho to spoko(chociaż lewa gra ciszej niż prawa), a jak już się da bass to nawet jak grajš cich to w lewej kolumnie słychać już tylko przeraŸliwy stukot :? Tak jakby coœ nie wydalało.TYLKO NIE WIEM CO???

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 28 kwie 2004, o 15:43

Sprawdź zasilacz w pierwszej kolejności...
To na początek.
Póżniej reszte się zobaczy.
Znasz się coś na elektronice?(jakies podstawy?)

danieldor
-
-

Postautor: danieldor » 28 kwie 2004, o 18:49

Sprawdzałem wyjścia i na lewym jast np.6,6 mV a na prawym 25mV.DUŻA różnica.Nie wiem czy to w czymś pomoże???Dzieki za zainteresowanie moim problemem, może Coś się w końcu da zrobić :)

Awatar użytkownika
peter falk
-
-

Postautor: peter falk » 30 kwie 2004, o 10:41

Może coś jeszcze na temat tej Yamahy się dowiemy? Podaj chociaż jej podstawowe dane.
Wzmacniacz mocy na elementach dyskretnych czy na układzie scalonym?
Z kazdego wejścia tak fatalnie gra? Sprawdź dokladność podłączenia kolumn. No i zobacz czy jest własciwa impedancja kolumn odpowiednia do obciązenia wzmacniacza.

Yorgus
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Yorgus » 1 maja 2004, o 11:43

Ja miałem podobny problem z moim technicsem prawy kanał chodził dobrze pod warunkem że muzyka cicho szła a gdy zaczołem pogłaszać to zaczynał charczeć wymieniłem wtedy POTENCJOMETR (bo okazało się że był zaśniedziały i czasami niełączył ) i wszystko grało ok

danieldor
-
-

Postautor: danieldor » 2 maja 2004, o 14:58

Ten wzmacniacz to Yamaha Rx-500 - podobny do Rx-300. Moc wejściowa wynosi 350W. Jest skonstruowany na parach tranzystorów SKA1104 i SKC2579. Wszystko z kolumnami jest ok. Po prostu tylko na lewych wyjściach kolumnowych wzmacniacza jest coś nie tak. :evil: Prawa kolumna gra super - aż tynki lecą! :D

Awatar użytkownika
peter falk
-
-

Postautor: peter falk » 4 maja 2004, o 10:11

No to nie pozostaje nic tylko sonda oscyloskopu w ręke i zobaczyć gdzie powstaja zniekształenia, czy to stopnie wejściowe robia "kaszanke"
czy to kwestia juz stopni typowo prądowych wzmacniacza. Ponawiam pytanie czy to z kazdego wejścia ( np. CD. VIDEO, MAGNETOFON) tak fatalnie gra lewy kanał?

danieldor
-
-

Postautor: danieldor » 4 maja 2004, o 17:56

To jest amplituner, i począwszy od tunera radiowego po przez wszystkie wejscia tak wlasnie gra :cry: Sa 4 wyjści na kolumny i oba lewe wyjscia tak graja, z prawymi wszystko OKI. Doszedlem do wniosku ze to napewno nie tranzystory mocy(są dwa na kanał A i na kanał B).Musi to byc jakis wspolny element dla lewych wyjćś???Nr GG 1539904 jak by ktos chcial pogadać ze mną na ten temat i mi troche pomóc. :)

Awatar użytkownika
ACeK
-
-

Postautor: ACeK » 4 maja 2004, o 20:17

Skoro sprawdziles jak gra z innych wejsc i jest to samo to znaczy za walniety jest lewy kanal wzmacniacza. Bardzo pomocny bylby schemat. Mozesz zrobic w ten sposob podlaczyc na wejscie obu kanalow (lewy i prawy) sygnal np 1 kHz sinusoide z generatora i teraz uzywajac osculoskopu po kolei sprawdzic i porownac czy sinusoida jest taka sama na lewym i prawym kanale. Oba kanaly sa identyczne (tak zakladam) i jako odnosnik uzywasz prawego. I w ten sposob bedziesz w stanie znalesc gdzie cos znieksztalca sygnal. Jako pierwsze proponuje sprawdzenie napiec symetrycznych na obu koncowkach wzmacniacza. :)

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”