Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Telestar 2003 pali diodę w przetwornicy

Awatar użytkownika
power
-
-
Telestar 2003 pali diodę w przetwornicy

Postautor: power » 16 gru 2003, o 16:12

Tv Telestar 2003 pali diodę R2M (D112) po wtórnej stronie przetwornicy. Uszkadza tylko ją nic innego, elki sprawdzone i są ok, nie ma zwarcia jak również posprawdzałem wszystkie elementy i są ok. Może ktoś ma jakieś propozycje.

power

tplewa
-
-

Postautor: tplewa » 16 gru 2003, o 20:26

Hmm niemam niestety schematu, napisz cos blizej jak jest rozwiazana przetwornica i gdzie siedzi dioda.
Zerknij jak jest rozwiazana regulacja napiecia..., jesli jest transoptor to go sprawdz...

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 16 gru 2003, o 22:26

Napsz po jakim czasie ja pali ??? Najprawdopodobniej w takie sytuacji albo jest uszkodzona przetwornica albo jest gdzieś przeciążenie (jak by było zwarcie to przetwornica wogule by nie ruszyła) napisz gdzie ona jest na jakim napięciu ??? to może rozjaśni sie troche sprawa.

Pzdr.

Awatar użytkownika
power
-
-

Postautor: power » 17 gru 2003, o 09:37

Dioda jest po wtórnej stronie przetwornicy zaraz po diodach za trafem, pali ją praktycznie w momencie włączenia TV, góra kilka sekund poracy przetwornicy. Napięcia zgadzają się z podanymi na schemacie, transpotor jest, też sprawdziłem i sprawny. Elki w przetwornicy wymieniłem więc odpadają elementy sprawdzałem i są ok, na sztucznym obciążeniu (żarówka) też ten sam efekt.

power

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 17 gru 2003, o 16:04

Ale napisz jakie to napięcie 120V ??? i jak dobrze zrozumiałem to dioda pracuje na stałym napięciu nie jest połączona z trafem jest za kondensatorem ??? podaj jeszcze typ diody jaka zakładasz ???

Pzdr.

Awatar użytkownika
power
-
-

Postautor: power » 19 gru 2003, o 15:54

Dioda pracuje na stałym nap, w gałęzi z elką którą wymieniłem, diodę wstawiam dokładnie tą samą R2M, wszystko wskazuje na końcówkę audio którą obciąża zbytnio diodę i temu ją pali.

power

Awatar użytkownika
fachman
-
-

Postautor: fachman » 19 gru 2003, o 17:09

Typ diody wskazuje że chodzi o napięcie +B, może się mylę? czy po uszkodzeniu tej diody masz obraz bez dźwięku czy czarny ekran?

Awatar użytkownika
power
-
-

Postautor: power » 22 gru 2003, o 22:37

Dioda pracuje w gałęzi 120 V, w momencie uszkodzenia brak głosu i obrazu ponieważ uszkadza ją w momencie przełączenia z trybu stdby do pracy, powodując zwarcie przetwornicy. Jednak ten problem już rozwiązałem, tylko, że brak jest obrazu widać linie powrotu i tło jest lekko niebieskie. Napięcia na PK sa ok.

power

DarekKasprzak
-
-

Postautor: DarekKasprzak » 8 sty 2004, o 08:51

Witam, nie wiem czy jeszcze jestam w stanie Ci pomóc. To,że paliło diodę sugeruje wzbudzenie się przetwornicy( zamiast 114 V , miałeś około 220V)Ponieważ przetwornica"zgłupiała" to nie tylko podbiła jedno napięcie +B,wszystkie po stronie wtórnej. Wymień wszystkie ( wszystkie!) elektrolity po stronie pierwotnej w przetwornicy. Inne kombinacje skutkują dalszymi uszkodzeniami odbiornika.Prawdopodobnie uszkodził się również scalak od pionu( dlatego brak treści obrazu). Pamiętajcie, kondensatory pracujące w przetwornicach, jeśli są słabej jakości to wyschną w czasie od roku do pięciu lat. Taka logika producentów. Nam dają zarobić. Nie wiesz czego się czepić , to czep się elektrolitów. To takie hasełko. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
power
-
-

Postautor: power » 8 sty 2004, o 15:07

Dzięki wszystkim za pomoc co do braku obrazu to jest ok zimne luty na PK i spalony rezystor oraz wymiana elek na PK pomogły.

power

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”