Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięTechnics sl1200 wersja amerykanska
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
Jestem laikiem Czy da sie przerobic gramofon technics sl1200 mk2 ktory przystosowany jest do pracy w 120V i 60Hz takkaby dzialal w Polsce? Istnieje wersja tego gramofonu ktora pracuje i na 120 i na 220 V , ma przelacznik pod talerzem. Ale sa tez weersje bez przelacznika, ja taka posiadam i nie chce uzywac transformatora jesli to nie jest konieczne. TO pytanie raczej teoretyczne Czy w ogole da sie przystosowac urzadenia majace pracowac w 120V na 220V ?
Jest to możliwe. Najprościej - wymiana zasilacza. Sprzęt audio jest najczęściej zasilany napięciami z zakresu od 5 - 30V może to być też zasilanie symetryczne. Trzeba tylko wiedzieć jakie napięcia są wykorzystywane (należy terz pamiętać o poborze prądu) i założyć odpowiednie trafo.
Być może samo trafo, które już jest posiada odczep na uzwojeniu pierwotnym na napięcie 230V (220V), w takim wypadku trzeba tylko je podłączyć.
Być może samo trafo, które już jest posiada odczep na uzwojeniu pierwotnym na napięcie 230V (220V), w takim wypadku trzeba tylko je podłączyć.
Technics gotowy do pracy around the world
W mojej wersji europejskiej, jest specjalny selector zasilania.. Aby dotrzeć do przełącznika to trzeba zdjąć talerz.. I już jestes w domu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Re: Technics gotowy do pracy around the world
nie trzeba zdejmowac, sa otwory przez ktore mozna przekrecic przelacznik wkretakiemW mojej wersji europejskiej, jest specjalny selector zasilania.. Aby dotrzeć do przełącznika to trzeba zdjąć talerz.. I już jestes w domu.