Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Dziwne ustrojstwo w zasilaczu TV sony

Krystian
-
-
Kontaktowanie:
Dziwne ustrojstwo w zasilaczu TV sony

Postautor: Krystian » 26 lis 2003, o 18:29

Witam wszystkich i chciałbym ponownie poprosić o pomoc, w TV Sony KV -21 XCTD w zasilaczu dosyć mocno okopcony jest nie znany mi element, prawdopodobnie oznaczony 059-31 9102 -TDK w środku ceramika coś jakby bimetal podejrzewam że to jakiś termik czy coś w tym stylu gdyz po 1 godz pracy TV wyłącza się czy ten element ma zasadniczy wpływ na to uszkodzenie czy należy szukać gdzie indziej za wszelka pomoc serdecznie dziekuję

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 26 lis 2003, o 23:17

Sprawdź czy się nagrzewa ??? Jak nie bedzie się dało tego dotknąć to pewnie będzie to :)

Krystian
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krystian » 29 lis 2003, o 14:48

Zgadza się nagrzewa się bardzo nie moge tego elementu dostać w sklepach między nózkami ma 0,1 ohma czy mozna zastosowac jakis zamiennik??

Krystian
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krystian » 1 gru 2003, o 20:43

jeszcze jedna wskazówka na schemacie jest ten element oznaczony jest prawdopodobnie THP 601 może ktoś jednak powie co to za element i czy dostanę jakies zamienniki

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 gru 2003, o 19:52

Jest to taka czarna lub biała kostka?
To ma się nagrzewać ale nie za mocno. (niezabardzo znam się na TV ale ostatnio coś ruszyło) :wink:
Czy jedna z nóżek tej "kostki" prowadzi do tej "siatki" dookoła kineskopu?

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 8 gru 2003, o 19:54

A...i lepiej posprawdzaj kondensatory elektrolityczne na pierwotnej i wtórnej stronie zasilacza.

Krystian
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krystian » 8 gru 2003, o 21:28

kurcze raz już dałem odpowiedż i nie przeszła 1.wielkie dzięki za poradę 2. oto cytat z forum http://felektr.katalogi.pl/ "To jest taka odmiana termistora, która nazywa się "dynistor". Włącza on na zimno prąd zmienny z sieci na cewkę rozmagnesowującą kineskop. Bez tego elementu może chodzić TV, tylko nie do końca, bo po paru dniach mogą się pojawić na ekranie kolorowe plamy, widoczne szczególnie dobrze przy jednolitych tłach obrazu. Można go zastąpić zwykym wyłącznikiem, lub przekażnikiem z układem opóżniającym, najlepiej jednak postarać się o nowy. " co do tego dynistora to za bardzo nie jestem przekonany. Faktem jest że wygląda jak czarna kostka z trzema nóżkami. W serwisie Sony nie podali nazwy części jedynie powiedzieli że "sprowadzą za 98 PLN" TV dostałem za darmo i szkoda mi w stary sprzęt ładować blisko 100 jak TV 21" nowe kosztują niewiele więcej. wylutowałem tą część zdjąłem obudowę papierem wodnym wyczyściłem wszystkie powierzchnie przewodzące no i jak narazie pracuje prawidłowo ale zastosuje sie do sugestii i sprawdzę wszystkie kondziory za i przed trafo dzieki i PZDR.

Awatar użytkownika
fachman
-
-

Postautor: fachman » 9 gru 2003, o 00:14

Kondziory to zostaw w spokoju, nic nie wskazuje aby były czemukolwiek winne, daj w to miejsce pozystor od Heliosa, kosztuje 1 zł i efekt będzie identyczny jakbyś dał tam orygiał za 100zł.

Krystian
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krystian » 9 gru 2003, o 17:07

dzękuję za rade czy ma znaczenie jaki model Heliosa czy wyprodukowano tylko jeden - przepraszam ale nie jestem biegły w TV

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 9 gru 2003, o 17:14

Nie ma znaczenia model byle by wyprowadzenia pasowały :) pujdziesz do sklepu z oryginałem i dopasujesz coś za grosze :D

Pzdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 9 gru 2003, o 18:46

Kondziory to zostaw w spokoju, nic nie wskazuje aby były czemukolwiek winne, daj w to miejsce pozystor od Heliosa, kosztuje 1 zł i efekt będzie identyczny jakbyś dał tam orygiał za 100zł.
Ja miałem kilka przypadków z kondensatorami ale mogę się mylić...
Co do tego dynistora...mam w domu bardzo dużo dobrych części od TV może gdybym zobaczył jak to wygląda to,jak bym miał to śle za free Ci do domu.

Krystian
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krystian » 9 gru 2003, o 23:05

wielkie dzięki jak tylko skombinuję aparat to wyśle

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 10 gru 2003, o 21:36

Oczywiście opłata za przesyłkę przeżucone będzie na Ciebie.(parę zł)
Ale najpierw się zobaczy czy mam.
pozdro! :wink:

Awatar użytkownika
power
-
-

Postautor: power » 12 gru 2003, o 15:13

To że TV wyłącza się po 1h to nie byłbym pewien winy dynistora, sprawdź czy bez niego też wyłącza się, TV będzie działał bez niego tak jak ci napisali. Jednak myślę że wina będzie dalej w przetwornicy. Jak nie dostaniesz nigdzie go ani The End nie będzie miał daj znać powinienem mieć oryginał lub cos bardzo podobnego.

power

Krystian
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krystian » 15 gru 2003, o 16:49

wielkie dzięki za pomoc znalazłem w Gdańsku pozystor od Heliosa obudowa ździebko mniejsza ale ogólnie pasuje za cenę 4,60 więc różnica w cenach, mam na myśli oryginał za 98 zł, jest znacząca. jak na razie TV pracuje poprawnie jeśli bedzie coś sie działo dam znać. jeszcze raz WIELKIE DZIĘKUJĘ

Awatar użytkownika
fachman
-
-

Postautor: fachman » 19 gru 2003, o 16:57

Wróćmy jeszcze na moment do tematu. Ten wymieniony przez ciebie element służy jedynie do rozmagnesowania kineskopu w momencie włączenia wyłącznikiem sieciowym. Przy włączaniu pilotem rozmagnesowywanie nie następuje. Stąd wniosek że dobrze czasami wyłączyć tv od prądu i ponownie włączyć po paru chwilach wyłącznikiem sieciowym. Każdorazowo należy tak postąpić przy pojawieniu się przebarwień, widocznych na białym tle. Co do usterki, jeśli wcześniej potrafił się wyłączyć po godzinie to napewno nie był temu winien ten pozystor. Przyczyna leży gdzie indziej i w razie potrzeby wrócimy do tematu.

Krystian
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Krystian » 25 gru 2003, o 22:20

Witam po dłuższej przerwie może i to nie był pozystor ale TV kula do tej pory nie zauważułem jakichś zmian. no ale mogę się mylic bo dzieciaki nie jadą prze zcały dzień. Byc może że to nie pozystor. Po przepracowani u przez w/w TV ok 100h i po wymianie pozystora nie zauważyłem znaczących wad w działaniu. nie chce zapeszyć. też mi to nie wydawało się znacząceale jednak ..... do tej pory bez uwag POZDR.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”