Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Laptop i wieszająca się klawiatura POMOCY!!!

cichy
Laptop i wieszająca się klawiatura POMOCY!!!

Postautor: cichy » 21 sie 2003, o 15:19

Siemka!
Niedawno zdobylem zabytkowego alptopa IBM PS/2 MODEL L40 SX.
HDD 60 Mb
FDD
Matryca mono
6 MB RAM
PS/2 COM itd.

Problem polega na tym, ze podczas wlanczania wyswietla sie blad w BIOSIE 301 - nie wiem co oznacza.
Nastepnie jest problem z klawiatura. Po jakimś czasie od startu (zwykle parę minut) klawiatura przestaje reagować. Konieczne jest włączenie i wyłączenie komputera. Z tego co zauważyłem dzieje się tak po zbyt szybkim pisaniu lub trzymaniu długo jednego klawisza, wciskaniu kombinacji.

Nie wiem co jest nie tak, jak to obejsc. Jakby ktos wiedzial, mial jakas wskazowke prosze o pomoc, dzieki!

Awatar użytkownika
Fedorowicz Jan
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Fedorowicz Jan » 10 wrz 2003, o 19:03

Najprostrzyn rozwiązaniem jest podłączenie zewnetrznej klawiatury przez PS/2, ale sądze że to rozwiązanie nie jest zadowalające. Proponuje sprawdzic czy złacze i tasma klawiatury ze soba dobrze kontaktuje i czy aby któryś z klawiszy nie jest zablokowany. Można jeszcze spróbowac przeczyścić styki klawiatury( niestety nie znam tego typu ale sądze ze jest to klawiatura foliowa) więc jest to operacja wysoce skomplikowana
UWAGA Zwróc uwagę przy otwieraniu obudowy na wkrety który gzie był wkręcony często sa rużnej długosci i wkrecenie ih w inne miejsce może uszkodzic płyte lub elektronikę[/b]

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”