Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak sie dowiedziec...

tgrabka
-
-
Jak sie dowiedziec...

Postautor: tgrabka » 13 sie 2003, o 21:09

Mam mały problem. Otóż w moje ręce trafiło uszkodzone urządzenie, którego właściciel zażyczył sobie jego naprawy. Problem polega tylko na tym, że konstruktor do tego stopnia utrudnił mi pracę, że zdarł wierzchnią warstwę dwóch układów scalonych, których oznaczenia chciałbym się dowiedzieć. Zdobycie schematu okazało się niemożliwe a oddanie do serwisu również napotyka przeszkody.

W związku z tym może ma ktoś jakiś pomysł jak odczytać parametry danych układów. Myślę, że jeden z nich to jest jakiś CMOS natomiast drugi to jakiś układ programowalny możliwe, że ATMEL. Wiem, że są specjalne urządzenia przeznaczone do tego celu. Jest to sprawa dość pilna, więc za wszelką pomoc z góry dziękuje!

Awatar użytkownika
Owsik
-
-

Postautor: Owsik » 14 sie 2003, o 06:44

W pierwszej kolejnosci sprawdz na ktore nozki tych ukladow jest podawane zasilanie. Powinien tam tez byc jakis kwarc sprawdz do ktorych nozek jest podpiety bo wcale to nie musi byc ATMEL :) Musisz jeszcze przeanalizowac uklad polaczen tego drugiego ukladu moze to rzeczywiscie jakis popularny CMOS w sumie musisz wykazac sie intuicja bo inaczej niewiele zdzialasz - wszystko w Twoich rekach :D

tgrabka
-
-

Postautor: tgrabka » 14 sie 2003, o 09:59

Uklad ktory wydawal mi sie Atmelem w rzeczywistosci nim nie jest. Po podlaczeniu do programatora nie potrafil on go zidentyfikowac. Uklad ten jest 20pinowy do pinu 1 podlaczone jest 5V natomiast piny 5,6,11,20 to masa. Do pinow 3 i 4 podlaczony jest dwunozkowy rezonator ceramiczny 8.00M. Na obudowie udalo mi sie dostrzec jedynie oznaczenie producenta jest ST (STMicroelectronics).

Drugi uklad jest 16 pinowy. Masa to pin 4,5,8,11 brak zasilania 5V podawane jest tylko 12V na piny 13,15.

Moze teraz sprawa wyglada nieco jasniej?

Awatar użytkownika
Owsik
-
-

Postautor: Owsik » 14 sie 2003, o 14:45

Ten pierwszy uklad to moze byc na przyklad ST6208C http://eu.st.com/stonline/books/pdf/docs/2349.pdf lub ktorys z tej rodziny, zgadza sie pinologia, czestotliwosc kwarcu i napiecie zasilania czy to dokladnie ten uklad to nie wiem bo znawca nie jestem :) W kazdym razie jezeli to ten scalak nawalil to i tak nic nie zrobisz bo skoro producent starl z niego napisy to pewnie tez zabezpieczyl przed odczytem... :( Jezeli chodzi o ten drugi uklad to raczej odpada jakis CMOS. W tych ukladach napiecie zasilania najczesciej jest podawane na nozki 7 i 14 (obudowa 14PIN) lub 8 i 16 (obudowa 16PIN). A moze zdradzisz co to za urzadzenie i co robilo to moze chociaz uda sie komus tu na forum odgadnac jaka funkcje spelnia ten ukladzik w obudowie 16PIN :)

Gość

Postautor: Gość » 15 sie 2003, o 19:01

Jest to stroboskop. Same uklady pewnie naleza do modulu jego sterowania, gdyz posiada on mozliwosc wybierania trybu pracy.

tgrabka
-
-

Postautor: tgrabka » 15 sie 2003, o 19:02

Jest to stroboskop. Same uklady pewnie naleza do modulu jego sterowania, gdyz posiada on mozliwosc wybierania trybu pracy.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”