Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Monitor Hivision One Touch XDM-7075 - problem....

mr_kaczor
-
-
Kontaktowanie:
Monitor Hivision One Touch XDM-7075 - problem....

Postautor: mr_kaczor » 7 maja 2003, o 12:39

Padła mi dioda (GP30J)z mostka greatza przy wejsciu i pociagneła za sobą oczywiscie bezpiecznik (3,15A) i element (warystor?) 8R210 (na płytce dodatkowo opisane TH). Warystor(?) wychodzi z tej diody i idze na obwód pracy monitora (do styków w przekaźniku). Pewnie jakies zabezpieczenie. Wymieniłem te elementy, ale monitor w ogole nie reaguje :? . Wspomnę, że nie dostałem 8R210 tylko 7N271K. Co jeszcze mogło paść? :?

dla ludzi posiadających schemat dopisze ze dioda na plycie to D104, a warystor(?) TH102. No i jeżeli ktoś ma schemat prosiłbym o podesłanie.
:arrow: mr_kaczor@tlen.pl

Henryk
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Henryk » 7 lip 2003, o 21:22

W miejsce zastosowanego warystora zastosuj termistor negatywowy (NTC). Jego rolą jest ograniczenie "uderzenia" prądu w momencie włączenia monitora do sieci energetycznej. Jego wartość przy 25 st. C wynosi 8.2 oma a w miarę nagrzewania się zbliża się do zera. Często element ten jest pomijany albo stosowane są rezystory np. 10 om 5W. Wybór należy do Ciebie.

Wróć do „Serwis urządzeń elektronicznych”