Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMigający plafon
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Grzegorz Becker, Moderatorzy
-
- -
Zaczął migać plafon led. Raz miga raz swieci normalnie a raz jak stroboskop. W srodku transformator ten na foto. Od czego zacząć? Czy może postarzają jakiś element? Wiem że pytanie nie licuje z poziomem forum ale może coś doradzicie
Re: Migający plafon
Od schematu urządzenia.Od czego zacząć?
- Jacek Bogusz
- -
- Kontaktowanie:
Re: Migający plafon
Nie ma gwarancji, że to akurat zasilacz. Zacząłbym od sprawdzenia zasilacza z innymi LEDami oraz sprawdzenia LEDów z innym zasilaczem. Jeśli plafon będzie przekraczał parametry nominalne obciążenia, to zasilacz może próbować włączyć zabezpieczenie - to może być powód migotania. A poza tym, nie wiem ile masz miejsca, ale taki zasilacz do plafonu (jeśli znasz parametry tj. prąd, konfigurację połączeń i napięcie progowe LEDów) bez problemu można zastąpić czymś kupionym w sklepie.
-
- -
To jest myśl... dziekuję Panie Jacku
Z tym plafonem to jest tak, że 2 lata ładnie świecił i zaczął mi mrugać. Kupiłem drugi ale uwziąłem się że ten zdjęty naprawię... po pierwsze w myśl zero-waste i naprawiamy nie zaśmiecamy, a po drugie podejrzewam, że ci wszyscy producenci "postarzają" sprzęty, abym co roku wydawał kolejną stówę na wymianę - bo przecież nie będę szpachlował otworków w suficie i nawiercał pod nowy-inny i wyrzucał obudowę. Pomysł ze sprawdzeniem zasilacza na innych ledach i innego zasilacza do tych samych ledów ogarniam. Dziękuję.
Re: To jest myśl... dziekuję Panie Jacku
Nie trzeba postarzać, wystarczy elementy kupić u chińczyków produkowanych w/g ich myśli technologicznej. Dzięki temu jest to co chcą klienci - tanio. Można kupić elementy od renomowanych firm, tez najczęściej produkują to chińczycy, ale jest kontrola jakości - nie chińska.a po drugie podejrzewam, że ci wszyscy producenci "postarzają" sprzęty,