Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy wszystkie konserwanty są szkodliwe?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Zawsze sądziłem, że najzdrowsza jest żywność naturalna pozbawiona konserwantów. Tymczasem w sklepie z ekologicznymi produktami https://sklepagnex.pl/pl/c/Konserwanty/38 znalazłem dodatki do żywności typu "E". Mega zaskoczenie...Czyżby te akurat były nieszkodliwe? Czym one właściwie różnią się od innych?
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2018, o 20:46 przez bjorn, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Czy wszystkie konserwanty są szkodliwe?
Widze podatność na reklamy. Wystarczy poczytać co to te "E" i dlaczego zostało wprowadzone.znalazłam dodatki do żywności typu "E". Mega zaskoczenie...Czyżby te akurat były nieszkodliwe? Czym one właściwie różnią się od innych?
Sól to "E". Tlen to "E". Naturalna witamina C tez "E". Barwnik z buraków "E". Tlen "E". Według reklamy wszystko co "E" jest szkodliwe.
Inne manipulacje:
Jajka bez GMO A istnieją z GMO?
Tuńczyk ma najwięcej rtęci. Fakt ale aby ona zaszkodziła trzeba by jest Tuńczyka przez kilkadziesiąt lat na wszystkie posiłki.
E300 yummi.
Niestety pakuja tego na potege. Mozna oczywiscie kupowac w jakichs tam eko sklepach ale ja do konca nie jestem przekonany. Moim zdaniem trzeba wrocic do podstaw i zaczac gotowac na wlasna reke z jak najzdrowszych rzeczy jakie mozemy miec pod reka. W sobote wycieczka na lokalny rynek powinna byc lepszym zajeciem niz przesiadywanie na smartfonie. Osobiscie sklaniam sie do przetestowania tego przepisu - https://uwielbiam.pl/przepis/kaczka-z-z ... kardamonem Wszystkie potrzebne rzeczy mozna bez problemu dostac prosto od rolnika .. jesli sie wie od kogos konkretnie kupic to mozna ograniczyc mocno niepozadane srodki chemiczne uzyte do posadzenia/wychodowania tych dobr. Trzeba jednak poswiecic na to troche czasu, a wiekszosci sie zwyczajnie nie chce.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2018, o 17:40 przez krasucky, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- -
- Kontaktowanie:
Jeżeli jest się ignorantem, to później są takie zaskoczenia, jak r-mik napisał, nie wszystko co oznaczone E jest chemią czy konserwantem.
- niezdarna09
- -
- Kontaktowanie:
Różną się tym, że jedna są naturalne, a drugie są chemiąCzym one właściwie różnią się od innych?
E to nie tylko konserwanty. To także witaminy, barwniki a nawet tlen. Lista https://pl.wikipedia.org/wiki/Lista_che ... no%C5%9Bci
Kilka ciekawych pozycji:
E948 Tlen
E949 Wodór
E938 Argon
E939 Hel
E941 Azot
E290 Dwutlenek węgla
Pomijając Tlen pozostałe gazy są chemicznie OBOJĘTNE
E901 Wosk pszczeli,
E150a Karmel - cukier jak ktoś nie wie
E153 Węgiel roślinny - robiąc grila mamy dodatek E153
E163(i) Wyciąg ze skórki winogron[34]
E163(ii) Mieszanina antocyjanów[34]
E163(iii) Wyciąg z czarnej porzeczki[
E330 Kwas cytrynowy - ten to może zabić
E470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
Jest reklama (jak zwykle w reklamie kłamią), w której padają słowa "i żadnych E". To jest niemożliwe! Jakieś E MUSI BYĆ! Która z potraw nie zawiera soli? Reklama, o której pisze, to jakiś miks przypraw czy sos (nie pamiętam) ale w składnikach jest sól. Na torebce, zamiast E napisali sól, a tera reklamują, ze nie zawiera E. Kiedyś w Radiu ZET był program "Dzwonię to pana/pani w nietypowej sprawie", temat do tego programu byłby dobry.
Swoją drogą, pytanie o E trochę dziwne, bo wystarczy skorzystać z Google. Zastanawiam się, czy nie zrobić kursu posługiwania się wyszukiwarkami Internetowymi bo widzę, że bardzo dużo osób ma z tym problemy.
Kilka ciekawych pozycji:
E948 Tlen
E949 Wodór
E938 Argon
E939 Hel
E941 Azot
E290 Dwutlenek węgla
Pomijając Tlen pozostałe gazy są chemicznie OBOJĘTNE
E901 Wosk pszczeli,
E150a Karmel - cukier jak ktoś nie wie
E153 Węgiel roślinny - robiąc grila mamy dodatek E153
E163(i) Wyciąg ze skórki winogron[34]
E163(ii) Mieszanina antocyjanów[34]
E163(iii) Wyciąg z czarnej porzeczki[
E330 Kwas cytrynowy - ten to może zabić
E470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
Jest reklama (jak zwykle w reklamie kłamią), w której padają słowa "i żadnych E". To jest niemożliwe! Jakieś E MUSI BYĆ! Która z potraw nie zawiera soli? Reklama, o której pisze, to jakiś miks przypraw czy sos (nie pamiętam) ale w składnikach jest sól. Na torebce, zamiast E napisali sól, a tera reklamują, ze nie zawiera E. Kiedyś w Radiu ZET był program "Dzwonię to pana/pani w nietypowej sprawie", temat do tego programu byłby dobry.
Swoją drogą, pytanie o E trochę dziwne, bo wystarczy skorzystać z Google. Zastanawiam się, czy nie zrobić kursu posługiwania się wyszukiwarkami Internetowymi bo widzę, że bardzo dużo osób ma z tym problemy.
Człowiek pradawny, który piekł mięso na ognisku tez miał E
Okej, a wiecie jak wygląda sytuacja z otrębami owsianymi? Starałam się znaleźc możliwie najbardziej zdrowe i trafiłam na te https://naturalniezdrowe.pl/otreby-i-pl ... 70886.html i zastanawia mnie fakt tego czy faktycznie takie są, czy konserwanty znajdziemy nawet w takich produktach? Wiecie coś?
Ja słyszałam, że istnieje cała gama naturalnych konserwantów. niemniej specjalistką nie jestem, więc mogę się mylić.
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2022, o 11:12 przez Tuśka99, łącznie zmieniany 1 raz.
istnieją i też mają oznaczenie Exxx.Ja słyszałam, że istnieje cała gama naturalnych konserwantów. niemniej specjalistką nie jestem, więc mogę się mylić.