Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Czym przykleić folijkę do aluminiowego chassis?

petersz
-
-
Czym przykleić folijkę do aluminiowego chassis?

Postautor: petersz » 6 wrz 2006, o 19:24

Czołem! Macie jakiś pomysł, jakiego użyć kleju (przeźroczystego!) do przyklejenia napisów wydrukowanych na specjalnej folji do drukarki laserowej? Chodzi oczywiście o to, by klej był "niewidoczny" i po naklejeniu wyciętych napisów i oznaczeń nie było nic znać. Zastanawiam się nad polimerowym, ale nie wiem, czy będzie trzymał itd. Może macie jakieś pomysły?

Pozdr.

RcTomek
-
-

Re: Czym przykleić folijkę do aluminiowego chassis?

Postautor: RcTomek » 6 wrz 2006, o 19:51

Zastanawiam się nad polimerowym, ale nie wiem, czy będzie trzymał itd.
Zdaje mi się, że to nie będzie najlepsze rozwiązanie.
Chodzi oczywiście o to, by klej był "niewidoczny" i po naklejeniu wyciętych napisów i oznaczeń nie było nic znać.
Czyli rozumiem, że to mają być wycięte "prostokąty" z napisami. Zawsze jak przyklejałem do czegokolwiek płyty czołowe z napisami, to używałem taśmy dwustronnej - przynajmniej nie brudzi jak klej polimerowy i dobrze trzyma. Popytaj w sklepach o (przeźroczystą) taśmę dwustronną :wink: Zawsze można poeksperymentować.

Awatar użytkownika
tasza
-
-

Postautor: tasza » 6 wrz 2006, o 20:44

Zgodzę się z Ddevil, to raczej nie porazi estetyką...
po prostu będzie Ci ciężko rozprowadzić klej tak, aby nie było nierówności, bąbelków i innych niespodzianek...
A może spróbuj z przezroczystą folią samoprzylepną do drukarek atramentowych?
Wiem, że z laserka ładniej wszystko wychodzi, ale za to problem kleju będzie z głowy...

tasza

Franek
-
-

Postautor: Franek » 7 wrz 2006, o 08:20

Mój wypróbowany sposób na płyty czołowe z napisami:
Napisy projektuję w Corelu. Drukuję na nieco grubszym papierze (sklepy papiernicze mają takie formatki A4 o różnych kolorach). Od strony napisów naklejam folię przeźroczystą jednostronnie samoprzylepną (taką grubszą, sprzedawaną w większych formatach). Folia taka "z rolki" nie jest dobra - jest cienka, łatwo ją uszkodzić i brzydko wygląda. Od spodu przyklejam taśmę dwustronnie klejącą (tą w rolkach) nie odrywając na razie taśmy ochraniającej "klej". Teraz wycinam otwory (prostokątne - żyletką, okrągłe - młotkiem i wybijakami o odpowiedniej średnicy. Następnie zrywam taśmę ochraniającą "klej" i całość przyklejam do płyty człowej urządzenia. Dopiero teraz mocuję potencjometry, przełączniki itp. Tak wykonana płyta czołowa wygląda bardzo profesjonalnie, "jak fabryka". Ciekawy efekt daje zastosowanie papieru o kolorze jasno-szarym; po pokryciu przeźroczystą folią samoprzylepną sprawia wrażenie srebrzystego lakieru.
Franek

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”