Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSzukam Pana Darisza Pycki autora Miernika pojem.akumulatorów
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Szukam kontaktu z autorem „Miernika pojemności akumulatoró” z EdW 8/2001 z Panem Dariuszem Pycką
Forum jest od dyskusji, wymiany opinii, poszukiwania rad/pomyslow/pomocy (a wlasciwie sposobow rozwiazania problemow), albo poprostu dobrej zabawy (w luznych granicach tematyki). A wiec moze byc i od poszukiwania ludzi (oczywiscie o ile Ci ludzie chca sie dac znalezcA forum raczej jest do poszukiwania struktur krzemowych, a nie ludzi

Dokładnie o to mi chodziło.(oczywiscie o ile Ci ludzie chca sie dac znalezc).
Oczywiście, ze na forum nazeży dyskutowac. Ale gdyby poszukiwany pan Dariusz chciał sie dać znaleść i dyskutować o projekcie, to pod artykułem podałby maila tak jak to robi na przykład Tasza. A jesli nie bedziemy reagowac na takie tematy, to z czasem beda sie pojawiac tematy typu " Karol wpadnij dzis do mnie, bo mi trzeba zarówke wymienic" - no temat jak najbardziej zwiazany z prądem, wiec zostawiamy bez echa taki topik

Wiec pomimo, ze nie jestem modem to uwazam, ze trzeba jednak z głową pisac tematy. Przecież kolega Tom27 mógł opisać problem jaki ma z tym projektem i pewnie znalazłby sie ktos kto by mu pomógł, a moze nawet sam autor projektu jest tutak "forumakiem" tylko o tym nie wiemy.
[edit] ale sie rozpisałem

P.S. szukam [fade]NE555[/fade]

Dziękuję pajaczkowi i ACeK za zrozumienie. Już tłumaczę całą sprawę. Owszem już kiedyś próbowałem znaleźć odpowiedź na dręczące mnie problemy ze wspomnianym „Miernikiem pojemności akumulatorów”, ale nikt nie pomógł mi w rozwiązaniu problemu. Było parę głosów, ale problem pozostał. Autor nie podał e-maila nie wiem, z jakich powodów, ale może właśnie zmienił zdanie tak jak ACeK napisał. Przecież nikogo nie zmuszam do odezwania się i ujawnienia. Mam problem i myślę, że autor najlepiej zna zasadę działania układu, który opublikował i mógłby mi pomóc. Jeśli się nie odezwie uszanuję to i będę musiał poradzić sobie sam, może mi się uda a może nie. Kolego Press cieszę ssię, żepilnie strzeżesz porządku i ładu panującego na fforum, alemylnie odczytałeś moje intencje i podniosłeś niepotrzebny alarm. Forum służy przede wszystkim do kontaktu z ludźmi w „temacie” i rozwiązywaniu problemów związanych w tym przypadku z elektroniką. Jestem przekonany, że nie napisałem nic niestosownego. Szukam kontaktu z człowiekiem, który opracował układ elektroniczny, z którym mam pewien problem i potrzebuję pomocy, jeśli ten człowiek nie ujawni się to jego prawo i wola. Nie szukam Pana Dariusza by pogadać z nim o dziewczynach czy iść na piwo.
Problem polega na tym, że procesor gubi się w pomiarach stanu akumulatora. Pominąłem multiplexer podając napięcie z tymczasowego dzielnika udającego akumulator i procesor badając poszczególne akumulatory różnie je traktuję. Na cztery (u mnie zrobiłem pomiar tylko czterech aku.) pomiary np. dwa uznaje za wyładowane a dwa jako jeszcze dobre, co jest absurdem, ponieważ fizycznie nie ma czterech różnych napięć tylko jedno cały czas takie same (z akumulatora 12 V z dzielnikiem tak by było 0.9 V). Analizując program procesora teoretycznie jest to niemożliwe. Moja znajomość programowania jest bardzo słaba dopiero zaczynam i stąd moje wołanie o pomoc. Co jest nie tak? Jeśli ktoś jest zainteresowany a może trochę pokrętnie to wytłumaczyłem to proszę o sygnał spróbuję jakoś to inaczej opisać.
Pozdrawiam
Problem polega na tym, że procesor gubi się w pomiarach stanu akumulatora. Pominąłem multiplexer podając napięcie z tymczasowego dzielnika udającego akumulator i procesor badając poszczególne akumulatory różnie je traktuję. Na cztery (u mnie zrobiłem pomiar tylko czterech aku.) pomiary np. dwa uznaje za wyładowane a dwa jako jeszcze dobre, co jest absurdem, ponieważ fizycznie nie ma czterech różnych napięć tylko jedno cały czas takie same (z akumulatora 12 V z dzielnikiem tak by było 0.9 V). Analizując program procesora teoretycznie jest to niemożliwe. Moja znajomość programowania jest bardzo słaba dopiero zaczynam i stąd moje wołanie o pomoc. Co jest nie tak? Jeśli ktoś jest zainteresowany a może trochę pokrętnie to wytłumaczyłem to proszę o sygnał spróbuję jakoś to inaczej opisać.
Pozdrawiam
No dobra, moze faktyczne troche przesaadziłem
Przepraszam, ale nadal uważam, ze kolega Tom27 od razu mógł opisać problem, bo to ze autor zna układ od podszewki, to nie znaczy, ze inni forumowicze nie znajda przyczyny. sam w weekend poczytam opis tego ukladu i przeglądne program, moze uda sie coś znaleść.
P.S. ACeK, wielkie dzieki za znalezienie NE555, ale to nie ten mój którego szukałem

P.S. ACeK, wielkie dzieki za znalezienie NE555, ale to nie ten mój którego szukałem

- dsrecordss
- -
- Kontaktowanie: