Witam, tak sobie ostatnio "googlując" znalazłem link do strony...
http://jlnlabs.imars.com/bingofuel/index.htm
Może temat nie jest zbytnio elektroniczny ale za to bardzo ciekawy i pomysłowy.
A tak w ogóle to szukam sposobów uzyskiwania energii elektrycznej ze źródeł naturalnych
Pozdrawiam
P.S. Fajne filmiki są na tej stronce...
Czy to się opłaca?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSposoby wytwarzania gazu z energii elektrycznej.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Re: Sposoby wytwarzania gazu z energii elektrycznej.
bylo o tym na elektrodzie zykla elektroliza .. wedlug mnie bezsensu (malo wydajna metoda), co do naturalnych zrodel energii to masz: wiatr i slonce (baterie sloneczne kolektory wodne itd) zeby powaznie myslec o tym myslec trzeba jednak troche $$ zainwestowacWitam, tak sobie ostatnio "googlując" znalazłem link do strony...
http://jlnlabs.imars.com/bingofuel/index.htm
Może temat nie jest zbytnio elektroniczny ale za to bardzo ciekawy i pomysłowy.
A tak w ogóle to szukam sposobów uzyskiwania energii elektrycznej ze źródeł naturalnych
Pozdrawiam
P.S. Fajne filmiki są na tej stronce...
Czy to się opłaca?
Witam!
Według mnie nie jest to elektroliza lecz rozkład wody przy pomocy łuku elektrycznego. Następuje przy tym oprócz zasadniczej reakcji rozkładu wody czały szereg innych reakcji pomiędzy produkatami tego rozkładu między sobą oraz materiałem z którego wykonane są elektrody (węgiel). W końcowym efekcie powstaje mieszanina gazów (głównie wodoru i tlenku węgla) podobna nieco gazu koksowniczego.
Za moim przypuszczeniem przemawia przedstawione na zdjęciach odmienne niż w elektrolizerach położenie elektrod, silne światło towarzyszące pracy urządzenia oraz zasilanie go ze źródła prądu przemiennego (spawarka transformatorowa)
Pozdrawiam
Według mnie nie jest to elektroliza lecz rozkład wody przy pomocy łuku elektrycznego. Następuje przy tym oprócz zasadniczej reakcji rozkładu wody czały szereg innych reakcji pomiędzy produkatami tego rozkładu między sobą oraz materiałem z którego wykonane są elektrody (węgiel). W końcowym efekcie powstaje mieszanina gazów (głównie wodoru i tlenku węgla) podobna nieco gazu koksowniczego.
Za moim przypuszczeniem przemawia przedstawione na zdjęciach odmienne niż w elektrolizerach położenie elektrod, silne światło towarzyszące pracy urządzenia oraz zasilanie go ze źródła prądu przemiennego (spawarka transformatorowa)
Pozdrawiam