Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

W jakim formacie zapisuje pliki dekoder JamBox ZyXel 1001HD?

matrix
-
-
Kontaktowanie:
W jakim formacie zapisuje pliki dekoder JamBox ZyXel 1001HD?

Postautor: matrix » 9 gru 2012, o 23:48

Witam. Mój dostawca internetu dostarcza mi również telewizję na dekoder JamBox ZyXel 1001HD. Z tyłu w gniazdo USB zadokowałem pendrive'a 16G do nagrywania. Producent nie zaleca tego rozwiązania, ale nie o to chodzi.
Moje pytanie brzmi jak w temacie i dodatkowo:

W jakim formacie i na jakim rodzaju partycji zapisywane są pliki video w tym modelu?

Jak chcę przerzucić pena do kompa to system woła o format. Ze strony producenta wyczytałem że dekoder stoi na systemie Linux, więc co? Wypadało by odpalić chociaż z płyty linuxa i sprawdzić?

Przecież ten sam plik video powinien "chodzić" zarówno na windows jak i na linuxie. Co prawda partycja już nie ta.

Awatar użytkownika
brun
-
-

Re: W jakim formacie zapisuje pliki dekoder JamBox ZyXel 100

Postautor: brun » 9 gru 2012, o 23:53

A czy to przypadkiem nie jest w ten sposób, że Windows i Linux mają różne sposoby formatowania plików(bodajże FAT, NFTS) i dlatego nie działa Ci przerzucanie z pendrive do Windows?

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 gru 2012, o 13:53

Windows i Linux mają różne sposoby formatowania plików(bodajże FAT, NFTS)
No akurat oba wymienione systemy plików są windowsowe ;) (btw. ntfs)
matrix: ściągnij sobie jakiś livecd z Linuksem, odpal i wydaj z linii komend polecenie fdisk -l, względnie mount (choć tu nie ma gwarancji że wybrany przez Ciebie live będzie chciał montować wszystko co ma dostępne).

Ps. To że dobierzesz się do systemu plików, czy nawet konkretnego pliku nie oznacza że bez problemu przeniesiesz nagrany materiał. Np. telewizory Samsunga umożliwiają i owszem podpięcie hdd/pena przez USB, i nagrywanie materiałów, tyle że są one szyfrowane. Co ciekawe po ew. wymianie płyty głównej telewizora w serwisie utracimy dostęp do swoich starych materiałów - wniosek, klucz jest powiązany z mobo.

matrix
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 gru 2012, o 16:35

Dziękuję Wam za odpowiedzi, ale chyba marny mój trud. Wysłałem zapytanie do serwisu ZyXel'a o treści:

Kod: Zaznacz cały

Witam. Posiadam dekoder ZyXel 1001HD. W jakim formacie zapisuje on pliki video? Jak przenieść je na komputer? Przy przekładaniu napędu z dekodera do komputera ten ostatni pyta o format napędu.
Oto odpowiedź jaką otrzymałem:

Kod: Zaznacz cały

Witam Odtwarzanie nagrań możliwe jest tylko za pośrednictwem dekodera. Nie ma możliwości przegrania materiału i odtwarzania na komputerze.
Tak więc chyba szans większych na to nie mam.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 10 gru 2012, o 17:41

Czyli jak wspomniałem, są zabezpieczona jakąś wersją DRM. Dostanie się do plików nie jest problemem, ale ich odtworzenie już tak.

matrix
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: matrix » 10 gru 2012, o 17:55

Czyli w sumie skończyło się na niczym. Pozostaje mi oglądać to co nagrałem na dekoderze jak napisane wyżej. Dziękuję za uczestniczenie w moim temacie.

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”