Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomoc potrzebna jak lekarstwo !
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
Mam takie dwa zadanka i nie wiem jak je zrobić:
1)
Straty energii podczas podnoszenia przez dźwig ciężaru wynoszą 20%. Przy napięciu zasilającym 500V przez silnik przepływa prad o natężeniu 20 A. Ciężary są podnoszone przez dźwig ruchem jednostajnym ze stałą szybkością 0,3 m/s. Oblicz maksymalną masę ciała, które może podnieść ten dźwig.
2)
Instalację domową zabezpiecza bezpiecznik 16 A. Czy bezpiecznik zadziała, jeżeli jednocześnie włączymy w domu następujące urządzenia:
dwie żarówki o mocy 60W i 100W, suszarkę do włosów o mocy 1000W, żelazko o mocy 1,3kW, kuchenkę elektryczną o mocy 2 kW ?
Czy mógł ktoś mi pomóc? Bardzo proszę
Edit: Ponieważ forumowiczowi... tg3a... chciało się odpowiedzieć, więc temat zostanie, ale przenoszę do HydeParku... i na przyszłość jeśli w ogóle ktoś będzie zakładał takie tematy zadaniowo-domowe, to prosiłbym o umieszczanie ich w tym dziale. Tu zostawmy miejsce dla głównego nurtu forum.
Pajączek
1)
Straty energii podczas podnoszenia przez dźwig ciężaru wynoszą 20%. Przy napięciu zasilającym 500V przez silnik przepływa prad o natężeniu 20 A. Ciężary są podnoszone przez dźwig ruchem jednostajnym ze stałą szybkością 0,3 m/s. Oblicz maksymalną masę ciała, które może podnieść ten dźwig.
2)
Instalację domową zabezpiecza bezpiecznik 16 A. Czy bezpiecznik zadziała, jeżeli jednocześnie włączymy w domu następujące urządzenia:
dwie żarówki o mocy 60W i 100W, suszarkę do włosów o mocy 1000W, żelazko o mocy 1,3kW, kuchenkę elektryczną o mocy 2 kW ?
Czy mógł ktoś mi pomóc? Bardzo proszę
Edit: Ponieważ forumowiczowi... tg3a... chciało się odpowiedzieć, więc temat zostanie, ale przenoszę do HydeParku... i na przyszłość jeśli w ogóle ktoś będzie zakładał takie tematy zadaniowo-domowe, to prosiłbym o umieszczanie ich w tym dziale. Tu zostawmy miejsce dla głównego nurtu forum.
Pajączek
Ostatnio zmieniony 3 gru 2008, o 21:39 przez Marta9911, łącznie zmieniany 1 raz.
Na razie drugie, bo jest jakby trochę bliżej tematyki forum. Pytania pomocnicze:
-Jaka jest łączna moc podłączonych odbiorników energii elektrycznej?
-Jaki jest wzór na moc prądu elektrycznego (w powiązaniu z wielkością napięcia i natężenia prądu)?
-Z tego wzoru można wyliczyć łączne natężenie prądu wszystkich odbiorników, i porównać je ze znamionową wartością prądu bezpiecznika. Mam nadzieję, że kryterium zadziałania bezpiecznika jest dla Ciebie oczywiste.
Na razie tyle, i powodzenia. Wskazówki do 1-szego zadania trochę później.
Pozdrawiam
Teraz pierwsza wskazówka do zad. 1.
Straty energii równe przykładowo 45% oznaczają, że z każdego dżula dostarczonej energii (w tym przypadku elektrycznej) otrzymujemy 0,55 dżula (czyli 1J-0,45J energii strat) energii użytecznej (w tym przypadku mechanicznej), a ponieważ upływ czasu jest wspólny, to również z każdego wata dostarczonej mocy elektrycznej otrzymujemy 0,55W mocy użytecznej mechanicznej (moc=energia lub praca : czas).
Z wzoru na moc (którego używałaś w zad. 2) możesz policzyć moc elektryczną dostarczaną do silnika, i po uwzględnieniu strat następnie moc mechaniczną, jaką dysponuje dźwig.
A teraz pytanie z fizyki: jaki jest wzór na pracę mechaniczną wykonywaną przez siłę F na drodze (powiedzmy) s ?
Jeśli podzielisz obie strony tego wzoru przez czas, to po jednej stronie będziesz miała pracę dzieloną przez czas, czyli moc mechaniczną, a po drugiej stronie możesz zauważyć, że droga s : czas = prędkość przemieszczania się punktu przyłożenia siły F, czyli u nas prędkość podnoszenia konkretnego obiektu (w fizyce zwanego ciałem) przez dźwig.
Jeśli ciało jest podnoszone ruchem jednostajnym, to w myśl pierwszej zasady dynamiki siła F jest równa ciężarowi ciała.
I jeszcze jedno pytanie z fizyki. Jaki jest wzór na ciężar ciała o masie m ? Podpowiem, że występuje w nim również przyspieszenie ziemskie g.
Mam nadzieję, że już wszystko wyjaśniłem. Jeszcze raz powodzenia.
-Jaka jest łączna moc podłączonych odbiorników energii elektrycznej?
-Jaki jest wzór na moc prądu elektrycznego (w powiązaniu z wielkością napięcia i natężenia prądu)?
-Z tego wzoru można wyliczyć łączne natężenie prądu wszystkich odbiorników, i porównać je ze znamionową wartością prądu bezpiecznika. Mam nadzieję, że kryterium zadziałania bezpiecznika jest dla Ciebie oczywiste.
Na razie tyle, i powodzenia. Wskazówki do 1-szego zadania trochę później.
Pozdrawiam
Teraz pierwsza wskazówka do zad. 1.
Straty energii równe przykładowo 45% oznaczają, że z każdego dżula dostarczonej energii (w tym przypadku elektrycznej) otrzymujemy 0,55 dżula (czyli 1J-0,45J energii strat) energii użytecznej (w tym przypadku mechanicznej), a ponieważ upływ czasu jest wspólny, to również z każdego wata dostarczonej mocy elektrycznej otrzymujemy 0,55W mocy użytecznej mechanicznej (moc=energia lub praca : czas).
Z wzoru na moc (którego używałaś w zad. 2) możesz policzyć moc elektryczną dostarczaną do silnika, i po uwzględnieniu strat następnie moc mechaniczną, jaką dysponuje dźwig.
A teraz pytanie z fizyki: jaki jest wzór na pracę mechaniczną wykonywaną przez siłę F na drodze (powiedzmy) s ?
Jeśli podzielisz obie strony tego wzoru przez czas, to po jednej stronie będziesz miała pracę dzieloną przez czas, czyli moc mechaniczną, a po drugiej stronie możesz zauważyć, że droga s : czas = prędkość przemieszczania się punktu przyłożenia siły F, czyli u nas prędkość podnoszenia konkretnego obiektu (w fizyce zwanego ciałem) przez dźwig.
Jeśli ciało jest podnoszone ruchem jednostajnym, to w myśl pierwszej zasady dynamiki siła F jest równa ciężarowi ciała.
I jeszcze jedno pytanie z fizyki. Jaki jest wzór na ciężar ciała o masie m ? Podpowiem, że występuje w nim również przyspieszenie ziemskie g.
Mam nadzieję, że już wszystko wyjaśniłem. Jeszcze raz powodzenia.
Zad.2
120W+200W+1000W+1300W+2000W=4620 W , czyli P=4620w
P=U*I, czyli I= P/U
I=4620W/230V
I=20,1A
Czyli Bezpiecznik spali się, zadziała.
Zad.1
straty=20%
moc=energia
P=U*I, czyli P=500V*20A, czyli P=10000W
czyli jeśli strata jest 20% to można zrobić z proporcji?:
10000W-100%
x- 20%
x= (20%*10000W)/100%
x=2000 W --> tyle 'uległo' stracie.
Po odjęciu strat P=8000W
(Moc mechaniczna) -> P=W/t
W= F*s
V=s/t --> s=V*t
F=m*g
P=(F*s)/t
P=(m*g*s)/t
P=(m*g*V*t)/t (czas się skróci)
P=m*g*V
m=P/g*V
m= 8000/10*0,3
m= 2666,7kg
Dobrze zrobiłam?? Nie jestem pewna, bo to takie 'pokręcone' troszeczkę.
120W+200W+1000W+1300W+2000W=4620 W , czyli P=4620w
P=U*I, czyli I= P/U
I=4620W/230V
I=20,1A
Czyli Bezpiecznik spali się, zadziała.
Zad.1
straty=20%
moc=energia
P=U*I, czyli P=500V*20A, czyli P=10000W
czyli jeśli strata jest 20% to można zrobić z proporcji?:
10000W-100%
x- 20%
x= (20%*10000W)/100%
x=2000 W --> tyle 'uległo' stracie.
Po odjęciu strat P=8000W
(Moc mechaniczna) -> P=W/t
W= F*s
V=s/t --> s=V*t
F=m*g
P=(F*s)/t
P=(m*g*s)/t
P=(m*g*V*t)/t (czas się skróci)
P=m*g*V
m=P/g*V
m= 8000/10*0,3
m= 2666,7kg
Dobrze zrobiłam?? Nie jestem pewna, bo to takie 'pokręcone' troszeczkę.
Ostatnio zmieniony 5 gru 2008, o 14:06 przez Marta9911, łącznie zmieniany 9 razy.
Generalnie to właśnie zadziała... bo rolą bezpiecznika jest się spalić jak przekroczy się prąd ot. taka pokrętna logika działaniaBezpiecznik spali się, nie zadziała
Zad 1) Po pierwsze to troche nie zrozumiałaś co jest energią użyteczną, po drugie to tym bardziej nie wiem skąd te 9999,6. Dalej w obliczeniach też pomyłka z jedną wartością o cały rząd (ale to wystarczy przeczytać na spokojnie treść zadania i wyłapiesz z którą).
Ok. To jeszcze zastanów się (i przeczytaj dokładnie) opis strat i po co w ogóle było to "1J-0.2J=0,8 J --> energia użyteczna"... jak to jeszcze poprawisz to będzie dobrze.
I nie pisz proszę
a odpowiadając... możesz, to wynika z kontekstu.
I nie pisz proszę
bo to jest... grrr....Jeżeli nie mam w zadaniu 2 podanego napięcia prądu
a odpowiadając... możesz, to wynika z kontekstu.
Im więcej 'kombinuje' to wprowadzam coraz większy 'zamęt', więc umyśliłam taki sposobik, jak jest zaprezentowany powyżej .
Jeśli mam we wzorach czas [t], który jest ymm...'zbędny' w zadaniu to trzeba go pisać we wzorach, a w obliczeniach omijać, tak?
A co do zadania drugiego to wszystko jest ok? hmm...
Jeśli mam we wzorach czas [t], który jest ymm...'zbędny' w zadaniu to trzeba go pisać we wzorach, a w obliczeniach omijać, tak?
A co do zadania drugiego to wszystko jest ok? hmm...
W pierwszym zauważyłem kolejny błąd. Ale po kolei... nie pisz "[P]" bo tak oznaczamy jednostkę, a jednostką mocy jest [W]. czyli możemy zapisać "P[W]".
A teraz błąd:co z czasem robimy??
i tu właśnie wpadłaś w pułapkę W jako praca i W jako Waty (jednostka). Pamiętaj "W nie równa się [W]". Ale jako że i tak w obliczeniach pominęłaś t (czy też przyjęłaś 1, nie wiem), to wynik wyszedł (chyba) poprawnie.
Poza tym opisałbym to zadanie jednak ładnie, tak jak tg3a wzorami.
W 2-gim przyczepiłbym się jeszcze do tego
A teraz błąd:
Kod: Zaznacz cały
P=W/t,
W=F*s,
V=s/t => s=V*t,
F=m*g,
a więc
P=(F*s)/t=(mgs)/t=(mgVt)/t => ??
i tu właśnie wpadłaś w pułapkę W jako praca i W jako Waty (jednostka). Pamiętaj "W nie równa się [W]". Ale jako że i tak w obliczeniach pominęłaś t (czy też przyjęłaś 1, nie wiem), to wynik wyszedł (chyba) poprawnie.
Poza tym opisałbym to zadanie jednak ładnie, tak jak tg3a wzorami.
W 2-gim przyczepiłbym się jeszcze do tego
wg. mnie to nie znaczy 2x60 + 2x100, tylko 60+100W. Ale ostatecznego wyniku zadania (tak/nie) to nie zmieni.dwie żarówki o mocy 60W i 100W
Poprawiłam
a czemu byś tylko dodał, jeśli jest podana ilość np.żarówek? Przecież każda pobiera prąd, np. w domu ważna jest ilość żarówek, bo za każdą 'płacimy'.
Dodano po chwili:
Mam tu jeszcze jedno zadanko:
Oblicz natężenie prądu przepływającego w czasie godziny przez bojler włączony do sieci domowej. Moc bojlera przyjmij równą 3220W.
Czy mogę tak je zrobić:
t=1h=3600s
U=230V
P=3220W
I=?
I=W/U*t
W=P*t
I= (P*t)/U*t _czas się skróci_
I=P/U
I=3220W/230V
I=14A <- odpowiedź
a czemu byś tylko dodał, jeśli jest podana ilość np.żarówek? Przecież każda pobiera prąd, np. w domu ważna jest ilość żarówek, bo za każdą 'płacimy'.
Dodano po chwili:
Mam tu jeszcze jedno zadanko:
Oblicz natężenie prądu przepływającego w czasie godziny przez bojler włączony do sieci domowej. Moc bojlera przyjmij równą 3220W.
Czy mogę tak je zrobić:
t=1h=3600s
U=230V
P=3220W
I=?
I=W/U*t
W=P*t
I= (P*t)/U*t _czas się skróci_
I=P/U
I=3220W/230V
I=14A <- odpowiedź
Ostatnio zmieniony 5 gru 2008, o 19:12 przez Marta9911, łącznie zmieniany 1 raz.
1. Ja również fragment o żarówkach rozumiem tak, że chodzi o dwie żarówki, z których jedna ma moc 60W, a druga 100W. Gdyby chodziło o w sumie cztery żarówki, chyba byłoby napisane "dwie żarówki o mocy 60W i dwie o mocy 100W". Ale rzeczywiście, sformułowanie autora zadania jest trochę niejasne, bo aby nie było wątpliwości, powinien był napisać "dwie żarówki: jedna o mocy 60W i jedna o mocy 100W". Ja bym się nie czepiał kogoś, kto to zrozumie inaczej, niż ja. Zwłaszcza, że rzeczywiście, te żarówki w porównaniu z całą resztą i tak nie mają już wpływu na ostateczny wynik (że bezpiecznik zadziała).
2. Albo nastąpiła pomyłka przy przepisywaniu zadania, i chodzi nie o natężenie prądu, a o energię prądu, albo jest ono z gatunku "podchwytliwych", typu: Na pierwszym przystanku do tramwaju wsiadło 5 osób, na następnym wsiadło 7 osób, a wysiadło 6,...a na ostatnim przystanku wysiadły wszystkie osoby. Ile było przystanków? Oczywiście ta jedna godzina jest do niczego nie potrzebna, i można spokojnie liczyć prąd (u elektryków i elektroników przyjęło się mówić zmiast "natężenie prądu" po prostu "prąd", a zamiast "napięcie prądu" - "napięcie") ze wzoru J=P/U. Ale tak jak policzyłaś oczywiście też jest poprawnie, tyle tylko, że niepotrzebnie angażowałaś w to czas, tak samo, jak ktoś, kto nie zna ostatecznego pytania w moim przykładzie, niepotrzebnie liczy osoby w tramwaju.
Pozdrawiam
2. Albo nastąpiła pomyłka przy przepisywaniu zadania, i chodzi nie o natężenie prądu, a o energię prądu, albo jest ono z gatunku "podchwytliwych", typu: Na pierwszym przystanku do tramwaju wsiadło 5 osób, na następnym wsiadło 7 osób, a wysiadło 6,...a na ostatnim przystanku wysiadły wszystkie osoby. Ile było przystanków? Oczywiście ta jedna godzina jest do niczego nie potrzebna, i można spokojnie liczyć prąd (u elektryków i elektroników przyjęło się mówić zmiast "natężenie prądu" po prostu "prąd", a zamiast "napięcie prądu" - "napięcie") ze wzoru J=P/U. Ale tak jak policzyłaś oczywiście też jest poprawnie, tyle tylko, że niepotrzebnie angażowałaś w to czas, tak samo, jak ktoś, kto nie zna ostatecznego pytania w moim przykładzie, niepotrzebnie liczy osoby w tramwaju.
Pozdrawiam