Komenda Główna Policji poinformowała, że policjanci z czterech województw, współpracując z niemiecką policją, zlikwidowali portal internetowy udostępniający napisy do pirackich filmów Napisy.org - największą w Polsce bazę tego typu informacji (681,000 real users w lutym 2007, PBI). W całym kraju zatrzymano dziewięć osób zajmujących się tym procederem, w tym tłumaczy i administratora serwisu.
Policjanci zabezpieczyli komputery wraz z nielegalnym oprogramowaniem i blisko 2 tys. płyt z pirackimi kopiami filmów.
Policjanci z województw śląskiego, małopolskiego, zachodniopomorskiego i podlaskiego zatrzymali dziewięć osób zajmujących się prowadzeniem serwisu internetowego udostępniającego napisy do pirackich filmów.
Wśród zatrzymanych jest administrator serwisu i tłumacze.
W likwidowaniu nielegalnego serwisu brali też udział niemieccy policjanci. To właśnie w tym kraju znajdował się serwer, na którym udostępniano nielegalne treści.
Podejrzanym grozi teraz kara nawet do 2 lat pozbawienia wolności. Jak mówi polskie prawo, osoba tłumacząca ścieżkę dźwiękową filmu musi mieć zgodę właściciela praw autorskich na rozpowszechnianie takiego tłumaczenia. Zatrzymane osoby zgody takiej nie miały.
Akcja była koordynowana przez Komendę Główną Policji. Przy likwidacji serwisu pomagali też pracownicy Fundacji Ochrony Twórczości Audiowizualnej.
Proline.pl
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięNapisy.org zamknięte przez policję
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Moderatorzy
-
- -
Już od dawna się dziwiłem, że napisy działają od kilku lat i wcale się nie czają. Myślałem, że translacja na własne potrzeby nie wymaga zgody autora. A jednak znaleziono paragraf, że tłumaczenia są publikowane i zamknęli portal.
Myślę, że bardziej zainteresowały policję kopie nielegalne filmów, niż same tłumaczenia. Trudno... jest kilka innych serwerów które jeszcze działają. Zobaczymy jak długo.
Myślę, że bardziej zainteresowały policję kopie nielegalne filmów, niż same tłumaczenia. Trudno... jest kilka innych serwerów które jeszcze działają. Zobaczymy jak długo.
-
- -