Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Serwis gwarancyjny a odpłatności.

marecki
-
-
Kontaktowanie:
Serwis gwarancyjny a odpłatności.

Postautor: marecki » 12 cze 2006, o 16:42

Witam...
Chciałbym poznać Wasze opinie albo rady w takim nieprzyjemnym dla mnie przypadku jaki mnie spotkał z zakupem autoalarmu...

Towar zakupiony na allegro, aukcja OK, pozytywy jak najbardziej... ale po kilku dniach alarm zamilkł. Nie wnikałem bardzo w szczegóły, spakowałem towar i odesłałem do sprzedawcy... Tamten do producenta (mimo iż człowiek sam prowadzi firmę montażową w takich sprawach)...

Po kilkunastu dniach dostaję od Tego pana takiego maila:

Witam, tak wiadomo alarm przeszedł przegląd i nie stwierdzono żadnych
wad(działa prawidłowo) w tymprzypadku jest to usługa płatna przegląd 20zł
netto + koszty dodatkowe czyli przesyłka 16zł + kwota za przesyłkę
zwrotną, a to już należy do pana czy kurierem 14zł(netto) + 3zł pobranie
lub pocztą 11zł.
POZDRAWIAM
CZY TO NIE JEST CHORE? - serwis w okresie gwarancji za "zrobienie" niczego woła pieniądze???!!! i Ja mam pokryć koszty wysyłki sprzedawcy do producenta???!!! A JAK TOWAR BYŁ KUPIONY W HONG-KONGU ? :?

Przecież jeżeli towar jest uszkodzony z winy producenta serwis naprawi to za darmo ale PO CO !!! skoro można powiedzieć że wszystko było OK i wziąć kasę?

Jak to wygląda ze strony prawnej? Jak najbardziej jestem w stanie pokryć koszty zwrotnej przesyłki ale ten człowiek teraz "rozdaje karty"... Nie zapłacę nie dostanę towaru...

Co wy na to?

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 12 cze 2006, o 19:00

Tutaj nie ma co wiele komentowac sami wiemy jak jest w naszym corazbardziej wydaje mi sie ze juz w ,,obcym" narodzie.- jest zle.Ogolnie w Polsce kazdy na kazdym chcialby zarobic.Nie chce tu reklamować ale w komputer swiat byl nie davno material O ALLEGRO jak odnajde i znajde to co cie interesuje to napisze. Naprawde wspolczucie bo to co sie u nas wyprawia to przechodzi wszystko zaczynajac od tych malych afer a konczac na .... :oops: :evil: :572: :564:

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 13 cze 2006, o 00:06

Jesli w gwarancji byly takie zapisy, a Ty wysylajac do sprzedawcy stwierdziles ze odsylasz "na gwarancje" to jestes niestety na przegranej pozycji, i to z wlasnego wyboru.

Jesli nie ma takich zapisow w gwarancji, to... mozna by sie pospierac, ale...

Ogolnie dotyczy Cie to, co jest w gwarancji napisane (o ile ja przyjales) oraz przepisy Kodeksu Cywilnego Art: 577 - 581.

A trzeba bylo skozystac z rekojmi :P

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 13 cze 2006, o 05:34

wysylajac do sprzedawcy stwierdziles ze odsylasz "na gwarancje" to jestes niestety na przegranej pozycji
Sprawa wyglądała tak że kupiłem alarm z centralnym. Elektrykę od alarmu i centralnego założyłem zaraz po zakupie. Montaż centralnego zostawiłem na później a uruchomiłem alarm...
No i jak to padło to umówiłem się z gościem że odeślę mu tylko centralkę z pilotami bo nie ma sensu wyjmować elektryki z samochodu - na co zgodził się...

Ale w gwarancji znalazłem też taki zapis:
Za reklamację nie uznaną przez zakład serwisowy jako uszkodzenie podlegające gwarancji może być pobrana opłata za przegląd
Zażądałem od człowieka udokumentowania tych serwisowych kwot - zobaczymy co odpowie...

Awatar użytkownika
mulkey
-
-

Postautor: mulkey » 13 cze 2006, o 12:35

Radziłbym Panu zakupić nowy numer Komputer Świat ktory ukaze sie 26.06. Poniewaz beda art.poswieconym ALLEGRO.cena 3zł.

Awatar użytkownika
pajaczek
Moderator
Moderator

Postautor: pajaczek » 13 cze 2006, o 14:54

A coz oni nowego o allegro moga napisac ?? Pewnie to co zwykle o takich "sensacyjnych tematach numeru".

marecki
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: marecki » 13 cze 2006, o 15:27

Allegro samo w sobie nie jest takie złe i można tam zrobić niezłe interesyi fajne zakupy... gorzej właśnie w sytuacjach takich jak opisałem, ale to może się zdarzyć w każdym internetowym sklepie.

[ Dodano: 16-06-2006, 21:42 ]
Okazuje się że człowiek nie jest w stanie udokumentować wydatków "przeglądu serwisowego" a mało tego - urwał się z nim kontakt... Zobaczymy jeszcze co mi Allegro odpowie ale czuję że trzeba będzie poszukać jakiegoś paragrafu na gościa :( i chyba kupić gdzieś nową centraklę...

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”