Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Podkłady Blues'a - pod solówki ;)

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:
Podkłady Blues'a - pod solówki ;)

Postautor: end » 15 mar 2006, o 14:46

Witam, czy ktoś z forumowiczów wie gdzie można znaleźć gotowe podkłady muzyczne ?
Chodzi mi o to, że nie mam możliwości zagrania z kolegami w zespole a chciałbym w domu trochę potrenować, bo przez pewien czas nie grałem i palce się trochę zastały.
Chodzi mi glownie o bluesa, coś w stylu Leszek Cichoński (te kasety co były dodane do warsztatów).
Chciałem trochę podciągnąć się w graniu solówek :lol:
Bardzo mi na tym zależy więc każda wskazówka mile widziana.

petersz
-
-

Postautor: petersz » 15 mar 2006, o 15:31

A chodzi Ci mp3, czy może być midi? Z tym pierwszym to może być troszeczkę problem, ale jak masz dobrą kartę dźwiękową (a, chyba masz SB Live'a, nie? ;)), to myślę, że możesz sobię pościągać trochę midów, wyłączyć niepotrzebną ścieżkę (np. gitarkę) i grać :). Do midi polecam (stary, ale dobry): Studio 4.

Pozdr.

Awatar użytkownika
end
admin
admin
Kontaktowanie:

Postautor: end » 15 mar 2006, o 17:48

A chodzi Ci mp3, czy może być midi? Z tym pierwszym to może być troszeczkę problem, ale jak masz dobrą kartę dźwiękową (a, chyba masz SB Live'a, nie? ;)), to myślę, że możesz sobię pościągać trochę midów, wyłączyć niepotrzebną ścieżkę (np. gitarkę) i grać :). Do midi polecam (stary, ale dobry): Studio 4.

Pozdr.
No mam SB Live, z MIDI nigdy nie miałem do czynienia... naprawdę :573:
Najlepiej mp3, naprawdę nigdzie nie ma nagranej sekcji prowadzącej mp3 ? (bas, drums, gitara prowadząca)

petersz
-
-

Postautor: petersz » 15 mar 2006, o 18:00

Najlepiej mp3, naprawdę nigdzie nie ma nagranej sekcji prowadzącej mp3 ? (bas, drums, gitara prowadząca)
Coś takiego (zwłaszcza znanych wykonawców/zespołów) raczej trudno zdobyć, bo po co coś takiego mieliby towrzyć. W sumie, to tylko ewentualnie na potrzeby jakiś warsztatów, czasopism muzycznych... nie wiem dokładnie, jak to jest :). Co do MIDI, to to jest cholernie prosta rzecz i nie ma się co obawiać - ściągnij jakiś sekwencer - np. Studio 4, załaduj jakiegoś mida (zobaczysz nutki 8)) i włącz play - powinna grać muzyka :mrgreen:. Możesz jeszcze skożystać z GuitarPro, też odczytuje mid'y i dodatkowo nawet wywietla tabulaturę, a w najnowszej wersji jest nawet coś takiego, że gra "żywymi" instrumentami, tzn. nie z midi, tylko nagranymi samplami dostarczonymi do programu (domo-songi można ściągnąc ze strony programu). Ale muszę przyznać, że dla mnie kicha straszna :). Już trackerowe utworki zazwyczaj brzmią lepiej... :)

Pozdr.

Wróć do „Nie(elektroniczny) Hyde Park”